Semnificaţia profundă a botezului. De ce este considerat, din cele mai vechi timpuri, o marcă a identităţii creştine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Boboteaza, sărbătoarea care are în centru Botezul lui Iisus, pune implicit în lumină şi importanţa botezului pentru fiecare creştin, privit în primele secole, poate mai mult ca astăzi, ca un act fundamental în definirea identităţii creştine a unei persoane.

Botezul, ca act care marchează primirea credinţei, a fost instituit de Iisus Hristos, atât prin propriul Botez, cât şi prin îndemnul pe care îl adresează, după Învierea Sa, apostolilor, consemnat de Evanghelistul Matei, în capitolul 28: "Mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh".

Preotul profesor Constantin Tofană, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a explicat că, atunci când Evanghelia a început să le fie vestită păgânilor şi iudeilor, botezul avea loc după convertire.

„După ce Biserica a prins vigoare, erau botezaţi catehumenii, persoane care traversau o perioadă pregătitoare. Acolo unde erau mulţi creştini erau botezaţi şi copiii”, arată el.

În primele secole creştine, botezul se petrecea în cadrul Liturghiei euharistice, în special la Paşti, dar şi la alte mari Sărbători, acestea fiind momentele când catehumenii, care parcurgeau mai multe etape de pregătire şi participau doar la o parte din slujbă, primeau botezul.

Fiind botezaţi la maturitate, atât cei care primeau Botezul, cât şi comunitatea, priveau actul ca o cotitură radicală în viaţa omului. Botezul copiilor, practicat ulterior şi devenit un obicei comun în zilele noastre, marchează în continuare intrarea persoanei botezate în sânul comunităţii creştine; pe de altă parte, dimensiunea de punct de cotitură şi conştientizarea acestui fapt de către persoana în cauză pare, inevitabil, mai puţin resimţită.

Încă de la începuturi, botezul creştin a fost privit ca un act fundamental: „Sfântul Apostol Pavel afirmă în Epistola către Galateni, în capitolul III: ‘Câţi în Hristos v-aţi botezat, în Hristos v-aţi îmbrăcat!’. Haina botezului este o marcă a identităţii creştine. Dacă de departe vezi pe cineva îmbrăcat în militar şi recunoşti că este militar, identitatea creştinului este dată de «haina» pe care o poartă. El se îmbracă cu Hristos prin faptele sale”, explică preotul.

Potrivit lui, deşi este un act concret, fizic, din perspectivă creştină botezul marchează spiritualizarea materialului, a biologicului.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite