De ce e bine să folosim antigelul şi vara. Ce rişti dacă în loc de antigel pui apă de la robinet în circuitul de răcire?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mecanicii îi sfătuiesc pe şoferi să nu renunţe vara la antigel dacă au cumva acest obicei. Antigelul protejează instalaţiile de rugină şi creşte temperatura de fierbere a lichidului de răcire.

Mecanicii spun că e bine ca antigelul, lichidul care asigură răcirea motorului, să fie folosit pe toată durata anului.

„E important de ştiut că există şi motoare cu răcire pe aer, însă acestea se întâlnesc mai frecvent la motociclete decât la maşini. Antigelul preia căldura degajată de motor şi o cedează mediului înconjurător prin radiator. Antigelul este important pe tot parcursul anului”, spune mecanicul consultat de echipa blogului autoeconom.ro.

Potrivit acestuia, e bine ca antigelul să se schimbe o data la 2-3 ani deoarece îmbătrâneşte şi îşi pierde din proprietăţi. Iar verificarea nivelului lichidului – care trebuie să fie între minim şi maxim - se face cu motorul rece, în caz contrar există pericolul unor arsuri foarte grave.

Mecanicii recomandă şoferilor să folosească antigel tot timpul anului, nu doar iarna, deoarece se expun la câteva riscuri.

Ce riscă şoferii dacă în loc de antigel pun apă de la robinet în circuitul de răcire?

  • scurgeri la sistemul de etanşare a pompei de apă
  • o răcire greoaie a motorului, chiar fierberea apei în condiţii grele de exploatare
  • scurgeri la unele elemente metalice cu pereţi subţiri (stuturi, reducţii, etc.) din circuitul de răcire, care se sparg din cauza coroziunii

„Pe lângă capacitatea de a rezista la temperaturi scăzute, antigelul protejează sistemul de răcire prin proprietăţile sale anticorozive. De aceea este recomandată folosirea antigelului şi vara deoarece protejează împotriva ruginei şi creşte temperatura de fierbere a lichidului de răcire”, scriu cei de la blog.autovit.ro.

Tehnologia a evoluat într-atât încât există site-uri – antigeluri.ro e un exemplu - care îţi spun care este antigelul potrivit nu doar pentru maşini, ci şi pentru locomotive şi ambarcaţiuni, dar îţi şi calculează cantitatea necesară de antigel. Nici pe forumurile unde şoferii discută detalii tehnice, aceştia nu sunt sfătuiţi să renunţe vara la antigel.

Mai puteţi citi:

Cum să-ţi protejezi maşina. Sfaturi şi trucuri utile pentru o viaţă mai lungă a automobilului

Cum se păstrează maşina „sănătoasă“ la temperaturi extreme. Cele mai bune 11 ponturi pentru ger ale mecanicilor auto

Mit sau realitate: trebuie să încălzeşti motorul maşinii iarna înainte să pleci la drum?

Ce să faci înainte să-ţi duci maşina la service şi cum să scapi de cheltuielile neprevăzute. Mici detalii pe care nu toţi le ştiu

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite