Un nou scandal cu plăcuţe bilingve la Cluj. Mişcarea Musai-Muszáj: „un activist a fost ameninţat cu violenţa fizică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afişul pe care a vrut să-l amplaseze în mijloacele de transport în comun activistul Musai-Muszaj. FOTO: Musai-Muszaj
Afişul pe care a vrut să-l amplaseze în mijloacele de transport în comun activistul Musai-Muszaj. FOTO: Musai-Muszaj

Un activist Musai-Muszáj a fost ameninţat cu violenţă fizică azi dimineaţa la sediul Companiei de Transport Public Cluj-Napoca, se arată într-un comunicat al asociaţiei. Tânărul voia să închirieze locuri de publicitate în mijloacele de transport locale pe care urma să posteze afişe de informare despre plăcuţele bilingve.

„Unul dintre activiştii noştri, conform concursului Com’on Cluj, câştigat de proiectul Musai-Muszáj, a dorit să închirieze locuri de publicitate din mijloacele de transport CTP la sediul companiei de pe bulevardul 21. decembrie. Funcţionarul public CTP, după ce şi-a dat seama de conţinutul panoului publicitar, a oprit procesul de autorizare şi a dus actele la superiorul său. S-a întors după câteva momente şi a cerut înapoi contractul înmânat deja activistului Musai-Muszáj, motivând prin faptul că panoul publicitar conţine mesaje politice”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei. 

Ameninţat cu violenţa 

În comunicat se arată că angajatul companiei l-a ameninţat pe activist: „Deoarece activistul nostru a refuzat să dea contractul înapoi, funcţionarul public l-a ameninţat, folosind următoarele cuvinte: „nu mă face să-ţi iau cu forţa”. Apoi, s-a ridicat de pe scaun, a încercat, fără succes, să ia contractul din mâinile activistului, şi a repetat ameninţarea. Apoi, activistul Musai-Muszáj a făcut o fotografie contractului, a înregistrat o cerere pentru aprobarea afişului (nr. de înregistrare: 8800/25.10.2016), şi i-a dat contractul înapoi angajatului CTP.  În opinia noastră este inadmisibil ca un funcţionar public, folosind metode de intimidare, să ameninţe cu violenţă fizică un cetăţean clujean în 2016. Mişcarea Musai-Muszáj speră ca proiectul care a câştigat cu 1573 concursul Com ’on Cluj, să fie până la urmă aprobat de CTP, iar funcţionarul public să fie tras la răspundere pentru comportamentul lui”. 

cluj

Cine este Musai- Muszáj

Mişcarea Musai-Muszáj este un grup informal de clujeni al cărui scop declarat este „ca oraşul nostru să fie Clujul interculturalităţii reale, trăite zi de zi.” Proiectul principal al mişcării informale este amplasarea de plăcuţe trilingve la intrările în Cluj-Napoca. 

În lun august, Mişcare a trimis primarului Emil Boc o scrisoare în care cerea introducerea acestor plăcuţe: 

“Stimate Domnule Primar!

Cu ocazia sărbătoririi a 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraş, bucuria noastră este dublă: pe lângă sărbătoarea oraşului, ne despart doar câţiva paşi de la câştigarea titlului de Capitală Europeană a Culturii. În ultimii 6 ani, în aproape două mandate de primar, o mulţime de experţi, instituţii, oameni de afaceri, biserici româneşti şi maghiare, maghiari, români, romi, dar şi noi, membrii grupului de activişti Musai-Muszáj am susţinut candidatura oraşului pentru câştigarea acestui titlu.

Considerăm că oraşul nostru are un loc pe harta culturală a Europei. Credem că clujenii pot face faţă problemelor lor reale, şi că putem deveni un exemplu de urmat şi pentru alte oraşe din Europa.

Stimate Domnule Primar, luând în considerare numărul celor care s-au alăturat mişcării noastre şi numărul criticilor formulate de noi în ultimii 2 ani, putem afirma că noi suntem cei mai consistenţi critici ai Dumneavoastră. De mai considerăm şi că suntem în aceeaşi barcă. În ultimele zile am studiat proiectele oraşelor care candidează la titlul de Capitală Europeană a Culturii (Cluj-Napoca, Timişoara, Baia Mare şi Bucureşti). Considerăm că oraşul Clujul are o şansă reală pentru câştigarea titlului. Totuşi, credem că este datoria noastră să ne exprimăm îngrijorarea faţă de soarta proiectului, deoarece câştigarea acestui titlu este pusă în pericol.

Baia Mare a hotărât deja amplasarea tăbliţelor multilingve acum o lună, iar Timişoara dispune de tăbliţe în patru limbi de ani de zile – chiar dacă în aceste oraşe numărul celor care aparţin unor minorităţi naţionale este semnificativ mai mică decât numărul maghiarilor din Cluj. Proiectul clujean prezintă interculturalitatea, diversitatea etnică, toleranţa şi nediscriminarea ca valori esenţiale, dar tăbliţele multilingve, care simbolizează aceste valori, nu apar nici măcar ca o problemă de rezolvat.

În urmă cu câteva zile ne-am exprimat nemulţumirea pe pagina noastră de Facebook faţă de faptul că pe spaţiile publicitare ale Primăriei Cluj-Napoca apar afişe despre Capitala Europeană a Culturii doar în limba română. Totodată, pe site unele texte sunt scrise şi în alte limbi pentru a salva aparenţele, cum face de exemplu şi site-ul Primăriei Cluj-Napoca. Observăm că Dumneavoastră şi Primăria Cluj-Napoca sunteţi deschişi la schimbare, deoarece – ca efect al postării de pe Facebook – unul dintre activiştii noştri a primit o înştiinţare, conform căreia în prima parte a săptămânii viitoare vor apărea afişe şi în limba maghiară pe spaţiile publicitare ale Primăriei. Apreciem gestul, dar acesta nu va acoperi faptul că Dumneavoastră, primarul oraşului, menţineţi o situaţia total opusă valorilor europene la Cluj, chiar şi prin menţinerea unei stări de ilegalitate.

Ne temem că Dumneavoastră, pur şi simplu dintr-o înverşunare împotriva tăbliţelor multilingve, puneţi în pericol succesul proiectului de Capitală Culturală Europeană – în timp ce este cunoscut faptul că atât comunitatea română, cât şi cea maghiară consideră că amplasarea tăbliţelor multilingve sau trilingve ar fi un lucru firesc şi normal (să nu vorbim de faptul că legea consideră că ar fi obligatoriu).

Am regreta, dacă după şase ani de muncă, oraşul ar rata această oportunitate unică din cauza orgoliului şi a rigidităţii Dumneavoastră.

Dorim să evidenţiem faptul că:

Juriul care va vizita Clujul la începutul lunii septemberie, nu va putea fi indus în eroare de promisiunea amplasării totemurile multilingve, considerând faptul că acestea ar fi trebuit amplasate în 2015, ele ne-existând nici acum, în toamna anului 2016.

Nu se poate vorbi de bună credinţă atâta timp cât pe data de 5 septembrie, Emil Boc, Primarul Clujului, se va prezenta ca pârât în instanţă, în procesului intentat de asociaţia Minority Rights care solicită amplasarea tăbliţelor multilingve.

În cazul în care Clujul nu va câştiga titlul de Capitală Culturală Europeană, nu vă veţi putea apărea poziţia că nu a fost suficient timp pentru amplasarea tăbliţelor, pentru că executarea deciziei Consiliului Local 1206/2001 (de acum 15 ani) depinde doar de Dumneavoastră.

Stimate Domnule Primar, vă rugăm ca în calitatea de conducător responsabil al oraşului să vă asumaţi cauza tăbliţelor multilingve, şi să comandaţi amplasarea acestora înainte de vizita juriului, încheiând odată pentru totdeauna o etapă nefastă în dezvoltarea Clujului.

Ca întotdeauna, Grupul Musai-Muszáj vă asigură de toată susţinerea privind candidatura oraşului la titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Cu stimă,

mişcarea Musai-Muszáj”

Reacţia CTP

Directorul CTP, Liviu Neag, nu a răspuns la telefon în ciuda insistenţelor reporterului Adevărul. 

Vom reveni cu amănunte

Citeşte şi

VIDEO „Bătălia“ plăcuţelor bilingve continuă în instanţă. Intelectuali maghiari de marcă dau în judecată Primăria Cluj-Napoca. Ce zice primarul

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite