Raportul UBB în cazul profesorilor „ruşinii”: dascălii recunosc tacit că nu au discutat despre temele lucrărilor, confirmând acuzaţiile DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea Babeş-Bolyai are 6 profesori în "topul ruşinii". FOTO: Adevărul
Universitatea Babeş-Bolyai are 6 profesori în "topul ruşinii". FOTO: Adevărul

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB), aflată în „topul ruşinii” care cuprinde profesorii care au girat lucrări ale deţinuţilor, a cerut explicaţii celor şase dascăli implicaţi. Una dintre concluzii este că „recomandările au avut la bază activitatea profesională anterioară a viitorilor autori, analiza CV-ului, statutul profesional”. Astfel este confirmată acuzaţia DNA conform căreia profesorii nu au discutat temele lucrărilor cu deţinuţii.

UBB a cerut ieri explicaţii scrise de la toţi profesorii care au dat recomandări deţinuţilor. S-a făcut un raport şi s-a emis o poziţie oficială. Una dintre concluzii este următoarea: „recomandările au avut la bază activitatea profesională anterioară a viitorilor autori, analiza CV-ului, a statutului profesional cu relevanţă în domeniul abordat;” Cu alte cuvinte se recunoaşte tacit că nu au existat discuţii pe tema propusă de deţinuţi, tocmai lucrul pe care-l impută DNA atunci când susţine că recomandările au fost formale. Procurorii suspectează că profesorii au girat în mod fraudulos capacitatea unor deţinuţi de a redacta lucrări ştiinţifice. Într-un comunicat de presă al DNA se arată că  „procurorii analizează situaţiile în care mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandări formale, prin care au atestat pretinsa relevanţă ştiinţifică a unor lucrări, exclusiv pe baza titlului acestora, fără a lua contact în vreun mod cu autorul lucrării şi fără a cunoaşte viziunea acestuia asupra temelor care urmau să fie abordate”. 

Cine sunt profesorii implicaţi şi care este statutul lor 

În raportul UBB se arată: „În cazul punctual al celor 6 cadre didactice ale căror nume apar pe lista Ministerului Educaţiei facem următoarele precizări, bazate pe corespondenţa purtată individual pe această temă cu persoanele implicate:

 3)      Statutul cele 6 persoane menţionate în relaţia cu Universitatea Babeş-Bolyai este următorul: 

4  persoane sunt cadre didactice active ale UBB:

 - pr. conf. univ. dr. Florin Bozântan, Facultatea de Teologie Greco-Catolică;

 - conf. univ. dr. Anuţa Buiga, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor;

 - prof. univ. dr. Rusz-Fogarasi Eniko, Facultatea de Istorie şi Filozofie;

 - prof. univ dr. Salat Levente, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării.

Acestea nu au coordonat în vreun fel nicio lucrare ştiinţifică publicată de persoane private de libertate, formulând doar recomandări cu privire la oportunitatea temei propuse pentru realizarea lucrărilor respective, precum şi cu privire la capacitatea profesională a autorilor de a aborda acele teme. 

2 persoane au următorul statut:

 - prof. univ. dr. Gavril G. Neamţu, personalitate cu înaltă recunoaştere în domeniul studiului limbii române este pensionar din anul 2011, cu prelungire de activitate în domeniul conducerii de doctorat;

 - Carmen Mireille Rădoi, directoarea Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti nu are relaţii contractuale cu UBB, fiind retribuită în regim de plata cu ora ca urmare a invitaţiei Facultăţii de Istorie şi Filosofie de a susţine două cursuri la programul de master Managementul Securităţii în Societatea Contemporană;

"Recomandările au avut la bază activitatea profesională anterioară" 

Conducerea UBB susţine: „Cadrele didactice universitare, prin urmare şi profesorii Universităţii Babeş-Bolyai, au dreptul şi libertatea, conform legii, de a coordona şi expertiza diferite lucrări ştiinţifice sau artistice, dar îşi asumă întreaga responsabilitate pentru astfel de demersuri. Personalul didactic şi de cercetare are dreptul, conform legii, de a publica studii, articole, volume sau opere de artă, fără restricţii ale libertăţii academice. Conform Cartei UBB, membrii comunităţii universitare au libertatea de conştiinţă şi de exprimare”. De asemenea, se precizează: "Recomandările au avut la bază activitatea profesională anterioară a viitorilor autori, analiza CV-ului, a statutului profesional cu relevanţă în domeniul abordat;  Cadrele didactice titulare şi active în UBB nu au fost contactate ulterior pentru a coordona, corecta sau gira lucrări/părţi deja redactate din lucrările propuse".

Citeşte şi

Un preot-profesor din Cluj a girat pentru cartea unui fost lider PDL-PNL aflat la puşcărie, la indicaţiile unui protopop: „M-a sunat Poliţia penitenciarului”

Reacţia rectorilor universităţilor de pe listele ruşinii în legătură cu profesorii care au girat lucrările puşcăriaşilor: „Nu au făcut nimic grav şi nici imoral“


Clasamentul universităţilor care i-au girat pe puşcăriaşii „academicieni“. Topul Ruşinii

Studiu despre plagiat şi despre universităţile „copy-paste“. Liderul studenţilor: „Ne dorim să fim mândri că am studiat în România, nu să ne fie jenă“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite