Principalul spital COVID din Cluj nu are autorizaţie de siguranţă la incendiu. Va fi obţinută pe final de pandemie
0Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, principalul spital care tratează pacienţii de COVID-19 în Cluj, nu are autorizaţie de securitate la incendiu pentru secţiile de Terapie Intensivă. Managerul instituţiei susţine că până la finalul anului vor fi realizate investiţii importante şi se va obţine autorizaţia.
21 de secţii de Terapie Intensivă din spitalele clujene (din 70 de clădiri controlate), printre care şi principalul spital COVID-19 din judeţ, funcţionează fără autorizaţie de securitate la incediu, conform unui raport al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj întocmit în toamna anului trecut.
ISU a precizat că s-au dat amenzi şi s-au întocmit planuri pentru rezolvarea problemelor, iar în luna martie se vor face din nou verificări. Într-un răspuns pentru „Adevărul”, ISU precizează că deşi s-au luat măsuri, spitalele nu au rezolvat toate problemele astfel încât să se poată obţine autorizaţia de securitate la incendiu.
Fără autorizaţie de securtitate la incendiu, dar cu instalaţii funcţionale
În răspunsul privind situaţia Spitalului de Boli Infecţioase, principalul spital Covid din judeţ, ISU arată:
„Clădirea care face obiectul acestei solicitări nu deţine autorizaţie de securitate la incendiu, dar conform celor constatate de către inspectorii de prevenire în urma controalelor efectuate, lucrările de conformare pentru întreaga clădire sunt în curs de realizare urmând ca după finalizarea acestora să fie solicitată autorizaţia de securitate la incendiu.”
Inspectorii precizează că în prezent în clădire sunt amenajate două secţii de terapie intensivă la nivelurile de demisol şi parter: „Acestea sunt echipate cu următoarele instalaţii funcţionale cu rol de securitate la incendiu: instalaţie de detectare semnalizare şi alarmare la incendiu, instalaţie de stingere cu hidranţi interiori şi iluminat de siguranţă. De asemenea, în cazul unei situaţii de urgenţă pentru respectivele porţiuni de clădire sunt disponibile trei căi de evacuare pentru nivelul de demisol şi două căi pentru nivelul parter.”
Pentru faptul că respectiva clădire funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu s-a aplicat sancţiunea de avertisment, iar pentru neregulile constatate pe direcţia de exploatare a construcţiei de exemplu reducerea gabaritului căilor de evacuare prin depozitarea provizorie a unor materiale sanitare unitatea sanitară a fost sancţionată cu amendă, se arată în răspunsul ISU.
Manager: „E dificil să obţii autorizaţie la incendiu pentru spitale de acum 50 de ani”
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase, economistul Ioan Mureşan a precizat pentru „Adevărul”: „Noi am luat toate măsurile ce ţin de spital, pentru a face în aşa fel încât să nu avem surprize neplăcute. Un deadline legat de avizul pentru documentaţia necesară obţinerii autorizaţiei de siguranţă la incendiu este luna mai, iar în ceea ce priveşte finalizarea tuturor investiţiilor, termenul e la final de an”.
Mureşan a arătat că „este vorba despre o investiţie foarte mare. Lumea nu ştie ce înseamnă obţii autorizarea unei unităţi medicale de acum 50 - 100 de ani. Spitalul a fost construit acum 50 de ani şi e nevoie de investiţii importante, modificări. Avem garanţia că Consiliul Judeţean (Spitalul este subordonat Consiliului Judeţean-nr) ne va spriji. Jumătate din lucrare este aproape făcută. Am lucrat pe zona de interior şi au fost instalate sisteme de siguranţă la incendiu la standarde europene. Mai avem de lucru în exterior”.
Mureşan a precizat că securitatea pacienţilor este asigurată: „Nu e vorba de neglijenţă, dacă era neglijenţă de mult se întâmpla ceva. Noi nu aşteptăm autorizaţia ca să avem grijă de pacienţi”.
Mureşan a susţinut că a demarat în urmă cu 5 ani implementarea unui sistem care să permită existenţa unui flux de oxigen în toate saloanele: „Asta ne-a ajutat acum foarte mult, pentru că nu e nevoie să mutăm pacienţii dintr-un salon în altul. Avem oxigen peste tot”.
Managerul a susţinut că intenţionează instalarea unui sistem performant de ventilaţie şi purificare a aerului din saloane, deoarece spitalul are un consum foarte mare de oxigen.
Investiţiile se ridică la 2,5 milioane de euro, spune managerul. Situaţia este şi mai complicată, deoarece lucrările se fac în paralel cu situaţia creată de pandemie: „Numărul de cazuri grave a crescut foarte mult. Suntem complet depăşiţi.”
20 de secţii ATI fără autorizaţie
Situaţia nu s-a schimbat nici la celelalte secţii ATI depistate fără autorizţie anul trecut.
„În ceea ce priveşte situaţia secţiilor ATI ale celorlalte spitale din judeţul Cluj facem precizarea că în urma controalelor efectuate în luna noiembrie a anului 2020 şi în luna februarie a anului în curs pentru toate deficienţele constatate s-au aplicat sancţiuni şi s-au întocmit planuri de măsuri de către conducerile instituţiilor sanitare în vederea înlăturării neregulilor constatate, unele deficienţe putând fi soluţionate în scurt timp de la constatare, iar altele, precum obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu necesitând un proces mai complex de soluţionare. Astfel, deşi numărul clădirilor care au în componenţă secţii ATI şi care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu a rămas acelaşi ţinem să precizăm că au avut loc întâlniri cu factorii de conducere ale respectivelor unităţi sanitare în administrarea cărora se află respectivele clădiri pentru a stabili modalitatea prin care se poate realiza intrarea în legalitate şi conformarea clădirilor la reglementările tehnice în vigoare acolo unde este cazul şi în situaţiile în care acestea pot să fie îndeplinite”, se mai afirmă în răspunsul ISU.