Poveştile celor mai cunoscuţi spioni din istorie. De la aventurierul Casanova la fermecătoarea Mata Hari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ofiţerii francezi şi germani au fost manipulaţi de celebra Mata Hari. Foto: wikimedia.commons.org
Ofiţerii francezi şi germani au fost manipulaţi de celebra Mata Hari. Foto: wikimedia.commons.org

Încă din cele mai vechi timpuri, regii şi conducătorii de armate au încercat să fie cu un pas înaintea duşmanilor şi să afle informaţii esenţiale din taberele acestora, care să le ofere un avantaj în caz de război.

Vechii greci, egiptenii, romanii sau chinezii au mizat din antichitate pe serviciile spionilor. Generalul chinez Sun Tzu a fost autorul celei mai vechi scrieri pe această temă. În secolul VI, acesta a scris „Arta războiului”, o lucrare despre tacticile şi strategiile militare esenţiale într-o confruntare. Unul dintre cele 13 capitole se numea chiar „Despre folosul spionilor”.

Reţeaua de „spioane” a Caterinei de Medici

Mult mai târziu, în Franţa secolului al XVI-lea, regina  Caterina de Medici şi-a format o adevărată reţea de spionaj, bazându-se mai ales pe femei care îi ofereau detalii despre intrigile de la curtea regală. Acestea erau instruite să devină amantele unor importanţi conţi şi duci şi să obţină informaţii privind loialitatea lor. 

În perioada Renaşterii, aventurierul Giacomo Girolamo Casanova de Seingalt (foto, jos) (1725-1798), personaj cunoscut  în special ca un seducător şi ca un afemeiat notoriu, a colaborat cu Inchiziţia, spionând familiile aristocratice veneţiene. Cu toate acestea, el a căzut spre finalul vieţii sale în dizgraţia autorităţilor veneţiene şi a fost exilat la Dux, unde şi-a găsit de altfel şi sfârşitul.

casanova foto wikimedia.commons

Isabelle Boyd şi Mata Hari

Un secol mai târziu, Isabelle Boyd (1844-1900) a spionat pentru Confederaţie în timpul Războiului de Secesiune. Cunoscută ca Belle Boyd, sau Cleopatra Secesiunii. Boyd a oferit informaţii importante care s-au dovedit ulterior decisive pentru stabilirea învingătorului în bătălia de la Front Royale. 

Printre cei mai faimoşi spioni se numără celebra Mata Hari. Margaretha Geertruida Zelle, cunoscută ca Mata Hari („Ochiul zilei” în indoneziană), s-a născut în Olanda şi a trăit în Paris, unde a fost dansatoare exotică în mai multe localuri de lux. A fost agent dublu, oferindu-le informaţii deopotrivă francezilor şi germanilor, în timpul Primului Război Mondial. Descoperită de serviciile secrete franceze în timp ce furniza informaţii unor ofiţeri germani a fost reţinută, iar apoi judecată şi condamnată la moarte în 1917. 

Germanul Klaus Fuchs (1911-1988) a contribuit la proiectul fabricării bombei atomice de către Marea Britanie şi SUA, dar a fost agent al fostei Uniuni Sovietice. Astfel, el le-a trimis o serie de informaţii sovieticilor, privind producţia de uraniu a Statelor Unite şi numărul de bombe aflate în posesia americanilor. 

La întoarcerea în Marea Britanie, a fost anchetat şi condamnat de un tribunal la 14 ani de închisoare, iar ulterior s-a întors în Germania, unde a trăit până în 1988.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite