Studenţii şi-au ales liderii la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 300 de reprezentanţi ai studenţilor din Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din Români s-au întâlnit, în perioada 28 iulie - 3 august, la Cluj-Napoca, la a noua ediţie a Forumului Organizaţiilor Studenţeşti din România, cel mai amplu eveniment studenţesc de dezbatere a politicilor educaţionale la nivel naţional.

Reprezentanţii studenţilor au discutat, la Cluj, timp de o săptămână, problemele învăţământului superior în mai multe ateliere de lucru şi apoi şi-au stabilit priorităţile pentru anul universitar următor.

Studenţii îşi propun să continue acţiunile de presiune asupra Ministerului Educaţiei pentru abrogarea prevederilor negative ale Ordonanţei de Urgenţă (OUG) 49/2014 şi totodată să militeze pentru creşterea finanţării educaţiei.

Nemulţumirile studenţilor în ceea ce priveşte OUG sunt legate atât de faptul că nu au fost consultaţi de Minister cu privire la modificările propuse, cât şi de faptul că Ordonanţa permite rectorilor să aibă un mandat îndelungat, că au fost reintroduse doctoratele la frecvenţă redusă, că universităţile vor putea înmatricula studenţi peste capacitatea de şcolarizare sau că politicul are „undă verde în universităţi“.

”Din păcate consultarea studenţilor nu mai reprezintă un principiu după care se ghidează responsabilii din educaţie, dar asta ne face să fim şi mai îndârjiţi şi hotărâţi să ne facem vocea auzită şi ascultată. Credem că studenţii din România merită un sistem educaţional de calitate, pe care să şi-l permită orice tânăr, indiferent de familia din care provine sau de câte venituri are, iar statul român este direct responsabil să se asigure că ţara se dezvoltă prin tineri competenţi, care înţeleg principiile şi valorile democratice. Educaţia trebuie să reprezinte o prioritate naţională, iar asta trebuie să se reflecte şi în modul în care este finanţată”, consideră Cristi Popescu, noul preşedinte al studenţilor.

Aceştia mai cer şi respectarea dreptului studenţilor la reducerea de 50% la transportul local, câştigat în protestele din `95, dar pierdut deja în multe centre universitare din cauza banilor puţini primiţi de universităţi de la minister pentru transport, creşterea burselor sociale astfel încât acestea să acopere cheltuielile minime legate de cazare şi masă pentru studenţii defavorizaţi şi adoptarea unei metodologii care să eficientizeze centrele de consiliere şi orientare din universităţi, astfel încât acestea să ajute mai bine tinerii să îşi aleagă facultatea potrivită şi să reducă abandonul universitar.

După protest, la Cluj, studenţii şi-au ales o nouă echipă de conducere în frunte cu Cristi Popescu, delegat al OSUT Cluj.
Din echipă fac parte şi: Dragoş Dumitru, delegat al SiSC Bucureşti (secretar general), Andra Miclăuş, delegat al OSF Cluj (vicepreşedinte Relaţii Publice), Alexandra Lepădatu, delegat al LSG Galaţi (vicepreşedinte educaţional), Iulia Pop, delegat al ASPR Cluj (vicepreşedinte educaţional), Gabriela Deleanu, delegat al ASPSE Bucureşti (vicepreşedinte tineret), Sânziana Mardale, delegat al LSTGM Târgu Mureş (vicepreşedinte Relaţii Interne), Florin Vilcea, delegat al Ligii AC Timişoara (vicepreşedinte Dezvoltare Organizaţională), Maria Nemeş, delegat al LSFMPT Timişoara (vicepreşedinte Relaţii Internaţionale), Tudor Ogner, delegat al Solidus Sibiu (vicepreşedinte Proiecte), Alina Bosânceanu, delegat al LSUEM Reşiţa (cenzor).

Mai puteţi citi:

Studenţii români nu vor rectori după „modelul Putin“. Scopul lor: schimbarea ordonanţei de urgenţă care modifică Legea Educaţiei

Liderii studenţilor din toată ţara au protestat la Cluj: “Mihnea legea a schimbat ca să-şi ia un doctorat”

Contraatacul rectorilor din Cluj, Iaşi şi Bucureşti. Legea Educaţiei, schimbată pe furiş de Minister: se încurajează mediocritatea

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite