Secretele longevităţii locuitorilor din Okinawa. De ce este cunoscută regiunea din Japonia drept „ţara nemuritorilor“
0Una dintre cele mai cunoscute „zone albastre” ale lumii este Okinawa. Locuitorii insulelor din zonă au o rată foarte mică a incidenţei unor boli precum cancerul, demenţa sau bolile de inimă, iar femeile de aici trăiesc cel mai mult din lume.
Insulele de la capătul sudic al Japoniei au fost cunoscute de-a lungul istoriei pentru longevitatea oamenilor care trăiesc aici, fiind o dată numit „ţara de nemuritori”. Locuitorii insulei au o rată mai mică a incidenţei unor boli precum cancerul, demenţa şi de bolile de inimă decât americanii, iar femeile trăiesc mai mult decât orice femeie de pe planetă.
Poate că cel mai mare secret al lor este o puternica dedicare prietenilor şi familiei. Ei menţin o reţea socială puternică numit „moai“ – un cerc de prieteni care se sprijină reciproc până la o vârstă înaintată. Locuitorii insulei au, de asemenea, un puternică conştiinţă a scopului în viaţă, o adevărată forţă motrice pe care japonezii o numesc „ikigai“, scrie Dan Buettner în cartea „Blue Zones: Lessons For Living Longer From The People Who’ve Lived The Longest” (Zone albastre: lecţii de longevitate de la oamenii care au trăit cel mai mult”-nr).
În ciuda istoriei pline de greutăţi, locuitorii insulei Okinawa au adoptat un stil de viaţă care le permite să trăiască o viaţă lungă, sănătoasă.
Locuitorii mai bărâni pot cu uşurinţă să verbalizeze motivul pentru care se trezesc în fiecare dimineaţa. Existenţa lor „îmbibată” cu un scop clar în viaţă le atribuie roluri, responsabilităţi şi sentimentul că este nevoie de ei până la împlinirea vârtstei de 100 de ani.
Dietă bazată pe plante
Locuitorii mai bătrâni au mâncat o dieta bazată pe plante cea mai mare parte din viaţa lor. Mesele lor formate din legume prăjite amestecate, cartofi dulci şi tofu sunt bogate în nutrienţi şi sărace în calorii. Goya, cu antioxidanţii şi compuşii săi care scad glicemia au o valoare nutriţională importantă. Centenarii mănâncă carne de porc, dar aceasta este rezervată în mod tradiţional doar pentru ocazii ceremoniale rare şi este servită în cantităţi mici.
Aproape toate centenarii din Okinawa au grădină sau au avut propria lor grădină. Este o sursă de activitate fizică zilnică care solicită corpul cu o gamă largă de mişcări şi ajută la reducerea stresului. Grădina proprie este, de asemenea, o sursă aproape constantă de legume proaspete.
Dieta Okinawa este formată din alimente bogate în soia, cum ar fi tofu şi supa miso. Flavonoidele din tofu ajută la protejarea inimii şi la prevenirea cancerului de sân. Alimente din soia fermentată contribuie la o ecologie intestinală sănătoasă şi oferă beneficii nutriţionale excelente.
Tradiţia „moai”
Tradiţia de formării unor reţele sociale le furnizează locuitorilor o viaţă socială sigură. Aceste „plase de siguranţă” acorda sprijin financiar şi emoţional în vremuri grele şi să furnizează tuturor membrilor siguranţa că există întotdeauna cineva acolo care să-i ajute, diminuând astfel stresul.
Vitamina D, produsa de organism atunci când este expus la lumina soarelui în mod regulat, asigură oase mai puternice şi mai sănătoase. Timpul petrecut zilnic afară permite chiar şi locuitorilor în vârstă un aport de vitamina D optim pe tot parcursul anului.
Multă mişcare fizică
Insularii mai în vârstă umblă pe jos mult şi sunt grădinari activi. În casele lor există mobilier de uz casnic foarte puţin; Rezidenţii iau masa şi se relaxează stând pe tatami aşezat pe podea. Faptul că oamenii în vârstă se aşează şi se ridică de pe podea de câteva zeci de ori pe zi duce la dezvoltarea unei musculaturi puternice a picioarelor şi la obţinerea echilibrului care ajută la protecţia împotriva căzăturilor periculoase.
Pelinul, ghimbirul, turmericul sunt nelipsite dintr-o grădină din Okinawa, şi toate şi-au dovedit calităţile medicinale. Consumând în fiecare zi astfel de plante îi protejează împotriva bolii.
Insularii sunt capabili să lase în trecut anii de viaţă dificili şi să se bucure de plăcerile simple ale zilei de astăzi. Au învăţat să se facă plăcuţi şi să păstreze oameni mai tineri în compania lor şi la o vârstă înaintată.
Citeşte şi