Legătura între dietă şi cancer: rolul aminoacizilor în „înfometarea“ tumorilor
0Eliminarea anumitor aminoacizi din dieta şoarecilor încetineşte ritmul de creştere a tumorilor şi prelungeşte supravieţuirea, arată un nou studiu publicat în revista „Nature“ realizat de cercetători de la Institutul pentru Cercetarea Cancerului din Marea Britanie.
Cercetătorii de la „Institutul pentru Cercetarea Cancerului UK Beatson” şi Universitatea din Glasgow au descoperit că îndepărtarea a doi aminoacizi neesenţiali- serina şi glicina - din dieta şoarecilor a încetinit dezvoltarea limfomului şi a cancerului intestinal, conform unui studiu publicat în revista Nature.
Această cercetare sugerează că o dietă specială ar putea face tratamentele convenţionale pentru cancer, chimioterapia şi radioterapia, mai eficiente. Următoarea etapă ar fi organizarea unor studii clinice cu pacienţi cu cancer pentru a evalua fezabilitatea şi siguranţa unui astfel de tratament.
Doctorul Oliver Maddocks, cercetător de la Universitatea din Glasgow, a declarat: "Constatările noastre sugerează că restricţionarea anumitor aminoacizi printr-un plan de dietă controlată ar putea reprezenta o parte suplimentară a tratamentului pentru unii pacienţi cu cancer în viitor, ajutând ca tratamentele să fie mai eficiente”, relatează publicaţia Science Daily.
Profesorul Karen Vousden, co-autor al studiului, de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie, a spus: "Acest tip de dietă restrictionată ar fi o măsură pe termen scurt care trebuie să fie atent controlată şi monitorizată de către medici pentru ca tratamentul să fie desfăşurat în siguranţă. Dieta noastră este complexă şi proteinele- care sunt sursa tuturor aminoacizilor - sunt vitale pentru sănătatea şi bunăstarea noastră. Aceasta înseamnă că pacienţii nu pot elimina în siguranţă aceşti aminoacizi, pur şi simplu urmând o dietă la domiciliu.”
Celulele canceroase nu produc serină şi glicină
Aminoacizii sunt materia primă de care celulele au nevoie pentru a produce proteine. În timp ce celulele sănătoase sunt capabile să producă suficientă serină şi glicină, celulele canceroase sunt mult mai dependente de obţinerea acestor aminoacizi vitali din mâncare.
Cu toate acestea, studiul a constatat, de asemenea, că dieta a fost mai puţin eficientă în tumorile cu o gena Kras activată, cum ar fi majoritatea cancerelor pancreatice, deoarece gena defectuoasă a stimulat capacitatea celulelor canceroase de a-şi produce propriile serine şi glicine. Acest lucru ar putea ajuta la selectarea tumorilor care ar putea fi cel mai bine vizate de dieta terapeutică.
Dr. Emma Smith, manager de comunicare ştiintifica la Institutul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie, a declarat: „Aceasta este o analiza foarte interesantă a modului în care reducerea furnizării de nutrienţi esenţiali pentru creşterea şi diviziunea celulelor canceroase ar putea ajuta la oprirea dezvoltării tumorilor. Următorii paşi sunt studiile clinice pe oameni pentru a vedea dacă o dietă specială fără aceşti aminoacizi este sigură şi ajuta la încetinirea creşterii tumorii, asa cum s-a observat că se întâmplă la şoareci. Trebuie, de asemenea, să determinăm care pacienti vor putea beneficia de efectele benefice ale acestei diete, în funcţie de caracteristicile cancerului lor. "
Citeşte şi