EXCLUSIV Gestul de care suntem toţi capabili, dar prea puţini îl fac. Pompierul care, în timpul liber, a ajutat un bătrân cu braţul strivit de un camion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Dacă pot să ajut, de ce să nu ajut“, ne spune convins Ioan Urzică, un pompier din Cluj care, în urmă cu vreo trei săptămâni, a acordat primul ajutor unui bătrân rănit într-un accident rutier, deşi nu era de serviciu. Ioan are 25 de ani, mult curaj şi doar vreo 4 anişori la ISU Cluj. Gestul lui demonstrează că, făcută cu pasiune, o meserie devine un mod de viaţă.

Numele lui Ioan Urzică, un pompier din Cluj care a acordat, acum vreo trei săptămâni, primul ajutor unei victime dintr-un accident rutier, a apărut într-un comunicat de presă al pompierilor clujeni. ”El e un om modest”, ne spune Călin Biriş, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj. Gestul lui Ioan Urzică demonstrează că atitudinea face diferenţa şi nu te costă nimic să faci un bine.

Acasă, la Târgu Neamţ, Ioan a fost învăţat mereu să facă bine. „De mic am fost aşa ambiţios. Am avut grijă de o bătrână. Vreo 4-5 ani îi duceam mâncare. Îi ziceam mamei mele: nu mi-e frică să-i duc mâncare, ci mi-e frică să nu o găsesc moartă“, ne povesteşte el. Nu se visa pompier.  Când era prin clasa a XII-a nu ştia ce să aleagă pe viitor. Sora lui care locuieşte la Bucureşti l-a sfătuit să se îndrepte spre această profesie. Avea şi un amic care era pompieri. Ne mai spune că mereu i-a plăcut să dea o mână de ajutor.

„Dacă nu-ţi place ceea ce faci e cam greu să supravieţuieşti aici“

A dat admitere la şcoala de pompieri din Boldeşti-Scăeni, judeţul Prahova, ca să devină ofiţer, dar nu a fost să fie. Era primul lui examen căzut din viaţă. A simţit un blocaj şi nu pricepea de ce pentru că luase 10 la Mate şi la Fizică la BAC. S-a înscris la Construcţii, la Universitatea Tehnică din Bucureşti, însă, ambiţios cum se descrie, a vrut să-şi demonstreze că poate să intre la pompieri. La subofiţeri, de data asta. Doar să fie admis, nu să şi meargă acolo la şcoală.

La Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă Pavel Zăgănescu din Boldeşti-Scăeni erau, în 2012, înscrişi vreo 2.000 de candidaţi pe 125 de locuri. S-a înscris vinerea şi după 8 zile era admiterea. Între timp s-a dus la mare. La şcoală a intrat al 20-lea şi ceva. După examen au început să-l sune rudele bucuroase de reuşita lui. Deşi plecase cu ideea că nu va merge la cursuri, s-a răzgândit. Avea un amic în anul II la Şcoala de Subofiţeri.

„Acolo, parcă zici că se termină lumea, e undeva pe câmp, nu-s case, nu e nimic, ca-n filme“, povesteşte pompierul.
pompierul ioan urzica cluj foto florina pop

Nu a regretat alegerea făcută. Dimpotrivă. Din decembrie 2012 a intrat în pâine. La Cluj. „E o meserie care trebuie să fii curajos şi trebuie să-ţi placă ce faci că dacă nu-ţi place ceea ce faci e cam greu să supravieţuieşti aici. Noi aşa ne gândim: plecăm la intervenţie şi nici nu ştim dacă ne întoarcem. Te duci şi…“, mărturiseşte Ioan.

Un bătrânel simpatic

Pompierul ne povesteşte că în urmă cu vreo trei săptămâni şi ceva, tot într-o zi de vineri, era în zona Iulius Mall, îşi luase o cafea şi a văzut, de la distanţă, că un domn era pe trecerea de pietoni, în şezut. Iniţial credea că e vorba de un om băut căzut pe trecerea de pietoni. Primul instinct a fost să se ducă să-l ridice ca să nu-l calce maşinile. Abia când a ajuns lângă el şi-a dat seama că a fost accidentat pentru că era plin de sânge.

„Din câte am înţeles, un camion a trecut cu roata peste mâna lui, peste braţ cu totul şi din presiune i-a explodat mâna. (...) Curgea sânge foarte tare. De-asta am făcut un garou dintr-un şiret. Trebuia să opresc sângerarea că dacă pierdea mult sânge şi intra în stop şi putea să moară. De când fac ambulanţă n-am văzut aşa ceva“, povesteşte el.

A rugat o tânără să sune la 112 şi să cheme un echipaj, iar el a stat cu bătrânul până i-au sosit colegii. În acele secunde, a căror importanţă vitală prea puţini o conştientizează, i-a oprit sângerarea cu un şiret de la adidaşi, i-a ţinut capul drept - se gândea să nu fie ceva la coloană. „Bătrânul era tare simpatic. Tot povestea de copii“, adaugă tânărul.

Imaginea cu mână acestuia i-a rămas în minte. S-a interesat şi a aflat că bătrânului i s-a făcut o operaţie de vreo 10 ore. Familia acestui a făcut rost de mobilul lui de la un coleg paramedic şi l-au sunat să-i mulţumească. Medicul de pe ambulanţa care a intervenit a afirmat că dacă pompierul nu acorda primul ajutor bătrânul putea muri.
Însă Ioan crede că bătrânelul a avut noroc şi că dacă nu se întâmpla ca el să fie acolo, era un alt pompier.

Întrebat cum ar suna mesajul prin care să-i convingă pe oameni să nu mai stea pe tuşă, ci să se implice cum pot, el zice: „Să se gândească că, în orice moment, poate un membru al familiei lor ar putea fi victima unui accident“.

A fost crescut, ca şi alţii, să facă bine. „Dacă porneşti cu gândul ăsta, că vrei să ajuţi e mult mai uşor“.

Mai puteţi citi:

Simţ civic. Un pompier din Cluj a acordat, în timpul liber, primul ajutor unei victime dintr-un accident rutier

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite