Disponibilizaţii de la Mechel vor lucra pentru IKEA în combinatul pe care-l vor avea în proprietate. Proiectul este întârziat de Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte dintre angajaţii de la Mechel Câmpia Turzii vor produce componente de mobilă pentru IKEA.
O parte dintre angajaţii de la Mechel Câmpia Turzii vor produce componente de mobilă pentru IKEA.

Combinatul social de la Câmpia Turzii, unde 250 de disponibilizaţi de la Mechel vor produce componente de mobilier pentru gigantul IKEA, trebuie să-şi înceapă activitatea peste două săptămâni. Proiectul este blocat din cauză că Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Cluj nu a primit fila de buget pe anul acesta de la Guvern.

În data de 21 martie, combinatul social de la Câmpia Turzii, un proiect european realizat de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Cluj (AJOFM), în valoare de 6,4 milioane de euro, trebuie să demareze. „Un număr de 250 de persoane dintre cei disponibilizaţi vor forma o asociaţie. Fiecare persoană va primi 15.000 de euro, bani care vor fi adunaţi pentru a se cumpăra utilaje pentru fabricarea de componente de mobilă pentru IKEA“, a declarat Daniel Don, directorul AJOFM. Acesta a precizat că un astfel de proiect, finanţat cu 50% din bugetul UE, trebuie să demareze la cel târziu 3 luni după ce a fost depus.  

„Noi am depus proiectul pe 21 decembrie, deci la 21 martie proiectul trebuie să înceapă. Primul lucru care trebuie făcut este achiziţionarea utilajelor cu care oamenii vor începe producţia. Acum suntem în faza de căutare a unei hale pentru producţie în Câmpia Turzii“, a mai spus directorul. În total, proiectul va inclunde 380 de persoane dintre angajaţii disponibilizaţi anul trecut între septembrie şi noiembrie – adică 743 de persoane. Întrebat dacă există riscul ca finanţarea de 3,2 milioane de euro de la UE să fie pierdută dacă proiectul nu va demara în 21 martie, Don a susţinut că vor fi studiate toate opţiunile pentru găsirea unei soluţii. 

AJOFM nu a primit fila de buget. Anchetă la Senat

Motivul pentru care  proiectul nu a fost demarat încă stă în faptul că AJOFM nu a primit fila de buget din partea Guvernului. „După aprobarea bugetului naţional, fiecare Agenţie trebuie să primească fila de buget în care sunt prevăzute sumele alocate. Fără a şti câţi bani avem, nu putem să facem cheltuieli. Noi finanţăm proiectul cu 50%, adică aproape 3 milioane de euro“, a precizat Don. Parlamentarul Marius Nicoară, chestorul Senatului, a declarat pentru „Adevărul“ că a solicitat o anchetă în acest caz: „Nu ştiu prea multe detalii despre problemă, dar săptămâna viitoare am programată o întâlnire la ministrul Muncii şi vom vedea ce se poate face pentru rezolvarea acesteia“. 

Patru ani de producţie pentru IKEA

Daniel Don a declarat pentru „Adevărul“ că durata proiectului este de 4 ani, în acest timp, tot ce se va produce la combiant se va exporta către compania IKEA. „S-a făcut un parteneriat cu Grupul Chimica. Cei din grup asigură instruirea oamenilor şi au asigurate comenzi timp de patru ani de la IKEA. Împreună cu oamenii vor stabili şi salarizarea acestora, care se va face la nivelul pieţei. După patru ani însă, oamenii vor putea să-şi aleagă singuri conducerea şi să caute alte parteneriate şi comenzi. Combinatul va fi al lor, pentru că utilajele sunt cumpărate din banii lor“, a precizat Don. Acesta a susţinut că în primul an de proiect s-au bugetat 5 milioane de euro pentru dotarea fabricii şi începerea producţiei.

Premieră în România

Restul de bani, circa 1,4 milioane de euro, vor fi cheltuiţi pentru găsirea unui loc de muncă pentru ceilalţi 180 de disponiblizaţi prevăzuţi în proiect. „Nu toţi disponibilizaţii vor putea face partea din combinat, numai 250. Vom face o selecţie pentru aceştia, în funcţie de dorinţele lor şi de calificare. Cred că cei mai mult vor dori să facă parte din acest combinat. Pentru că e ceva nou, muncitorii sunt şi proprietari şi vor avea tot interesul să lucreze eficient. Nu ştiu să se mai fi făcut altundeva un asemenea proiect. Pentru restul de 180 se vor căuta louri de muncă în Câmpia Turzii la diferite societăţi comerciale. Banii sunt pentru calificare, transport şi alte subvenţii şi alocaţii“, a susţinut Don.  

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite