Nicula îşi aşteaptă pelerinii. Circa 1.000 de oameni au ajuns deja la mănăstire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Credincioşi din toată ţară sunt aşteptaţi la mănăstirea Nicula, cel mai mare centru de pelerinaj din Transilvania. Stareţul mănăstirii spune că au sosit deja în jur de 1.000 de pelerini. Anul trecut, peste 70.000 de oameni au asistat la slujba de vineri, 15 august.

Câteva sute de pelerini au sosit deja la mănăstirea Nicula din judeţul Cluj, un mare centru de pelerinaj din Transilvania. Ei vin să se închine icoanei făcătoate de minuni a Fecioarei Maria despre care se spune că a lăcrimat aproape o lună, între 15 februarie până pe 12 martie 1699.

Circa 1.000 de oameni au ajuns deja la mănăstire şi vor petrece noaptea de 13 august în corturi. Părintele Nicolae Moldovan, stareţul mănăstirii Nicula din judeţul Cluj, spune că mâine, 14 august, sunt aşteptaţi să sosească cei mai mulţi credincioşi şi tot mâine, de la ora 13.00, va începe din Gherla o procesiune religioasă condusă de Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ. 

Prelatul şi zecile de credincioşi vor merge pe jos din oraşul Gherla până la mănăstire, într-o procesiune iniţiată acum 3 ani încoace de Mitropolit.

Prelaţi străini la mănăstire

„Pelerinajul este forma cea mai autentică  şi mai spontană prin care poporul aduce cinstirea Maicii Domnului, în cazul nostru“, spune purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, părintele Bogdan Ivanov.

Potrivit acestuia, la slujba de vineri vor lua parte, pe lângă, Mitropolitul Clujului, şi doi oaspeţi din străinătate: Episcopul Română din Europa de Nord, Macarie Drăgoi, şi arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, Ignaţie Mureşanul.

image

Dintre politicieni, era aşteptat primarul Sibiului, Klaus Iohannis, dar nu va veni deoarece va primi o delegaţie din Germania. Premierul Victor Ponta este aşteptat la mănăstirea Rohia din judeţul Maramureş. Ministrul Transporturilor, clujeanul Ioan Rus, şi alte oficialităţi din judeţ vor merge, vineri, la Nicula.

La Nicula vor participa vreo 700 de poliţişti şi jandarmi, dar şi echipaje de ambulanţă.

După Liturghia de vineri, 15 august, mănăstirea va oferi şi o masă caldă, obişnuitele sarmale.

image

Imagini de la pelerinajul din 2013, AICI şi AICI.

Imagini de la pelerinajul din 2012, AICI.

Imagini de la pelerinajul de acum 66 de ani, AICI.

Imagini de la pelerinajele din anii trecuţi de la Nicula. foto: Caius Raţiu

Lăcaşul a fost atestat prima dată în 1552.

Citeşte AICI istoricul mănăstirii.

Cel mai cunoscut loc de pelerinaj din Transilvania, Mănăstirea Nicula, a împlinit, în 2012, 460 de ani de la prima atestare documentară. Acolo se află icoana făcătoare de minuni a Sfintei Fecioare Maria.

Mănăstirea Nicula şi-a petrecut primul secol şi jumătate în ipostaza de aşezare monahală modestă, un fel de sihăstrie a câtorva călugări retraşi în pustietatea codrului, păstrând urma discreţiei la fel ca în cazul altor vetre monahale ardelene, potrivit site-ului Mitropoliei Clujului.

Mai puteţi citi:

Nicula şi poveştile ei. Două Mării, mamă şi fiică, pelerine de-o viaţă, cer Fecioarei Maria un prunc

UPDATE FOTO VIDEO Cel mai mare pelerinaj din Transilvania. Mitropolitul Clujului: "Familia tradiţională se află în criză"

FOTO Nicula lui Bartolomeu Anania. Povestea casei unde fostul mitropolit a terminat de tradus Biblia

Paşte la mănăstirea Nicula, cel mai cunoscut loc de pelerinaj din Transilvania

Au apărut primele corturi în curtea Mănăstirii Nicula. Ultimele pregătiri la cel mai mare centru de pelerinaj din Transilvania

CFR suplimentează numărul de trenuri spre Gherla cu ocazia Sărbătorii Sfintei Maria de la Mănăstirea Nicula

15 august sau 8 septembrie: când spun românii „La mulţi ani!“ de Sfânta Maria?

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite