FOTO Amintiri despre vizitele Regelui Mihai la Cluj. „Nici soldaţii n-au putut să oprească entuziasmul mulţimii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Mihai (în stânga) a fost primit în 1945,  la Cluj, cu pâine şi sare. FOTO: Universul / Felix Ostrovschi
Regele Mihai (în stânga) a fost primit în 1945,  la Cluj, cu pâine şi sare. FOTO: Universul / Felix Ostrovschi

Fostul suveran a vizitat Clujul de mai multe ori, prima dată în anul 1932, iar ultima oară în 2009. Regele Mihai a păstrat o tradiţie începută de Ferdinand I, primul rege al României Mari, care a vizitat Clujul, în 1920, la mai puţin de doi ani după ce Transilvania se unise cu ţara.

În urmă cu 85 de ani, în 1932, regele Mihai ajungea pentru prima dată în Cluj, împreună cu tatăl său, fostul suveran Carol al II-lea. Vizita a fost prilejuită de inaugurarea Aulei Magna a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV). Regele Mihai avea pe atunci doar 12 ani, iar mărturie peste timp a rămas o fotografie prezentată de curând în cadrul expoziţiei „Casa Regală a României în viaţa Clujului”, organizată de Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga. 

regele mihai cluj foto adevarul

„Clujul românesc a fost realizat sub auspiciile familiei regale. Prima apariţie publică a regelui Mihai în Cluj a fost în 1932, când a fost înfiinţată Universitatea de Agronomie. Avea 12 ani, era copil”, a afirmat istoricul clujean Cornel Jurju, cel care este şi preşedinte al Clubului Monarhiştilor din Cluj.

Aproape opt decenii mai târziu, ultimul monarh al României a revenit la USAMV, în octombrie 2009, când rectorul de atunci al universităţii clujene, Doru Pamfil, i-a înmânat fostului suveran diploma de doctor Honoris Causa. Regele Mihai n-a uitat nici de prima vizită, amintind-o în discursul oficial. 

regele mihai universitatea de agronomie cluj foto adevarul

„Am păşit prima oară în această Universitate în anul 1932 pentru a participa, alături de tatăl meu, regele Carol al II-lea, la inaugurarea Aulei Magna. Sunt mulţumit că astăzi, după atâţia ani, descopăr o instituţie păstrătoare a valorii şi a educaţiei naţionale”, a spus monarhul, potrivit unui materialul publicat în 2009 de „Adevărul“.

Regele a fost primit cu căldură şi în 1945

Între cele două vizite, regele a mai fost în câteva rânduri oaspete de onoare al Clujului. În 1945, la scurt timp după eliberarea oraşului de sub ocupaţia hortystă, fostul suveran era întâmpinat de clujeni cu aplauze şi cu urale. Evenimentul a fost relatat pe larg în paginile ziarului „Universul”, pe 15 şi 16 martie 1945. 

„Strălucesc ochii femeilor, bărbaţilor şi bătrânilor, toate străzile sunt populate de acelaşi sentiment al dorinţei împlinite. Lumea s-a îngrămădit în jurul tribunei strigând: <<Trăiască Regele!>>. Nici cordoanele de soldaţi n-au putut să oprească entuziasmul mulţimii, care voia să fie cât mai aproape de Suveran”, se nota în numărul 60 al ziarului care apărea la Bucureşti, pe15 martie 1945.

regele mihai cluj foto universul felix ostrovschi

„Cei care au asistat la această manifestaţie fără să cunoască Ardealul şi-au putut face aici o imagine complectă a provinciei. Moţii s-au prezentat cu chipurile eroilor naţionali Horia, Cloşca şi Crişan, Avram Iancu, martirii luptelor de dezrobire naţională şi socială, s-au prezentat cu căruţele şi caii lor împovărate de cercuri şi ciubară, aşa după cum se aştern ei la drum de ţară şi în celelalte zile ale anului. Şoimii Carpaţilor s-au prezentat în frumoasele lor costume româneşti […]. Au venit ţăranii noştri încinşi cu tricolorul păstrat cu sfinţenie patru ani, călări, cu inscripţii, cu muzicanţii lor, la praznicul recunoaşterii Transilvaniei româneşti. Ochii tuturor se îndreptau spre tribună, cu grijă, cu sfinţenie, ca spre o lumină de mult aşteptată. Voiau să vadă cu toţii pe <<Împăratul>>, să povestească tuturora din sat că l-au văzut <<cu ochii lor>>, că e tânăr şi frumos ca voinicii din poveste. Dragostea cu care populaţia Ardealului de Nord l-a primit pe M.S. Regele a fost impresionantă”, menţiona publicaţia amintită.

regele mihai cluj foto universul felix ostrovschi

Prima vizită după Revoluţie

Nimeni nu avea însă să anticipeze ce urma să se întâmple doi ani mai târziu, pe 30 decembrie 1947. Atunci, regele era silit de comunişti să abdice şi pleca într-un lung exil, departe de poporul său. 

Suveranul avea să revină la Cluj abia în 2003, la 14 ani de la Revoluţie. Pe 12 aprilie 2003, Mihai I a primit titlul de Profesor Honoris Causa al Universităţii „Babeş-Bolyai”, iar ceremonia a fost transmisă în direct pe internet. 

Regele a revenit pe 9 mai 2005, pentru a dezveli statuile Regelui Ferdinand şi Reginei Maria amplasate în incinta universităţii amintite, dar şi în 2006, când a vizitat şi Mănăstirea Nicula, la invitaţia fostului arhiepiscop al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Bartolomeu Anania.

„Mihai I a fost un Rege curajos în vremuri deosebit de grele. S-a aflat în fruntea ţării în anii celui de Al Doilea Război Mondial; în ceasurile şi zilele deosebit de periculoase (inclusiv sub aspect personal) ale finalului de august 1944; în perioada cea mai sumbră a României moderne, aceea a instaurării totalitarismului sovieto-comunist”, a spus Cornel Jurju. 

„Mihai I a fost, pentru mai bine de nouă decenii, Regele protector al fiinţei româneşti, un Mare Patriot al neamului românesc. Aflat în atribuţiuni constituţionale, apoi în dificilii şi îndelungaţii ani ai exilului sau în mereu neclara situaţie de după anul 1989, Regele Mihai, în numele naţiunii Sale, a fost apărătorul credinţei creştine, al aspiraţiilor democrate româneşti, al tradiţiilor poporului român. Indiferent de greutăţile pe care a fost nevoit să le înfrunte, viaţa Regelui Mihai a fost traversată de o neîntreruptă loialitate şi afecţiune pentru ţară şi pentru poporul român”, a mai afirmat Jurju.

Citeşte şi

Mitul trenului plin cu averi cu care ar fi plecat Regele Mihai din România - cea mai de succes minciună a propagandei anti-monarhiste comuniste şi feseniste

Regele Mihai a murit. Universitatea din Cluj, dată ca exemplu de monarh în ultima sa vizită în inima Ardealului

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite