Primul aeroport din România în care pasagerii nu mai sunt obligaţi să scoată lichidele şi electronicele din bagaje. Un aparat unic „vede” tot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Formalităţile vor dura mai puţin, iar pasagerii vor economisi timp după achiziţia noului scaner, la aeroportul din Cluj
Formalităţile vor dura mai puţin, iar pasagerii vor economisi timp după achiziţia noului scaner, la aeroportul din Cluj

La ora actuală există doar câteva aeroporturi în Europa unde pasagerii nu sunt obligaţi să prezinte la controlul de securitate lichidele şi aparatele electronice din bagajele de mâna. În România, primul aerport cu astfel de facilităţi este cel din Cluj.

Aeroportul Internaţional din Cluj, al doilea ca trafic, mărime şi importanţă din România, este primul din ţară care dispune de echipamente de Standard 3 de tip CTX, respectiv Standard C3, conform cerinţelor Uniunii Europene. Asta înseamnă că aeroportul clujean este printre puţinele din Europa în care călătorii nu mai trebuie să prezinte pentru controlul de securitate lichidele şi aparatele electronice din bagajele de mână.

Începând de joi, 14 iulie, pasagerii curselor aeriene care decolează de la Aeroportul internaţional „Avram Iancu" din Cluj au aceste facilităţi, după achiziţionarea unor echipamente de scanare mai performante.

„Această facilitate extraordinară pentru pasageri vine ca urmare a achiziţionării echipamentelor de scanare standard C3 cu o capacitate avansată şi rapidă de procesare a bagajelor, determinând reducerea timpului de aşteptare pentru pasageri la efectuarea controlului de securitate. De joi, pasagerii pot să îşi ducă apă şi suc şi să nu le mai cumpere din aeroport, unde sunt foarte scumpe. Nu este limită de cantitate. Totodată, au fost achiziţionate şi echipamente de scanare a bagajelor de cală de tip CTX, cu un nivel superior de detectare a explozibililor", a informat  directorul general al aeroportului, David Ciceo.

Pentru ca acest lucru să fie posibil, aeroportul a cooperat cu Brigada Antitero a SRI, care asigură controlul de securitate, şi cu Autoritatea Aeronautică Română. În plus, au fost investite sume importante în aparatură. Echipamentele de securitate au fost achiziţionate cu finanţare nerambursabilă prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, în valoare de 42,4 milioane de lei, din care 28,2 milioane de fonduri europene, iar restul de la bugetul de stat.

Vă mai recomandăm şi: 

România, printre ţările cele mai afectate de schimbările climatice. Avertismentul climatologilor 

Director despre haosul din aeroporturi: „Tot anul vor fi întârzieri!” Modelul low-cost s-a defectat 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite