Oamenii cu ochi albaştri au un strămoş comun. Ce mutaţie genetică a determinat, în urmă cu 10.000 de ani, schimbarea culorii ochilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În urmă cu 6.000-10.000 de ani toţi oamenii aveau ochi căprui FOTO 123 RF
În urmă cu 6.000-10.000 de ani toţi oamenii aveau ochi căprui FOTO 123 RF

Noi cercetări arată că persoanele cu ochi albaştri au un strămoş unic, comun. Toţi oamenii aveau ochi căprui până acum 6.000-10.000 de ani, când a avut loc o mutaţie genetică care a limitat producerea de melanină, pigmentul care dă culoare ochilor, părului şi pielii noastre, arată cercetătorii suedezi.

Noi studii arată că persoanele cu ochi albaştri au un strămoş unic, comun. O echipă de la Universitatea din Copenhaga a descoperit o mutaţie genetică care a avut loc cu 6.000-10.000 de ani în urmă şi care este cauza culorii ochilor tuturor oamenilor cu ochi albaştri care trăiesc, astăzi, pe Pământ.

O mutaţie genetică

„Iniţial, toţi aveam ochi căprui ", a spus profesorul Hans Eiberg de la Departamentul de Medicină Celulară şi Moleculară, citat de Science Daily. Dar o mutaţie genetică care afectează gena OCA2 în cromozomii noştri a dus la crearea unui „întrerupător”, care literalmente „a oprit” capacitatea de a produce ochi căprui, mai spune cercetătorul. Gena OCA2 codifică aşa-numita proteină P, care este implicată în producţia de melanină, pigmentul care dă culoarea părului, ochilor şi pielii noastre. „Întrerupătorul”, care este situat în gena adiacentă cu OCA2, nu opreşte însă în întregime gena, ci limitează acţiunea sa la reducerea producţiei de melanină în iris - în esenţă putem spune că „diluează” culoarea ochilor căprui în albastru. Dacă gena OCA2 ar fi fost complet distrusă sau oprită, fiinţele umane nu vor avea melanina care dă culoare părului, ochilor sau pielii - o situaţie cunoscută sub numele de albinism.

Un strămoş comun

Variaţia culorii ochilor de la căprui la verde poate fi explicată prin cantitatea de melanină din iris, dar persoanele cu ochi albaştri au doar un grad mic de variaţie a cantităţii de melanină în ochii. „Astfel, putem concluziona că toţi indivizii cu ochi albaştri au un strămoş comun. Toţi au moştenit acelaşi „întrerupător” în acelaşi loc din ADN-ul lor”, spune profesorul Eiberg. Persoanele cu ochi căprui, în schimb, au variaţii individuale considerabile în zona ADN-ului lor care controlează producţia de melanină.

Profesorul Eiberg şi echipa sa au examinat ADN-ul mitocondrial şi au comparat culoarea ochilor persoanelor cu ochi albaştri în ţări diverse precum Iordania, Danemarca şi Turcia. Profesorul Eiberg a început cercetările în 1996 privind  gena OCA2 responsabilă pentru culoarea ochilor.

Natura ne amestecă genele

Mutaţia ochilor căprui spre albastru nu reprezintă o mutaţie pozitivă, dar nici negativă. Este una dintre mai multe mutaţii, cum ar fi culoarea părului, calviţia sau apariţia pistruilor care nici nu măresc, nici nu reduc şansele unui om de supravieţuire. După cum spune profesorul Eiberg, „acest lucru arată pur şi simplu că natura continuă să amestece genomul uman, creând un cocktail genetic de cromozomi umani şi încercând schimbări diferite în cadrul procesului”.

Citeşte şi

De ce nu am evoluat astfel încât să trăim pentru totdeauna: misterul îmbătrânirii a fost dezvăluit

Cercetătorii au descoperit cum poate faţa noastră să dezvăluie dacă suntem bogaţi sau săraci

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite