„Scandalul Oana Mardare“ ajunge pe masa ministrului de Interne. Un deputat USR cere anchetă

„Scandalul Oana Mardare“ ajunge pe masa ministrului de Interne. Un deputat USR cere anchetă

Actriţa Oana Mardare a fost scoasă cu forţa din rândul manifestanţilor. FOTO: Ştiri de Cluj

Modul în care actriţa Oana Mardare a fost tratată de jandarmii Grupării Mobile Cluj la mitingul Noii Drepte, care a avut loc sâmbătă la Cluj-Napoca, ajunge pe masa ministrului de Interne, Carmen Dan. Deputatul clujean USR, Adrian Dohotaru, cere o anchetă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Deputatul Adrian Dohotaru a depus, astăzi, o sesizare la Ministerul de Interne în cazul incidentului care a avut loc în weekend la marşul Noii Drepte din Cluj. Parlamentarul cere o anchetă internă pentru a stabili „dacă proceduri interne privitoare la acest tip de intervenţii au fost respectate”. 
 
„Pe 1 iulie 2017 în Piaţa Unirii a oraşului Cluj-Napoca a fost notificat un miting având drept obiective asumate transmiterea unor mesaje anti LGBT şi de susţinere a familiei tradiţionale de la ora 13 00, sub titulatura „Miting pentru normalitate”, organizat de către partidele Noua Dreaptă (ND), România Unită (PRU) şi România Mare (PRM). În cadrul acestuia Jandarmeria Cluj-Napoca a luat măsuri administrative împotriva domnişoarei Oana Mardare. 
Întrucât măsurile luate au produs un efect contrar scopului acestora reuşind să genereze mai multă tensiune în mulţime şi să producă o stare de pericol. Totodată, pe parcursul intervenţiei au permis unor terţi să o agreseze pe Oana Mardare şi au aplicat legea selectiv, evitând să ia măsuri faţă de aceşti terţi. Constat că este condamnabil modul în care au fost scăpate lucrurile de sub control având în vedere amploarea scăzută a evenimentului.
Semnalăm, de asemenea, că mai mulţi jurnalişti au fost loviţi de jandarmerie. Cerem şi anchetarea acestui aspect.
Având în vedere modul în care s-a acţionat este necesar să declanşaţi o anchetă internă pentru a stabili dacă proceduri interne privitoare la acest tip de intervenţii au fost respectate şi dacă personalul implicat deţine o pregătire suficientă pentru a face faţă unor asemenea incidente.  
Consider că în lipsa acestor măsuri, încrederea public în instituţiile abilitate să asigure ordinea publică este serios ştirbită”, se arată în actul depus la Ministerul de Interne. O sesizare similară a fost depusă la Prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan.  
 

Acuzaţii la adresa Primăriei

 
Dohotarul condamnă „modul discriminatoriu în care Primăria a tratat cererile comunităţilor implicate, preferând să tergiverseze apoi să marginalizeze o comunitate şi să o favorizeze pe cealaltă.” 
Parlamentarul se solidarizează cu Oana „în lupta împotriva discursurilor bazate pe ură şi discriminare. Dacă va dori să continue lupta pe tărâm legal, ea trebuie să ştie că poate depune o plângere la Parchetul Cluj-Napoca întrucât faptele săvârşite de cei doi organizatori membri ai ND se pot încadra la art. 193 Cod Penal – Lovirea sau alte violenţe: 
Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
În acest sens, ea beneficiază de tot sprijinul nostru, însă doar ea poate depune plângerea penală.”
 
Citeşte şi
 

 

citeste totul despre: