Trei reţete delicioase cu fasole verde. Ingredientul care trebuie să existe mereu
0Considerată o adevărată legumă-minune, fasolea verde poate fi consumată în nenumărate feluri, astfel că numai imaginaţia bucătarului, profesionist sau de ocazie, poate să decidă limitele.
Nutriţioniştii recomandă fasolea verde pentru calităţile sale deosebite, studiile efectuate de-a lungul timpului demonstrând faptul că această legumă conţine, printre altele, proteine, dar şi foarte multe vitamine.
Foarte populară în România, dar şi pe întregul continent, fasolea verde este indicată în special pentru reglarea nivelului glicemiei, scăderea colesterolului, combaterea afecţiunilor şi pentru reducerea riscului de obezitate. Astfel, diabeticii şi cei aflaţi la dietă pot să consume fără niciun fel de problemă acest aliment.
Mâncarea de fasole verde cu roşii şi usturoi
Fasolea verde poate fi combinată cu aproape orice, dar foarte multe reţete o recomandă alături de carne. Vegetarienii şi cei care ţin post au însă multe alte variante la îndemână. Însă ingredientul care nu poate să lipsească din ecuaţie este ceapa.
O astfel de reţetă este şi mâncarea de fasole verde cu roşii şi usturoi. Uşor de preparat şi foarte ieftină, această combinaţie nu necesită prea multe ingrediente. Pe lângă fasolea verde mai sunt necesare o ceapă, 10-12 căţei de usturoi, o lingură de boia dulce, sare şi piper, ultimele după gust.
Fasolea cu roşii şi usturoi este foarte simplu de pregătit şi se prepară într-un timp scurt. Mai întâi se pregăteşte o cratiţă în care se toarnă puţin ulei, se adaugă ceapa tăiată subţire şi se căleşte la un foc mic timp de aproximativ 5 minute. Urmează apoi să se adauge usturoiul tocat mărunt şi boia, timp în care se amestecă permanent aproximativ două minute.
Apoi, se pune fasolea verde şi se amestecă cel puţin încă două minute. În sfârşit, se adaugă şi roşiile tăiate mărunt şi se toarnă puţină apă, se acoperă vasul şi se lasă la fiert timp de 30-40 de minute, până când fasolea verde este suficient înmuiată. Din acest moment lucrurile devin şi mai simple, iar tot ce rămâne de făcut este ca mâncarea să fie condimentată după gust, cu sare şi cu puţin piper.
Fasole verde a la Francia
O reţetă oarecum asemănătoare, dar cu ceva mai multe ingrediente poate reprezenta o soluţie şi pentru cei mai pretenţioşi gurmanzi.
Din start este nevoie de 500-700 de grame de fasole verde, la care se adaugă un ardei capia şi un ardei gras. Pe listă mai trebuie inclusă o ceapă mare, patru sau cinci morcovi, cinci căţei de usturoi şi două linguri de pastă de roşii. Nu în ultimul rând, cei cărora le place mărarul pot să adauge o legătură proaspătă luată de la piaţă sau supermarket, plus nelipsitele condimente, în primul rând sare şi piper.
Prima dată se fierbe fasolea timp de 10-15 minute, după care se toacă ceapa şi ardeii şi se pun la călit într-o tigaie cu ulei. Între timp, se trece la morcovi, care se taie în bucăţele cât mai mici şi se adaugă lângă ceapă, împreună cu fasolea fiartă puţin. Peste toate acestea se toarnă un pahar de apă şi se lasă la fiert timp de un sfert de oră, timp în care se adaugă şi pasta de roşii şi usturoiul tăiat mărunt. Din acest moment se lasă totul la fiert încă un sfert de oră, la foc mic, după care se poate adăuga sare, piper şi, după gust, mărar.
Mâncare de fasole cu pulpe de pui
Şi pentru că multă lume asociază chiar şi fasolea verde cu carnea, o altă propunere vizează mâncarea de fasole cu pulpe de pui.
Ingredientele de bază sunt fasolea verde (750 de grame – un kilogram) şi pulpele de pui, de preferat inferioare, aproximativ un kilogram. Lor li se adaugă două cepe, două roşii şi două linguri de pastă de roşii, o legătură de pătrujel şi o lingură de făină, plus sare şi piper.
Într-o primă fază se pun la prăjit pulpele de pui, cam 10 minute, iar fasolea verde se fierbe 15 minute. Între timp se taie mărunt ceapa şi se pune la călit, alături de usturoiul tocat mărunt şi de roşiile tăiate în cubuleţe mici. Apoi, se adaugă pulpele de pui rumenite şi se lasă la fiert, câteva minute, după care se adaugă şi fasolea şi pasta de roşii.
Acestea sunt lăsate împreună la fiert 15-20 minute şi se adaugă făina şi se mai lasă încă cel mult cinci minute la fiert, timp în care se adaugă şi pătrunjelul tăiat mărunt. Nu în ultimul rând, la final se adaugă după gust sare şi piper, iar mâncarea este gata.