Jurnalişti BBC, fascinaţi de Cluj. Au comparat luminile de sărbători din oraş cu cele ale Londrei
0O echipă de jurnalişti ai radio BBC din estul Angliei, comitatul Lincolnshire mai exact, a vizitat, la începutul lunii decembrie, Clujul şi oraşul Zalău. La Cluj au învăţat să danseze ardeleneşte şi au fost impresionaţi de arhitectura clădirilor din centru, la Zalău au fost la o comunitate de rromi şi s-au întors acasă cu o imagine diferită de stereotipurile cu care au venit în România.
„Palatele din centrul oraşului, diversitate cultural şi religioasă, până şi mult blamatul târg de Crăciun, i-au impresionat pe jurnaliştii de la BBC“, scrie Traian Almăşan, agent de turism şi blogger Adevărul.
Într-un editorial, postat pe site-ul I love Cluj, cea mai mare comunitate virtuală din ţară dedicată unui oraş, Traian Almăşan scrie că jurnaliştilor le-a plăcut Clujul, un oraş total necunoscut în Marea Britanie.
Textul bloggerului, în întregime, mai jos:
„De atâta „publicitate” cred că nu am mai avut parte, noi românii, de foarte mulţi ani în Marea Britanie. Nu cred că mai există multe publicaţii „în insulă”, care să nu îşi fi speriat bine cititorii spunându-le de milioanele de români şi bulgari, care din prima zi a noului an, vor da buzna în Marea Britanie.
Pe acest fond, redacţia BBC din „judeţul Lincolnshire” a venit în România să vadă care este de fapt situaţia. S-au perindat prin diferite ipostaze, prin „diferitele Românii” care există în această ţară. Ghidaţi de Paul, un ardelean plecat de mai mulţi ani în Marea Britanie şi care şi-a propus să se întoarcă anul viitor în ţară, reporterii BBC au mers pe rând la Zalău, au întâlnit o comunitate rurală, una de romi şi au aflat probabil că cei care vor să plece din România, au făcut-o deja. Pe urmă au avut mai mulţi invitaţi în studioul teritorial Radio Cluj, de unde au realizat o emisiune în direct, care le-au confirmat că nu au prea mari motive de îngrijorare, ci dimpotrivă, noi suntem cei care ar trebui să ne facem griji, din cauza exodului forţei de muncă supracalificate.
Pe rând, primarul Clujlui, Emil Boc, Andrei Roth, un tânăr om de afaceri care a locuit şapte ani în SUA şi s-a întors în ţară, şi Paul, însoţitorul celor de la BBC, cel care le-a organizat cea mai mare parte a întâlnirilor (mă bucur că l-am putut ajuta şi eu într-o mică măsură), le-au pictat o imagine a României mult diferită de stereotipurile cu care veniseră la Cluj.
Pentru mine, partea cea mai interesantă a emisiunii a reprezentat-o cea în care au vorbit despre cât de frumos este Clujul şi despre cât de surprinşi sunt să descopere un oraş total necunoscut în Anglia.
Palatele din centrul oraşului, diversitatea culturală şi religioasă, până şi mult blamatul Târg de Crăciun, i-au impresionat pe jurnalişti. Apropo de târg, în cadrul emisiunii matinale a existat un reportaj despre târgul de Crăciun din Lincolnshire, cel mai mare din regiune, la care sunt aşteptaţi zeci de mii de oameni şi care este un eveniment „crucial” pentru producătorii locali din „judeţ”.
Cu toate astea, prezentatorii matinalului au declarat că luminile de sărbători ale târgului din Cluj sunt cu mult peste cele din Lincolnshire, comparabile cu cele din… Londra. Probabil că punctul culminant al experienţei lor turistice a fost vizita la repetiţiile ansamblului folcloric „Mărţişorul”, unde englezii au învăţat să joace ardeleneşte“
Jurnaliştii britanici dansând FOTO: bbc.co.uk
Experienţa jurnaliştilor britanici în dansul tradiţional ardelenesc îl puteţi asculta mai jos, AICI.
Mai puteţi citi:
FOTOGALERIE Cum arată Clujul de sărbători. Iluminatul decorativ a costat 2 milioane de lei
VIDEO Sânge artificial fabricat la Cluj: invenţie de premiu Nobel, şanse slabe de finanţare
Artişti români care fac istorie la New York: Mircea Cantor, Adrian Ghenie şi Ciprian Mureşan
Clujul, într-un top al oraşelor de artă prezentat de New York Times
___________________________________________________________________________________
Jurnaliştii englezi au publicat un articol prin care arată că sătenii din Sacoşu Turcesc aşteaptă ziua de 1 ianuarie 2014 pentru a invada Marea Britanie şi a le sufla locurile de muncă. Povestea din „Daily Mail“ pare un scenariu fabricat la Londra şi doar ilustrat cu feţele românilor.
Cotidianul britanic „Daily Mail” scrie că din ianuarie, momentul în care se vor ridica restricţiile de muncă pentru români, jumătate din populaţia unui sat va pleca în Marea Britanie pentru salarii mai mari şi ajutoare generoase.
Cu două luni înainte de ridicarea restricţiilor de muncă pentru români în Marea Britanie, cotidianul „Daily Mail“ pune din nou gaz pe foc, în stilul caracteristic, şi publică în ediţia sa electronică un amplu articol în care relatează că românii „stau deja la coadă“ pentru a veni să muncească în Anglia.