Ministrul Pădurilor a dat ordin ca 20 de pădurari şi şefi de ocoale din Cluj să fie daţi afară fiindcă nu au intervenit în cazul furturilor de lemn din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucia Varga la Cluj  FOTO: Adevărul
Lucia Varga la Cluj  FOTO: Adevărul

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a declarat, vineri, 14 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă de la sediul Romsilva Cluj, că a dat ordin să fie daţi afară 20 de pădurari şi şefi de ocoale silvice din judeţul Cluj fiindcă nu au intervenit în cazul furturilor de lemn din judeţ, cauzând un prejudiciu statului român de milioane de lei. Acestora li se vor întocmi dosare penale.

Jaful pădurilor din judeţul Cluj a atins cote periculoase, declara, în luna mai, ministrul Pădurilor şi Apelor, Lucia Varga.
Acelaşi lucru l-a susţinut şi vineri, 14 iunie, într-o conferinţă de presă de la Cluj, unde a mai afirmat că a dat ordin ca acei pădurari şi şefi de ocoale care nu au intervenit în cazul furturilor de lemne din judeţ să fie daţi afară şi să li se facă dosar penal pentru neglijenţă în serviciu sau complicitate.

"Am dispus Romsilva şi Direcţiei Silvice Cluj ca până în 15 iulie să dea afară mai mulţi pădurari şi şefi de ocoale din judeţul Cluj şi să le fie întocmite denunţuri penale, pentru neglijenţă în serviciu sau complicitate în cazul furturilor de lemn din judeţ.

Ar fi vorba despre aproape 20 de persoane de la mai multe ocoale silvice care aparţin Direcţiei Silvice Cluj. Se fac demersuri administrative pentru verificarea foştilor directori ai Direcţiei Silvice Cluj Ioan Morar şi Dorin Ciucă, pentru că, potrivit unui audit, nu au intervenit pentru prevenirea tăierilor ilegale de lemn şi nu au luat, cu bună ştiinţă, măsurile care se impuneau.

Este o lipsă de responsabilitate. În audit s-au constatat tăieri ilegale, iar vinovaţi erau doar pădurari, în timp ce şefii de ocoale, de districte nu au păţit nimic. Să fim serioşi, pădurarii nu puteau fi parte la furtul de lemn fără şefii lor", a afirmat Varga, citată de Mediafax.

„La Cluj s-a furat cu acte“, a mai spus Lucia Varga. Prejudiciile sunt de milioane de lei şi de mii demetri cubi de lemn tăiat ilegal în ocoalele silvice Someşul Rece, Mărişel, Beliş, Măguri Răcătău, Turda şi Huedin.

Poliţiştii, şi ei în vizor

Ministrul a mai zis că nu se putea fura decât în complicitate cu poliţiştii, de aceea a vorbit cu ministrul Radu Stroe să să facă o analiză în acest sens.

„Vom face o analiză în ce măsură există o complicitate şi la acest nivel. Nu prea se putea fura lemn fără ca poliţistul din zonă să nu ştie. Când am spus că vrem să facem ordine în pădurile din România am vorbit serios, vrem să facem lumină în acest domeniu. Nu va fi uşor, se amână finalizarea acestor anchete, se încearcă ştergerea urmelor, dar vinovaţii trebuie să fie pedepsiţi. Am constatat o inerţie în sistem, nimeni nu vrea să schimbe mare lucru”, a mai declarat Lucia Varga.

Traian Mariş, directorul Romsilva Cluj din iunie 2012 şi până în aprilie 2013, când a fost arestat preventiv pentru că a primit mită 10.000 de lei de la trei angajaţi ca să le asigure stabilitatea pe posturi, a fost trimis, în luna mai, în judecată. Din stenogramele prezente în dosar rezultă că Mariş era puternic susţinut de politicieni.

Vă recomandăm şi:

Cum susţine mafia lemnului din Cluj “mafia” politică. O parte din mita luată de şefii Romsilva ajungea la partide

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite