Cum alegem plantele ornamentale pentru acasă: trei „prieteni verzi“ toxici de care trebuie să ne ferim copiii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plantele dau un plus de culoare şi viaţă, locului unde trăim. Fiecare dintre noi alegem acele plante care ne plac şi care simţim că s-ar potrivi casei noastre. Puţini ştim că unele plante decorative nu sunt o alegere bună mai ales dacă avem copii mici.

Specialiştii în floricultură ne recomandă să nu ne decorăm casa cu plante ca leandrul, dieffenbachia şi ciumăfaia - deşi arată bine - dacă acasă avem copii mici - care, aşa cum ştim, sunt foarte curioşi şi pot rupe frunzele acestora, iar seva din frunze ajunsă în corp duce lasituaţii neplăcute, chiar la moarte, în unele cazuri.

Plantele nu ne fac rău prin simpla lor prezenţă, ci doar dacă seva lor intră în contact cu corpul nostru. 

”Ar fi de evitat aceasta deoarece ele sunt toxice şi provoacă diverse alergii. Spre exemplu, seva de diffenbachia e toxică pentru ochi. Irită ochii, iar în cantităţi mari duce la efecte destul de neplăcute”, spune Lenuţa Chiş, coordonatoarea cercului de floricultură de la Palatul Copiilor din Cluj.  

image
image

Leandrul (stânga) şi ciumăfaia (dreapta) FOTO: wikipedia.org

Leandrul (Nerium oleander) este un arbust decorativ, din familia Apocynaceae, originar din zona mediteraneană şi zona subtropicală din Asia şi Japonia. Face flori de culoare roz, alb, roşu sau galben. Diffenbachia este o plantă destul de des întâlnită în decorarea caselor şi birourilor. Este originară din pădurile tropicale din America Centrală şi Africa de Sud. Face flori de culoare albă, dar numai după mai mulţi ani. Ciumăfaia (Datura stramonium) este o plantă foarte des întâlnită şi la noi în ţară. Se mai numeşte şi trompeta diavolului, iarba dracului sau clopoţii iadului. Consumul ei este mortal.

Lenuţa Chiş nu este o adeptă a ideii că plantele transmit energie pozitivă sau negativă, ci crede mai mult în frumuseţea lor şi darul lor de înfrumuseţa un loc. ”Unii nu suportă cactuşii. Alţi oameni îşi pun cactuşi acolo unde îşi ţin calculatorul pentru că ei consideră că acele plante ar absorbi radiaţii emise de calculator”, adaugă Lenuţa Chiş.

Aceasta mai spune că nu este indicat să punem în dormitoare sau în camerele copiilor plante cu frunze mari, viguroase. ”Nu e indicat deoarece creează un mediu uscat”, adaugă profesoara Maria Cantor, o mare pasionată de floricultură, materie pe care o predă la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. În schimb putem decora dormitorul cu orhidee.

Discutând cu profesoara Cantor despre plante nepotrivite pentru casă am stabilit că unii dintre cei mai toxici ”prieteni” de apartament - unde avem copii mici şi animale - sunt Leandrul, Colocasia esculenta (sau popular ”ureche de elefant”), Datura stramonium (ciumăfaia), Solanum planta decorativă (numită şi ”mărul dragostei”, ale cărei fructe sunt otrăvitoare), brânduşa de toamnă (în ghivechi, în casă), lăcrămioarele (da, banalele lăcrămioare ingerate sunt toxice!). Nu sunt de recomandat nici plantele cu ţepi, cum sunt cactuşii.

image
image

Colocasia esculenta (stânga) şi Solanum planta decorativă numită şi ”Mărul dragostei” (dreapta) FOTO: wikipedia.org

”Sunt anumite nivele de toxicitate la plante. Unele plante ornamentale ingerate pot duce la îmbolnăviri serioase şi, ingerate în cantităţi mari, chiar la moarte. O frunză de leandru înghiţită de un copil poate duce la moartea copilului, iar unui adult îi poate genera mâncărimi, dureri intestinale, diaree”, spune Maria Cantor.  

Mai puteţi citi:

„Roua florilor“, secretele uneia dintre puţinele plante carnivore din România. Cum îşi alege victimele şi câte insecte devorează în fiecare an

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite