UPDATE Percheziţii la spitale din Cluj, Turda şi alte 15 judeţe, la medici bănuiţi că ar fi testat ilegal medicamente pe oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Percheziţii  FOTO Adevărul
Percheziţii  FOTO Adevărul

Oamenii legii fac marţi, 31 mai, 26 de percheziţii la cabinetele unor medici cercetaţi pentru fapte de corupţie. Oamenii legii ridică înscrisuri şi probe de la 31 de unităţi sanitare din 16 judeţe. În judeţul Cluj, percheziţii au avut loc la Spitalul Municipal din Turda şi la Clinica de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca.

UPDATE 14.38 Percheziţii se efectuează şi la Clinica de Psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă în Cluj. Purtătorul de cuvânt al spitalului, directorul medical Monica Costin confirmă informaţia.

„Ordonanţa venită e din partea Ministerului Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia de Urmărire penală, Criminalistică, în care se solicită şi s-au verificat documentele întocmite cu ocazia debutului, desfăşurării, derulării următoarelor studii clinice şi ... sunt la număr patru studii clinice care au o vechime de 4-5 ani. S-au solicitat contractele de studii clinice, dosarele pacienţilor din studiile clinice, documente ce ţin de aceste studii“, declară, pentru „Adevărul“, Monica Costin.

Acesta precizează că studiile clinice au o legislaţie specifică şi că investigatorul principal al studiului clinic (n. r. aşa se numeşte medicul care coordonează studiul în termenii de specialitate) este obligat să facă contract cu spitalul după care responsabilitatea derulării acestui studiu clinic îi aparţine.

„Fiecare studiu clinic are propriul contract cu propriile obligaţii şi clauzele unul dintre cele patru studii – e o doamnă profesor de la noi, la celelalte nu ştiu cine e investigatorul. (...) Nu am nicio cunoştinţă să fi fost dus cineva la audieri“, adaugă directorul medical de la Spitalul Judeţean din Cluj. 

UPDATE 13.24 Unul dintre spitalele din ţară unde se fac percheziţii este Spitalul Municipal din Turda. Managerul unităţii, Vasile Tudor Grumaz, a confirmat că percheziţiile sunt în derulare. 

„Se ridică documente de la secţia de psihiatrie. ne-au cerut o listă de documente pe care trebuie să le predăm despre două studii clinice“, a declarat managerul Grumaz.

Acesta a mai afirmat că nu cunoaşte subiectul acestor două studii şi că, momentan, nu ştie să fi fost dus cineva la audieri.


Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, percheziţiile sunt efectuate la mai multe unităţi sanitare din Bucureşti şi din judeţele Arad, Cluj, Constanţa şi Dolj, la cabinetele unde îşi desfăşoară activitatea anumiţi medici şi la sediile şi punctele de lucru a 5 societăţi comerciale cu profil medical, care reprezintă interesele sponsorilor.

Se ridică înscrisuri şi probe de la 31 de spitale aflate pe raza judeţelor Argeş, Botoşani, Buzău, Braşov, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Iaşi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Sibiu, Timiş şi Vrancea.

”Din cercetări a reieşit că mai mulţi angajaţi din sistemul sanitar ar fi derulat studii clinice cu încălcarea prevederilor legale, fapte cu potenţial generator de riscuri în ceea ce priveşte autorizarea intrării pe piaţă a unor medicamente ce afectează negativ starea de sănătate a populaţiei (medicamente folosite în special pentru tratarea unor boli mentale). Astfel, medicii incluşi în derularea de studii clinice ar fi falsificat întreaga documentaţie de evaluare a pacienţilor - subiecţi, fie prin falsificarea consimţământului de participare la studiu acordat de către pacient sau de către aparţinătorii acestuia, fie prin consemnarea în fişele de evaluare sau foile de observaţii a unor aspecte false referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienţilor, tratamentul urmat şi efectele acestuia”, se mai precizează în comunicatul Poliţiei Române.

Conform primelor cercetări, medicii ar fi inclus în studiu persoane care nu sufereau de afecţiunea pentru care era testat medicamentul experimental sau nu ar fi administrat în realitate medicamentul pacientului.

Apoi, anchetatorii bănuiesc că medicii ar fi prezentat către sponsorul comanda studiul, respectiv societăţile percheziţionate, documentele necesare avizării şi aprobării punerii pe piaţă a respectivelor medicamente ce au făcut obiectul studiului clinic.

La percheziţii participă poliţişti şi din IPJ Argeş, Arad, Botoşani, Buzău, Braşov, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Iaşi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Sibiu, Timiş şi Vrancea. Partea de verificare financiară - fiscală o asigură specialişti din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite