Ce puteţi vedea în Noaptea Albă a Filmului Românesc: „È pericoloso sporgersi“ de Nae Caranfil şi o peliculă cu Margareta Pâslaru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru al treilea an consecutiv, Clujul va fi una din gazdele evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc. Cinefilii din Ardeal îşi vor putea petrece noaptea de 20 septembrie vizionând filme româneşti de referinţă.

Gândit ca o nevoie de promovare a filmului românesc, Noaptea Albă a Filmului Românesc e un eveniment care oferă publicului ore întregi în compania marelui ecran.

„Numărul de spectatori înregistraţi la ediţiile precedente dovedesc faptul că evenimentul organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc reprezintă una dintre cele mai de succes campanii de promovare a cinematografiei autohtone. Anul trecut, peste 8500 de spectatori s-au bucurat de filmele din programul Nopţii Albe“, spun organizatorii, Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc.

Cea de-a treia ediţie a evenimentului le-a pregătit spectatorilor proiecţii speciale ale unor filme de referinţă pentru cinematografia românească. 

În 1993, regizorul Nae Caranfil îşi lansa primul lungmetraj din carieră, È pericoloso sporgersi, selectat în cadrul “Quinzaine des Réalisateurs” (Festivalul de Film de la Cannes) şi distins cu patru premii internaţionale şi cu două premii naţionale: Marele Premiu la Festivalul Internaţional al Filmului de la Bratislava, 1993; Premiul Criticii “Michel Pérez” la Festivalul Internaţional al Filmului de la Montpellier, Franţa, 1993; Premiul Special al Juriului şi Premiul Franţei de Vest la Festivalul European al Filmului, Boule, Franţa, 1994; Premiul pentru Scenariu şi Premiul de Debut al Uniunii Cineaştilor din România, 1993.
Noaptea Albă îi dedică o proiecţie specială unuia dintre cei mai importanţi regizori ai Noului Val, la 20 de ani de la debutul său. Filmul va rula la Cinema Victoria.

Un omagiu îi este adus legendei vii a muzicii uşoare româneşti, Margareta Pâslaru, care a împlinit în acest an 70 de ani.
Cântăreaţă, compozitoare şi textieră română de muzică uşoară-pop, folclor, actriţă de teatru şi film, realizatoare TV şi Radio, Margareta Pâslaru este o personalitate complexă a culturii româneşti, vocea inconfundabilă şi farmecul său propulsând-o în rândul celor mai îndrăgiţi artişti.

În film, unul dintre cele mai importante roluri ale carierei sale este cel din Un film cu o fată fermecătoare  (r. Lucian Bratu). Interpretarea ei plină de naturaleţe va putea fi admirată la proiecţia specială din cadrul Nopţii Albe, tot la Cinema Victoria.

Scurtmetraje la Cluj

Noaptea Albă a Filmului Românesc a pregătit cinefililor şi o selecţie a celor mai proaspete scurtmetraje, printre care Ca o umbră de nor, în regia lui Radu Jude, desemnat anul acesta Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Sarajevo si la Festivalul de Film Transilvania (TIFF), Claudiu şi crapii (r. Andrei Tănase), Pastila fericirii (r. Cecilia Felmeri), În acvariu (r. Tudor Cristian Jurgiu) – recompensat cu Premiul Cinefondation la Festivalul de Film de la Cannes 2013, My Baby (r. Luiza Pârvu) sau Bad Penny (r. Andrei Cretulescu).

Scurtmetrajele vor fi proiectate la Casa TIFF, alături de Turn Off the Lights, un documentar în regia Ivanei Mladenovic, prezentat la Festivalul de la Tribeca în 2012.

Programul Nopţii Albe a Filmului Românesc 2013 va fi disponibil în curând pe site-ul www.romfilmpromotion.ro si pe pagina de facebook a evenimentului: www.facebook.com/NoapteaAlba

Mai puteţi citi:

TIFF în top 100 de festivaluri de film din lume. Cea mai importantă revistă a industriei mondiale de film promovează Clujul drept o viitoare destinaţie cinematografică de succes

Tudor Giurgiu, regizor: „Cinematografia este un teren al nimănui“

Special la TIFF: Emil Racoviţă, afişul ceh şi cinematografele de odinioară

Premieră absolută la TIFF. Trei regizori clujeni în competiţie la secţiunea Zilele Filmului Românesc

VIDEO De văzut la TIFF 2013:  „Fuck for Forest“, o peliculă cu tentă ecologistă ce frizează filmele porno, şi documentarul controversat „The Act of Killing“

VIDEO TIFF 2013 are buget mai mic şi bilete mai scumpe. Tudor Giurgiu: „Am fost amendaţi pentru reuşita Festivalului“

Usturoi ardelenesc pe covorul roşu. Şi nu oriunde, ci la Festivalul de Film de la Cannes

FOTO VIDEO Tom Sawyer, varianta de Cluj. „Transylvanian Garlic“, filmul prieteniei dintre un copil ţigan şi unul român

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite