Cei mai frumoşi români. Preotul care le găseşte de muncă oamenilor pe banii Europei. „Implicarea în societate este cea care face diferenţa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dorel Gălan (37 de ani) e un preot ortodox clujean care, pe lângă predicile din biserică, ţine cursuri de marketing şi coordonează proiecte europene prin care îi ajută pe şomeri şi pe ţărani să-şi găsească locuri de muncă. A fost profesor de religie şi preot misionar.

Dorel Gălan (37 de ani) este un preot al mileniul 3 prin felul în care vede lucrurile şi găseşte soluţii.

A găsit o modalitate prin care să îi ajute pe oameni cu ajutorul banilor europeni: scrie proiecte, ţine cursuri de marketing unde, printre tehnici de vânzare, mai strecoară câte o parabolă biblică.

Crede că oamenii sunt propriul lor produs. Însă, aşa cum „predică“ şi la cursurile de antreprenoriat, reclama este sufletul comerţului şi degeaba ai un produs bun, dacă lumea nu ştie de el şi nu ştii să-l vinzi cum trebuie.

Optimist, cu o gândire mai mult decât occidentală faţă de colegii săi cu sutană, Dorel Gălan spune că proiectele europene în care e implicat sunt o extensie a activităţii sale. Are şi blog unde îşi face cunoscute ideile.
Prin ultimul său proiect european încheiat anul trecut, în valoare de 500.000 de euro, a reuşit să angajeze zeci de oameni şi pe alţi zeci i-a îndrumat spre o carieră sau o afacere proprie ajutându-i să scape de „fantomele minţii“ şi să aibă mai multă încrederea în propriile forţe.

„Un preot trebuie să schimbe lucrurile în bine şi să-i facă pe oameni să se ajute reciproc şi să schimbe lucrurile în bine. Implicarea în societate este cea care face diferenţa“, este de părere preotul clujean.

„Teolog născut în libertate“

S-a născut în comuna bistriţeană Feldru, a studiat teologia în care are şi un master luat în 2000.
Pe blogul său scrie că este specialist în educarea şi formarea continuă a adulţilor, cu atestări atât în ţară (Bucureşti), cât şi în străinătate (Graz, Austria).
A predat religie patru ani (1999-2003) elevilor de la Colegiul Naţional „George Coşbuc“ din Cluj-Napoca şi a fost preot misionar  la clinicile „Dominic Stanca“ şi de Hematologie din Cluj-Napoca, locuri unde a cunoscut atât miracolul naşterii, cât şi amărăciunea morţii.

Locuieşte într-un apartament moştenit în cartierul clujean Mănăştur şi are o maşină. Slujeşte la o biserică dintr-un cartier vecin, Grigorescu.

Dorel Gălan nu credea că va alege calea preoţiei fiindcă ştia că se intra greu la teologie, inclusiv pe „cunoştinţe“. Este recunoscător că a picat regimul comunist fiindcă face parte din prima generaţie de teologi născuţi în libertate.

„Nu am visat niciodată că voi ajunge preot deoarece, mai demult, se intra greu la teologie şi mă bucur că a căzut regimul comunist deoarece nu a trebuit să fac niciun compromis. Fac parte din prima generaţie de preoţi născută în libertate“, spune Gălan.

Transformă şomerii în oameni de afaceri

În 2012 a încheiat un proiect european de 500.000 de euro prin care 100 de şomeri au reuşit să se angajeze, alţi 700 au fost consiliaţi în acest scop, iar 10 şi-au deschis mici afaceri.
„Proiectul a început din 2011 şi a fost iniţiat de firma de firma Global Comercium din Bucureşti în parteneriat cu o societate comercială din Spania. Proiectul a avut o durată de 24 de luni", explică Dorel Gălan.

Maria Szabo (45 de ani), contabilă de profesie, este unul dintre şomerii clujeni pe care preotul i-a convins să-şi deschidă o afacere. Şi ca să le arate că se poate şi pe vremuri de criză i-a dus, în toamna lui 2011, într-o excursie în Spania ca să vadă cum se descurcă micii întreprinzători de acolo.

„Ca să am profit şi să pot trăi din creşterea curcilor ar trebui să cumpăr cam 100 de exemplare. Dacă lucrurile vor merge bine, am de gând să caut un magazin unde să-mi desfac marfa. Părintele Gălan m-a ajutat să capăt încredere în mine şi să încep această mică afacere“, explica Maria Szabo, care locuieşte la casă în cartierul clujean Iris. 

Prin acest proiect a deschis şi un mic sediu în centrul Clujului, sediu care aduce cu un mic AJOFM pentru că acolo se ţin cursuri de antreprenoriat şi şomerii pot vorbi cu un consilier psihologic care îi ajută să vadă ce alte aptitudini au şi ce cursuri de reconversie profesională li s-ar potrivi.

La sfârşitul lui 2012, preotul Dorel Gălan lansa un alt proiect numit „Cariera în rural“. Este finanţat prin Fondul Social European - POSDRU cu 2,1 milioane de lei (circa 47.000 de euro), pe o durată de 16 luni. Scopul acestei iniţiative e săi îi ajute pe tinerii şomeri, femeile şi persoanele care vor să muncească din şase comunităţi din judeţul Cluj.

Mai puteţi citi:

„Cei mai frumoşi români“: 55 de poveşti care fac România mai frumoasă

VIDEO Cei mai frumoşi români. Daniel David, „tatăl“ roboţilor terapeutici din România

FOTO Cei mai frumoşi români. Vasile Dolean, pensionarul care face voluntariat pentru bolnavii de cancer

VIDEO Sânge artificial fabricat la Cluj: invenţie de premiu Nobel, şanse slabe de finanţare

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite