Povestea superbei românce Tala Birell, dublura lui Marlene Dietrich şi a „doua Garbo” de la Hollywood. Chipul ei a fost descoperit pe un pachet de ţigări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tala Birell FOTO: imdb.com
Tala Birell FOTO: imdb.com

Când s-au gândit ce imagini să lase în cel de-al doilea volum despre fumat, clujenii Ucu Bodiceanu şi Ancuţa Chiş au ales şi o fotografie cu o superbă actriţă româncă, vedetă la Hollywood, al cărui chip l-au găsit pe un pachet de ţigări. Aceasta se numea Tala Birell.

Tala Birell, pe numele real Natalia Bârlea, a fost o actriţă de origine română care a jucat în zeci de filme la Hollywood. Semăna foarte mult cu Greta Garbo şi a fost una dintre dublurile lui Marlene Dietrich. ”O altă Garbo”, potrivit imdb.com.

”Actriţa română Natalia Bârlea, cunoscută ca Tala Birell, a devenit foarte populară la Hollywood după ce studiourile Universal au distribuit-o în peste 40 de filme, multe reclame de succes la ţigarete împrumutându-i imaginea”, scriu clujenii Ucu Bodiceanu şi Ancuţa-Lăcrămioara Chiş în volumul lor ”Artă şi fum. Seducţia unui viciu”.

Tala Birell s-a născut la Bucureşti, în 1907, într-o familie cu un tată neamţ şi o mamă de origine poloneză. În timpul Primul Război Mondial a studiat la o şcoală privată din Berlin. În 1926 a avut o scurtă apariţie într-un film, apoi a jucat în filme turnate în Germania şi Austria, fiind o dublură a actriţei Marlene Dietrich, se arată pe imdb.com (sursa foto a imaginilor din text).

tala birell foto
tala birell foto

Potrivit aceleiaşi surse, în Al Doilea Război Mondial, românca şi-a atras renumele de ”A doua Garbo” de la Hollywood datorită atitudinii şi frumuseţii sale provocatoare. A jucat în thrillere şi filme de război.  

În 1948 se întoarce în Germania, iar 3 ani mai târziu i s-a încredinţat de către conducerea Serviciilor Speciale Secrete ale Armatei Americane din Nuremberg să organizeze producţii teatrale în Germania, Franţa, Franţa şi Austria pentru soldaţii staţionaţi acolo.

tala birell foto

Mai târziu s-a mutat la Berlin în calitate de director de divertisment şi a organizat spectacole pentru trupele americane şi refugiaţi din Estul Europei. S-a retras de pe scenă în 1957 din motive de sănătate. A murit la scurt timp după retragere. A fost îngropată în cripta familiei din Bavaria.

Mai puteţi citi:

Cum erau seduşi fumătorii români acum 150 de ani: „Ori fumaţi hârtia Creangă, ori daţi dracului tutunul!“

Povestea ilară a primului fumător din istorie. Inchiziţia l-a condamnat la 10 ani de temniţă pentru că scotea fum pe nas

Povestea în imagini a tutunului, de la planta sfântă din America la simbolul diavolului în Europa

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite