Psihologia poporului român, refăcută de specialiştii de la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel David, directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinica şi Psihoterapie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, reface împreună cu un grup de psihologi lucrarea filosofului Constantin Rădulescu Motru - "Psihologia poporului roman".

Daniel David a declarat ca, la aproape 100 de ani de la lansarea studiului realizat de Motru, "situatia in care se afla Romania necesita un proiect similar pentru a intelege rolul Romaniei si rolul nostru in Uniunea Europeana, dar vrem sa facem acest profil prin tehnica si teoria mai moderna". "Este un proiect un pic mai de lunga durata, pe care l-am inceput de anul trecut si probabil ca vom oferi primele rezultate la finalul anului sau la inceputul anului viitor. Vrem sa continuam proiectul inceput prin anii '30 de Constantin Radulescu Motru. Cand a scris despre psihologia poporului roman, Motru vedea aceste lucrari avand o contributie la constituirea unui proiect pentru o tara unita, pentru un popor", a declarat pentru HotNews.ro Daniel David, directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai (UBB).  Potrivit lui David, "noi, ca psihologi, credem ca situatia in care se afla Romania necesita un proiect similar pentru a intelege rolul Romaniei si rolul nostru in Uniunea Europeana, dar vrem sa facem acest profil prin tehnica si teoria mai moderna. (...) Noi vom construi acest profil pornind de la paradigma cognitiv-comportamentala". 

Psihologia lui Constantin Rădulescu Motru 

Cunoscutul filosof si psiholog Constantin Radulescu Motru a publicat in 1937 o serie de lucrari adunate sub titlul "Psihologia poporului roman". "Practic, el nu a avut foarte multe date statistice si analize psihologice masurate cu teste serioase. Noi avem foarte multe teste psihologice internationale adaptate pe populatia romaneasca, dar aplicate si in alte tari, astfel incat putem sa comparam. Si aici ne referim la indicatori ca Optimism, pesimism, religiozitate, stare de fericire, gandire rationala sau irationala - si putem vedea cum stau romanii fata de alte popoare", a explicat pentru HotNews.ro coordonatorul grupului de Cluj care va realiza aceasta lucrare. 

Citeşte şi

FOTO-VIDEO Robotul clujean care îţi scapă copilul de supărare

FOTO VIDEO Desenele animate terapeutice care îţi scapă copilul de supărări

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite