FOTO VIDEO Şcoala de la ţară care dă lecţii României. Elevii din Mihai Viteazu învaţă ca-n Occident, cu table interactive şi calculatoare ultramoderne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La şcoala din comuna Mihai Viteazu se învaţă cu table interactiva. FOTO Arhiva şcolii
La şcoala din comuna Mihai Viteazu se învaţă cu table interactiva. FOTO Arhiva şcolii

Şcoala din comuna Mihai Viteazu a dat peste cap statisticile educaţiei din România, ajungând, în timp record, în topul rezultatelor la examenele naţionale. Soluţia: dotări de 10 milioane de lei şi transformarea şcolii într-o mare familie. Elevii de aici învaţă în laboratoare moderne, cu table interactive, cu calculatoare de ultimă generaţie, fac sport într-o sală de un 1 milion de euro şi beneficiază de consilierea unui psiholog.

Table interactive, cabinet multimedia, calculatoare de ultimă  generaţie, internet wireless, cabinet psihologic pentru elevi şi părinţi, sală de spectacole, dar şi una de sport ultramodernă, sistem eco de selectare a deşeurilor. Toate sunt la şcoala ”Mihai Vodă”, cu 400 de elevi, din comuna clujeană Mihai Viteazu. Dar nu doar dotările sunt impresionante, ci mai ales rezultatele elevilor. Şcoala a avut cel mai spectaculos salt la Evaluarea Naţională de anul acesta. În Statisticile Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Cluj, elevii de la “Mihai Vodă” au obţinut media generală 8,24 la acest examen. Instituţia a urcat pe locul al II-lea în topul IŞJ, privind rezultatele la Capacitate pentru cele 94 de şcoli gimnaziale din mediul rural, ridicându-se de pe poziţia a X-a, ocupată in 2012.

S-a investit mult, e normal ca elevii să fie motivaţi

“Explicaţia este că aici s-a investit foarte mult. E normal ca elevii să înveţe mai bine dacă au condiţii şi dotări mai bune. Merg cu drag la şcoală şi sunt mai motivaţi”, a explicat Valentin Cuibus, şeful IŞJ. 

Cel care a dat startul, în urmă cu cinci ani, proiectului de modernizare a şcolii a fost primarul localităţii. Ioan Zeng spune că prioritate la împărţirea bugetului local avea, în fiecare an, şcoala. De patru ani, ajutorul a venit şi din partea părinţilor, care, văzând subfinanţarea din sistem, au înfiinţat o asociaţie, prin care alocă 2% din veniturile lor pentru şcoală. Cheia succesului a fost, însă, transformarea şcolii într-o comunitate.

1 milion de euro, sala de sport

Locul unde a fost omorât, în 1601, Mihai Viteazul şi unde corpul său a fost îngropat este acum o comună prosperă cu circa 6.000 de locuitori. La 35 de kilometri de Cluj-Napoca, la ieşirea din Turda, intri în comună. Cu toate că peisajul în care se află tipi de sat ardelenesc, şcoala din Mihai Viteazu poate trece uşor drept o instituţie de învăţământ de top de top de la oraş. Primul lucru inedit pentru o şcoală de la ţară te izbeşte chiar din drum: o parcare pentru vizitatori, amenajată lângă instituţie. La o aruncătură de băţ, se înalţă o uriaşă sală de sport, terminată în 2008, cu o investiţie de 1 milion de euro de la Ministerul Dezvoltării. Sala, ideală şi pentru competiţii sportive profesioniste, poate găzdui 100 de spectatori. Vitrina plină de cupe şi diplome ale elevilor, amenajată la intrarea în sala uriaşă de sport, îţi garantează că investiţia nu a fost făcută degeaba.

Prima şcoală eco din judeţ


Clădirea şcolii are un aer nemţesc: zugrăveală proaspătă, acoperiş nou, ferestre de termopan sclipind de curăţenie. În interior, te simţi ca în casa unui gospodar, în care toate lucrurile sunt puse după o orânduială perfectă. “Copiii sunt foarte cuminţi. Au grijă mare de mobilier şi de dotări, nu strică nimic. Am pus, de câteva luni, flori pe unul dintre coridoare şi nu au rupt nici una”, spune Maria Corcheş, directoarea şcolii. Instituţia este eco, ne anunţă profesoara, arătându-ne spre unul dintre colţurile coridorului, unde au fost montate patru recipiente speciale pentru colectarea selectivă a deşeurilor: hârtie, metal, sticlă, plastic. „Am fost prima şcoală eco din judeţ”, spune Maria Corcheş, care ţine în mâini, de 17 ani, destinul instituţiei.

Table interactive şi cabinet multimedia

Printre dotările care cu greu pot fi găsite chiar şi într-o şcoală de la oraş, la ”Mihai Vodă” au fost aduse două table interactive, una pentru ciclul primar, iar alta pentru cel gimnazial. “O astfel de tablă costă 12.000 de lei şi puţine şcoli din judeţ au aşa ceva. Un astfel de instrument poate fi folosit pentru a face mai atractivă orice oră, de la biologie, matematică sau fizică, până la limba română, unde se pot proiecta diferite filme. Le-am pus elevilor <<Baltagul>>. În curând, o să mai cumpărăm o tablă“, explică directoarea.

Pe lista dotărilor este şi un cabinet multimedia, cu 25 de calculatoare, toate de ultimă generaţie. Elevii beneficiază şi de internet wireless. Centrul de Documentare şi Informare, amenajat în bilioteca şcolii, le oferă elevilor acces la peste 10.000 de volume. Şi, pentru ca grija pentru cei mici să fie maximă, a fost amenajat un cabinet psihologic, cu un specialist dela Cluj, la care pot apela chiar şi părinţii. Sălile de clasă şi laboratoarele moderne sunt înlocuite uneori, primăvara, cu foişorul din curtea instituşiei.

Rezultate pe măsura investiţiei
 

Directoarea Maria Corcheş a explicat cum a ajuns “Mihai Vodă” să se compare cu orice şcoală de la oraş, atât la dotări, cât şi la rezultate: “Colaborarea şcoală-familie - primărie este foarte bună şi copii simt acest lucru. De exemplu, 1 iunie şi de Crăciun, cei mici primesc dulciuri atât de la primârie, cât şi de la asociaţa părinţilor. Cât timp copilul vede că celor din jur le lasă de el, venitul la şcoală devine o bucurie. Condiţiile sunt deosebite, dotările sunt moderne, iar profesorii îi pregătesc sumplimetar, dându-şi tot interesul ca rezultatele să fie bune”.

   

”Profesorii ne sunt ca prietenii”

Cei 400 de elevi de la ”Mihai Vodă”, grupaţi câte 16 în fiecare clasă, sunt foarte mândri de şcoala lor. Cosmina Stan, care a terminat vara aceasta clasa a VIII-a, a obţinut cea mai mare medie din şcoală la Evaluarea Naţională, 9.90: “Sunt multe dotări, laboratoare moderne, care ne stârnesc curiozitatea şi ne motivează să învăţăm. Profesorii ne sunt ca prietenii”. Lui Alexandru Răfăilă, elev în clasa a VIII, îi plac foarte mult sala de sport şi biblioteca: ”Fiecare clasă este frumos aranjată, curăţată în fiecare zi. Dacă eşti la o astfel de şcoală, înveţi de trei ori mai bine, pentru că vezi că cineva se implică şi îşi dă silinţa pentru ca tu să ai parte de cele mai bune condiţii”.

Când au venit de la Guvern în inspecţie, au spus că nici în Bucureşti nu au grădiniţă şi şcoală ca la noi. Pentru micuţi, avem camera de supraveghere, loc de joacă cum rar mai vezi.

Maria Corcheş

directoarea şcolii

11,5 milioane de lei pentru dotări

În ultimii 5 ani, în şcoală au fost investţi circa 11,5 milioane de lei: 4 milioane de lei de la Primărie, pentru întreţinere şi dotări; 3 milioane de lei, mare parte tot de la bugetul local, pentru construirea unei grădiniţe modern; 4,5 milioane de lei pentru sala de sport. Anul şcolar 2012-2013, în care s-a alocat şi cea mai mare sumă de la bugetul local – 1,5 milioane de lei, coincide cu anul în care s-au obţinut şi rezultate foarte bune la învăţătură. Pe lângă locul II în topul celor 94 de şcoli din judeţ în funcţie de notele de la Evaluare Naíonală, elevii au obţinut rezultate bune şi la olimpiade.

Au ”furat” reţeta de la o şcoală din Polonia

Profesoara de Matemetică Maria Corcheş, directoarea şcolii, spune că dintotdeauna instituţia a fost printre primele din mediul rural în privinţa rezultatelor elevilor. Lucrurile au evoluat, însă, spectaculos în ultimii 5 ani, odată cu modernizările. “În 2010, am fost mai mulţi profesori în Polonia. Am fost impresionaţi de condiţiile de acolo, aveau opt table interactive, laborator multimedia. Am filmat tot ce am văzut acolo şi i-am arătat primarului. I-am spus: <<Ce ne facem, că la anu’ vin în vizită la noi şi nu avem nicio tablă interactivă? A zis că, de Crăciun, ne cumpără tablă interactivă şi aşa a fost. A doua ne-am cumpărat-o noi, cu ajutorul părinţilor”, povesteşte directoarea. Una dintre preocupările Mariei Corcheş a fost să asigure elevilor şi modalităţi constructrive de petrecere a timpului liber, pentru a-i ţine departe de baruri. Directoarea a pus, în urmă cu câţiva ani, bazele formaţiei “Fii moţilor”, care a ajuns cunoscută şi merge în fiecare an în turneu în străinătate.

”Suntem ca într-o familie”

Corcheş are numai cuvinte de laudă  la adresa celor 40 de profesori care predau aici, majoritaea având gradul I şi fiind titluari.”Interesul pe care dascălii îl manifestă faţă de elevi şi de şcoală se datorează faptului că, fiind colectivul mai mic, suntem ca într-o familie”, spune directoarea. Aceasta a adăugat că, săptămânal, profesorii fac ore suplimetare cu elevii.

“Nu aş pleca niciodată de aici. Am fost elevă aici, tatăl meu a fost profesor şi director, timp de zeci de ani. Nu numai dotările contează, ci şi elevii, care au un suflet mare, putem lucra cu ei foarte frumos”, spune Gombaşi Gabriela, profesor de chimie. Munca profesorilor nu se termină nici în vacanţă. “În aceste zile, trei clase sunt în excursie la Moara de Pădure (o localitate montană din Cluj-nr), săptămâna viitoare vine o asociaţie de volutari ce va vopsi coridoarele şcolii la ciclul primar şi va ţine ore de franceză, germană şi spaniolă. Avem 30 de copii înscrişi”, mai spune profesoara.

Donaţii şi de la părinţi

Părinţii sunt şi ei unul dintre elementele-cheie ale performanţelor şcolii. Astfel, în urmă cu patru ani, aceştia au înfiinţat Asociaţia “Pro şcoala”, pentru a putea repartiza 2% din venituri instituţiei de învăţământ. Aşa se adună, anual, circa 4.000 de lei. “Părinţii şi-au convins şi colegii de lucru să doneze 2% din venituri, în acelaşi scop. La fel fac şi profesorii. Anual, se adună circa 4.000 de lei”, explică directoarea. “Elevii au condiţii foarte bune, am putea concura cu şcoli de la oraş. Având o dotarea adecvată pentru fiecare materie, mi se pare normal ca elevii să poată studia şi să aibă un randament dacă nu maxim, măcar pe aproape”, spune Trâncă Miuţa, preşedinta comitetului de părinţi.

Eu am o vorbă: şcoala este oglinda primarului. Îi sfătuiesc pe toţi primarii de comună să se uite în oglindă.

Ioan Zeng

Primarul din Mihai Viteazu

Comună în plină dezvoltare

Localitatea clujeană este cunoscută în toată ţara pentru faptul că aici ar fi înmormântat corpul lui Mihai Viteazu. Comuna are 6.000 de locuitori şi se află în plină expansiune demografică şi economică. La şcoală merg 400 de elevi şi alţi 100 de micuţi sunt înscrişi la grădiniţă. În comună, activează 15 firme importante, care asigură locuri de muncă şi contribuţii importante la bugetul local, care a atins, în acest an, la 13 milioane de lei. 

Promovabilitatea la Evaluarea Naţională, la “Mihai Vodă”

2012 - 2013 – 100 %

2011 - 2012 – 72 %

2010 - 2011- 88 % 

2009 - 2010 – 75 %

2008 - 2009 – 61%

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite