Hrana ultraprocesată, inamicul numărul 1 al inimii. Semnalul de alarmă tras de cercetătorii americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii de la Centrele de Control şi Prevenire a Bolilor din SUA au descoperit că pentru fiecare creştere de 5% a aportului de calorii din alimentele ultraprocesate pe care le-a mâncat o persoană a existat o scădere corespunzătoare a sănătăţii cardiovasculare generale.

Alimentele ultraprocesate, care reprezintă mai mult de jumătate din caloriile zilnice ale unui american, sunt asociate cu coeficienţi mai mici ai sănătăţii cardiovasculare, potrivit unor studii preliminare care au fost prezentate la Şedinţele Ştiinţifice ale Asociaţiei Americane a Inimii 2019 - 16-18 noiembrie în Philadelphia, relatează Science Daily. Cercetătorii de la Centrele de Control şi Prevenire a Bolilor din SUA (CDC) au descoperit că pentru fiecare creştere de 5% a aportului de calorii din alimentele ultraprocesate pe care le-a mâncat o persoană, a existat o scădere corespunzătoare a sănătăţii cardiovasculare generale. Adulţii care au obţinut aproximativ 70% din calorii din alimente ultraprocesate aveau o probabilitate cu 50% mai mică de a avea o sănătate cardiovasculară „ideală”, aşa cum este definită în standardele Asociaţiei Americane a Inimii, comparativ cu persoanele care au mâncat 40% sau mai puţin calorii din alimente ultraprocesate.

Dietele sănătoase joacă un rol important în menţinerea unei inimi sănătoase

Alimentele au fost clasificate în grupuri în funcţie de măsura în care au fost supuse prelucrării industriale. Alimentele ultraprocesate sunt obţinute integral sau în cea mai mare parte din substanţe extrase din alimente, cum ar fi grăsimile, amidonul, grăsimile hidrogenate, zahărul adăugat, amidonul modificat şi alţi compuşi ce includ aditivi cosmetici, cum ar fi arome artificiale, coloranţi sau emulgatori. Printre exemple se numără băuturile răcoritoare, gustările sărate ambalate, prăjiturile, carnea prelucrată, supele instant sub formă de pudră şi multe alte produse.

„Dietele sănătoase joacă un rol important în menţinerea unei inimi şi a vaselor de sânge sănătoase", a declarat Zefeng Zhang, epidemiolog la CDC. „Consumul alimentelor ultra-procesate adesea înlocuieşte o alimentaţie sănătoasă, bogată în nutrienţi formată din alimente precum fructe, legume, cereale integrale şi proteine slabe, care sunt puternic legate de o bună sănătate a inimii. În plus, alimentele ultra-procesate sunt adesea bogate în sare, zaharuri adăugate, grăsimi saturate şi alte substanţe asociate cu creşterea riscului de boli de inimă. "


 

Studiu pe 13.000 de adulţi



Folosind datele din Studiul Naţional de Sănătate şi Nutriţie (NHANES) colectate între 2011 şi 2016, cercetătorii de la CDC au analizat rezultatele de la 13.446 de adulţi, cu vârsta de 20 de ani şi mai mari, care au completat un formular privind dieta lor în ultimele 24 de ore şi au răspuns la întrebări despre Sănătatea cardiovasculară.

Sănătatea cardiovasculară este definită de Asociaţia Americană a Inimii folosind 7 criterii: tensiunea arterială, nivelul de colesterol şi glicemie, evitarea produselor din tutun, alimentaţie bună, greutate corporală sănătoasă şi activitate fizică adecvată.

„Acest studiu subliniază importanţa construirii unei diete mai sănătoase prin eliminarea alimentelor precum băuturile îndulcite cu zahăr, prăjiturile şi alte alimente procesate", a declarat Donna Arnett, ex-preşedinte al Asociaţiei Americane a Inimii şi decan al Colegiului de Sănătate Publică al Universităţii Kentucky din Lexington. „Există lucruri pe care le poţi face în fiecare zi pentru a-ţi îmbunătăţi sănătatea câte puţin. De exemplu, în loc să mănânci pâine albă, ia o pâine din cereale integrale sau pâine de grâu. Încercaţi să înlocuiţi un hamburger cu peşte o dată sau de două ori pe săptămână. Modificările mici pot determina o mai bună sănătate a inimii. "

Citeşte şi

Somnul suficient reduce riscul apariţiei afecţiunilor cardiovasculare. Cercetătorii americani au descoperit mecanismul

Tinereţe cu celule stem. Cercetătorii au inversat procesul de îmbătrânire a celulelor din creierul şobolanilor

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite