Răniţii în accidentul aviatic, vizitaţi la spital de moţii din Horea. Le-au adus şorici, tort de casă şi cărţi de rugăciuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sătenii din Horea au ajutat şi la recuperarea epavei. FOTO: Mediafax
Sătenii din Horea au ajutat şi la recuperarea epavei. FOTO: Mediafax

Doi localnici din comuna Horea care au participat la acţiunile de căutare în urma accidentului aviatic din Munţii Apuseni i-au vizitat, marţi seară, pe cei patru răniţi internaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Cluj-Napoca şi le-au adus şorici, un tort şi cărţi de rugăciuni.

Corneliu Olar, secretarul comunei Horea, şi pădurarul Nicolae Oneţiu au ajuns, marţi seară, la SCJU din Cluj-Napoca şi au urcat în salonul în care sunt internaţi cei patru răniţi în accidentul aviatic din Munţii Apuseni. Ei le-au adus produse tradiţionale de porc, un tort de casă şi cărţi de rugăciuni. "Am adus produse tradiţionale de porc din Ţara Moţilor, salam de casă, ureche de porc, şorici, un tort de casă, inscripţionat cu cuvântul «Sănătate», dar şi cărţi de rugăciuni, primite de la episcopul Irineu", a spus Olar, la intrarea în spital.

Emoţia a fost mare

Moţii au stat în salonul răniţilor aproximativ o jumătate de oră, iar la ieşire au declarat că a fost o întâlnire emoţionantă. "Emoţia a fost mare, le-am spus că suntem fraţii lor şi de asta am venit, să vedem cum se simt. Starea lor de sănătate şi psihică este bună. Ei au spus că nu suntem fraţii lor, ci părinţii lor. Poate că sunt părinţi cei care au ajuns primii la ei, dar noi rămânem fraţii lor. Le-am dorit sănătate, pentru că este mai bună decât toate, şi însănătoşire grabnică, să se întoarcă la familiile lor. Am vorbit cu toţi patru, inclusiv cu un domn doctor cu care am vorbit lunea trecută de pe telefonul domnului Zamfir. Când am intrat în salon ne-am şi tutuit, eram ca o familie, ne-am îmbrăţişat cu fiecare, iar la plecare ne-am pupat, fac parte din familia moţilor", a spus Olar, citat de Mediafax.

"Sunt chestii pe care ni le-au povestit, te ia plânsul"

El a menţionat că răniţii au fost impresionaţi de cadouri şi au promis că vor mânca din alimentele tradiţionale chiar dacă au interdicţii de la medici. "Noi le-am spus că nu puteam să venim cu portocale din Apuseni, că la noi nu se fac, şi a trebuit să aducem ceva tradiţional", a spus Cormeliu Olar. El a adăugat că răniţii i-au spus că, după ce vor fi externaţi, vor veni toţi în comuna Horea cu o maşină. "Eu le-am spus că vom comanda un elicopter, îl vom ruga pe Răzvan să facă pe pilotul şi să îi aducă cu elicopterul", a menţionat Olar. Întrebat dacă au discutat cu răniţii despre accident, secretarul comunei Horea a afirmat că li s-au povestit mai multe amănunte. "Sunt chestii pe care ni le-au povestit, te ia plânsul. Nu ne-am putut da seama de starea lor de atunci, numai telefonic. Pentru ei a fost a doua viaţă. Au apreciat pilotul, pentru că cred că sunt unici în lume aviatori care ştiu ce înseamnă aterizarea. Dacă ateriza în bot era gata, praf. Iovan a căutat să aterizeze cu coada, o aterizare normală în munte, printre brazi. El le-a dăruit viaţa celor care trăiesc prin profesionalismul şi curajul lui ", a afirmat Olar.

Nume de moţ pentru medicul Valetin Calu

Întrebat ce nume de moţ i-ar recomanda doctorului Valentin Calu, Olar a spus că "numai Horea, pentru că ne reprezintă pe toţi românii". La rândul său, pădurarul Nicolae Oneţiu a spus că a fost emoţionat de întâlnirea cu răniţii. "Am fost copleşit. Am dorit să venim la spital la dânşii să vedem ce am făcut noi, nu am crezut că vom putea vorbi cu toţi patru. Au fost momente de nedescris, nu am trăit în viaţa mea aşa ceva", a spus Oneţiu.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, în 20 ianuarie, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

La bord se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, studenta de 23 de ani şi doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu. Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

 

Citeşte şi 

VIDEOStarea victimelor accidentului aviatic din Apuseni. Copilotul a fost operat la nas şi la picioare. Intervenţia a decurs bine

Copilotul Răzvan Petrescu este, astăzi, operat la nas şi la picioare, intervenţii amânate de vineri pentru ca starea pacientului să se îmbunătăţească. Celelalte trei victime ale accidentului aviatic din Apuseni sunt în stare bună, dar nu vor fi externate astăzi, spun medicii.

Rezultatele autopsiei pilotului Adrian Iovan şi a studentei, morţi în avionul care a aterizat forţat în Apuseni   Medicul Gheorghe Vieru, şeful IML Alba, a dat publicităţii, în urmă cu scurt timp,  rezultatele autopsiei efectuate la cei doi morţi în accidentul aviatic de la limita judeţului Cluj cu Alba, pilotul Adrian Iovan şi rezidenta.

EXCLUSIV Marius Pop, salvator în Apuseni: „112 e de vină pentru întârzierea de peste două ore. Coordonatele erau greşite“  „Ne-am dus la Crucea lui Iancu de două ori şi nu era absolut nimic. Am pierdut mai mult de două ore. Ştiţi cum i-am găsit? Am aflat că i-au găsit un pădurar. Noi am sunat la 112, fiind cu nişte localnici de-acolo care cunoşteau persoana respectivă. Chiar şi aşa, localnicii nu ştiau sigur care pădurar era pentru că sunt mai mulţi în acea zonă. Am reuşit să luăm numele pădurarului, am sunat la 112 şi am luat legătura telefonică cu el. Acesta ne-a spus exact unde se află. El nu a avut nevoie de GPS să ne spună, dar precizia a fost de ordinul metrilor“. a declarat Marius Pop, pentru „Adevărul“.

Victor Zota, coordonatorul Agenţiei Naţionale de Transplant: „Este inimaginabil că în anul 2014 să cadă un avion şi să nu-l găsească timp de şase ore”  „E inadmisibil că au fost descoperiţi atât de târziu. Ei trebuiau descoperiţi cu câteva ore mai devreme. Unde sunt echipajele noastre ISU?”, a fost reacţia lui Victor Zota asupra eficienţei autorităţilor.

FOTO VIDEO Reportaj din Apuseni: filmul tragediei aviatice, în care sute de săteni au încercat să-l salveze pe pilotul Adrian Iovan şi pe ceilalţi răniţi
Centrul comunei Horea din judeţul Alba, aflată undeva în creierii munţilor Apuseni, la limita cu Clujul, era înainte de miezul nopţii o „tabără“ unde s-au adunat medici de la SMURD şi de pe ambulanţe, salvamontişti, pompieri, jandarmi, dar şi oameni din satele învecinate ca să îi găsească pe cei şapte pasageri ai avionul căzut în pădure.

FOTO EXCLUSIV Tragedia aviatică din Apuseni: Adrian Iovan şi o rezidentă au murit. Medicii din Cluj: ceilalţi cinci răniţi sunt internaţi la Terapie Intensivă. Pilotul Adrian Iovan, aflat la bordul aparatului de zbor care a aterizat forţat, luni, în Munţii Apuseni, a murit. La câteva minute, rezidenta din acelaşi avion a murit. Avionul, care efectua o cursă medicală de la Bucureşti la Oradea, a forţat aterizarea într-o pădure de la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor. La bord se aflau patru doctori, o rezidentă şi doi piloţi, care urmau să aducă în Bucureşti mai multe organe pentru transplant. 

Mărturii din avionul groazei. Unul dintre medicii supravieţuitori: „Ne-am prăbuşit, sunt întins pe pământ, abia respir”. Medicul Valentin Calu, rănit în accidentul aviatic din Munţii Apuseni în care pilotul Adrian Iovan a murit, a sunat-o imediat după prăbuşire pe directoarea medicală a Spitalului Elias, Dana Safta, şi i-a transmis starea în care se află.

Cine a fost Adrian Iovan, pilotul care a murit în tragedia aviatică din Apuseni. Pilotul Adrian Iovan, în vărstă de 54 de ani, cel care a murit luni seară în urma unui accident de avion din Munţii Apuseni, avea la activ zeci de ani de zbor, fiind unul dintre cei mai experimentaţi piloţi din România. Adrian Iovan hotărâse cu mai mulţi ani în urmă să efectueze curse private pentru a-şi suplini veniturile.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite