FOTO VIDEO Clujul, primul oraş din ţară cu o linie modernă de tramvai făcută din bani europeni. Linia, inaugurată azi cu tramvaiul mov, de Emil Boc, în tricou mov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai amplu proiect de infrastructură al Clujului a fost terminat. Primarul Clujului, Emil Boc, a inaugurat azi tronsonul de tramvai de la gară până în zona industrială, adică ultima parte. Linia de tramvai a Clujului, care are circa 25 de kilometri, a fost inaugurată azi, 5 august, de tramvaiul mov, adus anul trecut din Polonia, şi de Emil Boc, în tricou mov.

Lucrările de reabilitare ale liniei de tramvai care traversează Clujul s-au încheiat. Primarul Clujului, Emil Boc, a făcut azi, 5 august, o călătorie de probă pe ultimul tronson Gară-Bulevardul Muncii.

El a spus că, în 2004, când ajunsese la primărie, era în toi o dezbatere despre reabilitarea liniei de tramvai, dar s-a renunţat. Ideea a fost reluată doi ani mai târziu, în 2006.

„Cum în 2006 nici bugetul local, nici cel naţional nu ar fi asigurat costurile pentru modernizarea liniei de tramvai am accesat un proiect cu fonduri europene.

Suntem prima primărie din România care a investit fonduri europene  modernizarea liniei de tramvai“, a afirmat primarul.

Despre investiţie

Investiţia s-a ridicat la circa 163 de milioane de lei, din care 85% au fost fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene (adică 120,7 milioane de lei).

Ligia Subţirică, arhitectul-şef al Clujului, declara, în 2011, cu câteva zile înainte de începerea lucrărilor, că acest proiect este cel mai amplu proiect de infrastructură din ultimii ani desfăşurat în oraş:
„Cel puţin de când lucrez în Cluj (1996 - n.r. ) aş putea spune că acesta e ".

Au fost reabilitate şinele pe o lungime de 25,8 km, atât cât măsoară distanţa dintre capătul cartierului Mănăştur (în partea Clujului spre Oradea) până la capătul Bulevardului Muncii (în partea Clujului spre Bistriţa şi Baia Mare).

”Înainte de această investiţie, traseul integral era parcurs în 100 de minute, iar acum acesta s-a redus la 60 de minute. Este un lucru foarte important. De asemenea, tramvaiul transportă 30% din călătorii clujeni. Avem pe zi circa 400.000 de călători, iar 120.000 de mii circulă cu tramvaiul”, susţine Liviu Neag, directorul RATUC Cluj.

Tramvaiul „Golden Blitz"

Proiectul nu a fost scutit de controverse, deoarece licitaţia a fost câştigat de asocierea firmelor Swietelsky Baugesellschaft mbH - Astalrom - Euroconstruct - Transferoviar Grup. Dacă Swietelsky este un reper în domeniul construcţiilor civile din Europa, Euroconstruct este deţinută de oamenii de afaceri Dan Besciu şi Sorin Vulpescu, administratorii celebrului restaurant Golden Blitz.

Fosta linie de tramvai a Clujului a fost dată în folosinţă în anul 1987.

IMAGINI CU TRAMVAIUL MOV, adus direct din Polonia.

Argumentele proiectului
- va creşte viteza de transport (timpul de călătorie va fi redus la jumătate)
- va creşte capacitatea de transport cu cel puţin 10%
- va scădea poluarea sonoră
- clãdirile nu vor mai trepida
- carosabilul nu se va mai distruge
- va fi mai eficient energetic cu 38-40%

condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la spălare de bani.

Mai puteţi citi:

Clujul, în faţa celui mai mare proiect de infrastructură

Află cum modifică lucrările la linia de tramvai circulaţia în Mănăştur

Au început lucrările la linia de tramvai

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite