FOTO VIDEO Peste 5.000 de clujeni protestează, a treia duminică la rând, împotriva proiectului de la Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest împotriva exploatării proiectului minier de la Roşia Montană la Cluj-Napoca FOTO: Florina Pop
Protest împotriva exploatării proiectului minier de la Roşia Montană la Cluj-Napoca FOTO: Florina Pop

Peste 5.000 de manifestanţi s-au adunat din nou în centrul Clujului ca să-şi manifeste nemulţumirea faţă de intenţia Guvernului de a începe exploatarea aurului la Roşia Montană. La protest participă şi Oana Boc, soţia primarului Emil Boc.

UPDATE 20.10 Traficul pe strada Calea Dorobanţi din cartierul clujean Mărăşti este blocat de manifestanţi. Lor li s-a alăturat şi câţiva fani ai U Cluj.

Clujeni de toate vârstele au venit în Piaţa Unirii să protesteze, pentru a treia duminică la rând, împotriva începerii exploatării miniere de la Roşia Montană.

Au adus cu ei şi pancarte pe care sunt scrise mesaje precum: „Revoluţia începe la Roşia Montană“, „Opriţi marele jaf”, „Băsescu RMGC- aceeaşi mizerie“, „Trei guverne au încercat însă noi nu i-am lăsat“.

Ca şi în duminicile trecute au scandat lozinci.

„Tuturor politicienilor le transmitem acest mesaj, până le intră în cap: „Uniţi, salvăm Roşia Montană!““, a afirmat Mihai Goţiu, unul dintre manifestanţi.
 

În faţa statuii lui Matia Corvin din Piaţa Unirii a fost amenajată o mică scenă pentru au urcat urcat mai mulţi manifestanţi şi au rostit discursuri.

„Am fost acolo să îi spun că minele din Roşia Montană trebuie să rămână aşa cum sunt pentru viitoarea generaţie. Am avut norocul să intru în acele mine. Dacă el (n.r. ministrul Culturii, Daniel Barbu)  îşi imaginează că mă voi mulţumi cu un mulaj de ghips care să înlocuiască un patrimoniu unic se înşeală amarnic. Dacă el îşi imaginează că nişte clădiri din Roşia Montană vor rezista în picioare când alături se detonează patru munţi, iarăşi se înşeală amarnic. Patrimoniul din Roşia Montană ne-a făcut pe toţi să ieşim din case în stradă şi să cerem păstrarea lui pentru generaţiile următoare. Vrem natură, nu cianură!“, a spus unul dintre manifestanţi, cel care susţine că nu a fost lăsat să vorbească, vineri, 13 septembrie, cu ministrul Barbu.

Acesta i-a mai transmis ministrului Culturii următoarele: "Domnule Barbu, nu mai minţiţi! Dumneavoastră aveţi motive dubioase să nu semnaţi documentaţia pentru intrarea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO".

Manifestanţii au cerut demisia prefectului de Cluj, Gheorghe Vuşcan, întrucât acesta a negat accesul la conferinţa de presă a ministrului Culturii a unui jurnalist care este şi simpatizant al campaniei „Salvaţi Roşia Montană“.

Dacă la început erau în jur de 1.000 de persoane, în piaţă s-au adunat peste 5.000 şi după ora 19.00 au pornit într-un marş spre Prefectură.

La protestul din Piaţa Unirii a luat parte, pentru câteva minute şi o mireasă.

Motivul protestelor

Guvernul României a aprobat legea care permite exploatarea la Roşia Montană şi o trimite Parlamentului spre adoptare.
"Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%.

Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană", se arată în comunicatul trimis de Guvernul României.

Interesant este că în “Cele 15 propuneri ale USL pentru guvernare”, la punctul 8, se află chiar “Respingerea proiectului Roşia Montană”.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO „Vocea“ Roşiei Montane la Cluj: „Transmitem politicii macho: vrem Roşia Montană salvată!“. 6.000 de manifestanţi au blocat traficul

VIDEO Obrăznicia unui deputat faţă de preşedintele Alburnus Maior de la Roşia Montană: „Ştiaţi că venim? Nu puteaţi să ne aşteptaţi îmbrăcat decent?“

FOTO VIDEO Crin Antonescu la Cluj: „Protestele faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană, semn că există democraţie în ţară“

Primarul Clujului cere Guvernului să retragă proiectul de lege despre Roşia Montană

FOTO VIDEO Sute de clujeni au protestat din nou faţă de proiectul de la Roşia Montană, au cerut demisia a trei miniştri şi au blocat circulaţia aproape două ore

Un parlamentar îşi întreabă alegătorii  cum să voteze proiectul minier de la Roşia Montană

Proteste în ţară şi la Bruxelles ale ecologiştilor împotriva proiectului de exploatare a aurului de la Roşia Montană

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite