FOTO VIDEO Turismul românesc încotro: agrement sexual ca în Thailanda sau agroturism după model francez. Află unde mergi în concediu anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viaţa în satul românesc este arma secretă cu care turismul românesc poate cuceri Europa. FOTO: Remus Florescu
Viaţa în satul românesc este arma secretă cu care turismul românesc poate cuceri Europa. FOTO: Remus Florescu

În vreme ce primarul Constanţei promovează turismul de club, invitând străinii să se “îndrăgostească” la Mamaia, în acest weekend, la Cluj, s-a dat startul unui proiect de promovare după model vestic a agroturismului. Turiştii vor putea alege din peste 20 de festivaluri şi sărbători care mai de care mai interesante. “Plaje şi oraşe frumoase sunt în Europa, însă în România avem ceva unic”, spune iniţiatorul proiectului.

Festivalul dulceţii, al muşcatelor, al teilor, al plăcitelor, al ţuicii, al pălăriilor, al răciturilor sau al fructelor de pădure. Sunt doar câteva dintre evenimentele care se vor desfăşura, începând din luna iunie, în sate din toată ţara. În premieră în România s-a lansat, în weekend, la Cluj-Napoca, proiectul “Calendarul sărbătorilor la sat”, scopul acestuia fiind de a promova atracţiile turistice din satele româneşti cu ajutorul sărbătorilor şi festivalurilor. Astfel, începând din luna iunie se vor organiza în 21 de sate din toată România manifestări care mai de care mai atractive. Unele dintre aceste festivaluri există de mai mulţi ani, noutatea fiind că ele vor fi promovate, în ţară şi în străinătate, şi organizate cu ajutorul Autorităţii Naţionale în Turism, care a răspuns astfel iniţiativei Asociaţiei “Cele mai frumoase sate din România”.

Arma secretă a României în materie de turism

Iniţiatorul proiectului, Nicolae Marghiol, preşedintele Asociaţiei „Cele mai frumoase sate din România”, o asociaţie făcută după model francez, a declarat pentru “Adevărul” că satul românesc are un potenţial turistic uriaş întrucât doar aici, din toată Europa, s-a păstrat viaţa autentică la sat, tradiţiile, modul de viaţă. „Litoral au ţările din sud, nu te poţi compara cu Mediterana, nu poţi să aduci turiştii pentru Marea Neagră, însă poţi să-i aduci pentru litoral, pentru tradiţii şi obiceiuri, lucruri pe care numai România le are în Europa. De asemenea, blocuri au şi ei, oraşe frumoase au şi ei, însă nu au experienţa satului. În Franţa şi în Italia sunt sate frumoase dar nu au viaţa satului, nu au experienţa satului, nu se mai trăieşte ca la sat”, a explicat specialistul. El a mai spus că agroturismul are un potenţial economic imens “pentru că este vorba de mici pensiuni, de mici meşteri,  satele pot trăi din aceste lucruri. Din punct de vedere economic e o prioritate ce trebuie gândită şi promovată cu grijă”. Marghiol a mai explicat că în momentul de faţă lipseşte promovarea internaţională şi o strategie coerentă din partea autorităţilor.  “Trebuie ca un Consiliu Judeţean, Consiliul Regional şi Guvernul să-şi facă priorităţile. Dacă vrei să ai turişti la Palanca trebuie să faci drumul. E nevoie şi de finanţare. De exemplu, cele mai frumoase sate din Italia primesc fiecare timp de doi ani câte un million de euro pentru amenajarea zonelor de agrement, pentru bazele sportive etc.”

Satul românesc promovat cu pliante şi cu DVD-uri 

În Piaţa Unirii din Cluj-Napoca au fost amenajate circa 30 de standuri aparţinând autorităţilor locale din diferite comune incluse în proiectul Cele mai frumoase sate ale României. Unele dintre ele au reprezentat o supriză frumoasă, altele au fost mai puţin reuşite. Standul comunei Cărpinet, din judeţul Bihor, a atras prin faptul că aici s-a adus o roată de olar, unde un meşteşugar şi-a arătat iscusinţa pe parcursul târgului. Obiectivul turistic principal din comuna bihoreană este Mănăstirea Izbuc, unde vin în fiecare an mii de pelerini la izvorul cu apă tămăduitoare. Vizitatorii au putut lua de la stand DVD-uri de prezentare a mănăstirii. 
Un alt stand interesant a fost cel al comunei Palanca. Aici au fost expuse obiecte casnice şi cojoc vechi de o sută de ani. În ceea ce priveşte atracţiile comunei, organizatorii ne-au recomandat monumentul dedicat fratelui lui Liviu Rebreanu, care este îngropat în comuna, unde s-a desfăşurat acţiunea romanului “Pădurea spânzuraţilor”, dar şi liniştea. 
De departe cel mai bine dotat stand a fost cel dedicat satelor din Mărginimea Sibiului. Războiul de ţesut tradiţional atrage vizitatorii care pleacă de la stand cu cele mai multe şi complete pliante şi hărţi. Nu e de mirare că Mărginimea Sibiului este una dintre puţinele Destinaţii Europene de Excelenţă din România.
La standul comunei Cîrlibaba din Bucovina turiştii sunt atraşi de ouăle încondeiate cu măiestrie şi de ştergarele expuse. Din pliantul de prezentare reise că atracţiile comunei sunt destul de sumare: o biserică ortodoxă şi Munţii Ţibău.  Unul dintre cele mai mari standuri este cel al comunei Cumpăna din Constanţa. În ciuda standului atractiv, două dintre reprezentantele comunei întrebate despre pliante de prezentare au spus că s-au terminat, iar când li s-au cerut detalii despre obiectivele comune au spus sec: „Nu prea aveţi ce vedea în comună.”  Un alt stand interesant a fost cel din Arpaşu de Jos, unde două bătrâne simpatice îţi dădeau informaţii în timp ce coseau la ştergare. Întrebată ce poţi face în Arpaşu, una dintre ele a răspus: “Aici sunt munţii, apăi ce nu poţi să faci în munţi”. La standul comei Belinţ am primit informaţii bine structurate într-o mapă voluminoasă despre Ansamblul Hora Belinţului, despre parohia ortodoxă de aici şi despre istoria locurilor. Cu toate acestea comuna nu are nicio pensiune care să găzduiască turiştii.

Cum vindem” satul românesc turiştilor

Concluzia la care am ajuns după vizitatea standurilor satelor este că nu există o localitate care să poată oferi turiştilor activităţi interesante pentru un sejur întreg. Liniştea, munţii şi biserica din sat oferă ocupaţie pentru vreo două-trei zile. Soluţia pentru acestă problemă ne-a oferit-o preşedintele asociaţiei Cele mai frumoase sate din România, Nicolae Marghiol:  “Deocamdată se poate merge pe un pachet combinat, urban şi rural. De exemplu, se vizitează Sibiul şi satele săseşti din zonă. Astfel, vreo 3-4 zile turistul poate experimenta viaţa în satul românesc. Tocmai în acest scop am iniţiat şi calendarul sărbătorilor satului pentru a umple câte mai plăcut timpul turiştilor”.

Unde mergi în concediul anul acesta la sat

Calendarul sărbătorilor satului românesc cuprinde în 2013 următoarele evenimente:

29, 30 iunie: Sărbătoarea Teilor, ediţia 12, Luncaviţa, jud. Tulcea

6,7 iulie: Festivalul Slănicului, ediţia 43, Mânzăleşti, jud. Buzău

14-20 iulie: Nedeia de la Polovragi, Polovragi, jud. Gorj

26-28 iulie: Sărbătoarea Fii Satului, editia 15, Poiana Stampei, jud. Suceava

20-21 iulie: Târgul de fete de pe Muntele Găina, Avram Iancu, jud. Alba

21-22 iulie: Nedeia Munţilor Editia 47, Fundata, Braşov

20-21 iulie: Festivalul secerişului Editia a 7-a, Ampoiţa, jud. Alba

3-5 august: Festivalul Plăcintelor, ediţia a 9-a, Tg Ocna, jud. Bacău

6 august: Festivalul Muntelui Ceahlău, Durău, jud. Neamţ

17-18 august: Buzduganul, Drăguş, jud. Braşov

23 – 25 august: Festivalul Dulceţii, Izvoarele, jud. Prahova

23-25 august: Festivalul brânzei şi ţuicii, ediţia 10, Răşinari, jud. Sibiu

august: Festivalul Fructelor de Padure,  a 3-a editie, Piatra Neamt

24 august: Sarbatoarea Muşcatelor, Moeciu, Braşov

31 august,1 sept: Festivalul Tămâioaselor, Pietroasele, jud. Buzău

7 – 9 septembrie: Sărbătorile pădurii – de Sfânta Marie, Vorona, jud. Botoşani

5 – 6 septembrie: Festivalul pălăriilor, Iaşi

21-22 septembrie: Festivalul internaţional Rodul pământului – Zilele Recoltei, Cumpăna, jud. Constanţa

5 decembrie: Festivalul Răciturilor Peştisani, jud. Gorj

24-25 decembrie: Sărbătoarea Moşoaielor, Luncaviţa

24-25 decembrie:  Crăciun, colinde şi merinde din Satul Românesc, Cârlibaba, jud. Suceava

Citeşte şi FOTO VIDEO Paradă de costume şi dansuri populare spectaculoase în Piaţa Unirii la cel mai mare eveniment dedicat satului românesc

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite