Secretele unui barista: cum ne preparăm cea mai bună cafea acasă, fără aparate performante şi costisitoare
0
Laurenţiu Ştefan, trainer la „Transylvanian Barista Academy“, a explicat pentru „Adevărul“ cum preparăm cea mai bună cafea acasă. El a susţinut că este un mit ideea că aparatul cu care preparăm cafeaua trebuie să fie foarte scump şi performant pentru a avea o cafea bună.
Laurenţiu Ştefan, trainer la „Transylvanian Barista Academy”, a vorbit despre încă un mit din lumea cafegiilor: aparatul de cafea. Pentru a te putea bucura de o cafea bună acasă, ai nevoie de un aparat performant şi scump, care să poată dezvolta o presiune foarte mare. Nimic mai fals, spune Laurenţiu care-şi prepară cafeaua la fench press. Mesajul lui este: nu investiţi bani mulţi într-un aparat performant de cafea, ci în cafea de calitate.
„Practic ne trebuie o râşniţă manuală sau automată. Nu e costisitoare. Apoi avem nevoie de un french press, aeropress sau un ibric, chiar şi la filtru cafeaua e foarte bună. Ceea ce contează este materia primă. De-a lungul timpului nouă ni s-a implementat ideea că modul de preparare e problema, ceea ce este fals. Dacă materia primă, cafeaua, este bună, pe absolut orice aparat dacă este calibrat, curat şi în standarde nu are cum să nu-ţi iasă un produs bun, băubil. Acelaşi lucru este valabil pentru ustensilele pentru acasă precum french press-ul sau aeropress-ul. Noi am fost învăţaţi că nu produsul, ci metoda de preparare este greşită. Multă lume spune: <<Nu-mi place cafeaua la filtru că nu ştiu ce >>, dar de fapt lui nu-i place gustul acela de amar care vine în cafeaua la filtru. <<Nu-mi place cafeaua la ibric că-i amară de-ţi cad dinţii>>. Nu e aşa, cafeaua e de vină, nu modul de preparare”, explică specialistul.
Secretul cafelei bune de acasă
Este la îndemâna oricui să cumpere cafea bună şi sănătoasă, spune Laurenţiu. El recomandă ca aceasta să fie achiziţionată de la magazine de specialitate, cofee shop-uri. „Musai să avem grijă la prospeţimea cafelei şi să întrebăm specialistul de la cofee shop cum să ne-o macinăm acasă. Dacă ne luăm gata măcinată, e important să fie măcinată pe loc, iar cantitatea să fie mică, cât să ne ajungă pentru o zi-două, pentru a nu se pierde aroma”.
În cazul în care avem un aparat electric, Laurenţiu recomandă: să fie menţinut curat, temperatura să fie setată la 88-95 de grade, presiunea, dacă vorbim de esspresor, 5-10 bari. Specialistul subliniază că putem face o cafea foarte bună şi la filtru electric, french pres, aeropress, ibric clasic sau chiar să punem apă fierbinte într-o cană în care am pus cafeaua măcinată. Secretul este: cafeaua să fie de calitate şi proaspătă.
Cine este Laurenţiu Ştefan
Laurenţiu Ştefan este trainer la „Transylvanian Barista Academy”, din Târgu-Mureş. El este dublu campion naţional barista în 2013 şi 2014. Având peste 10 ani de experienţă în domeniul cafelei, este în prezent trainer şi consultant de business pentru cafenele şi prăjitorii de cafea. Are în portofoliul său de activităţi peste 600 de traininguri din 2012 până în prezent. Lucrează cu începători şi specialişti din industria sa, dar face cursuri şi cu persoanele care doresc să afle mai multe informaţii despre lumea fascinantă a cafelei.
Laurenţiu a reprezentat România la campionatele mondiale de barista din Melbourne, Australia, în 2013; Rimmini, Italia, în 2014; a obţinut locul 7 internaţional la competiţia Angel in Us Barista, în 2014, la Seoul, Coreea de Sud; a participat la Milano Latte Art Challenge, în Italia, 2015. De-a lungul anilor, a organizat peste 20 de competiţii.
Citeşte şi
Secretele unui barista: cum alegem o cafea cu adevărat bună
Din secretele unui barista: mitul cafelei lungi cu lapte, o băutură toxică şi fără gust?