Cu ce-şi momesc muzeele clujene vizitatorii de 16 mai: parada portului ţărănesc, sărbătoarea balmoşului ardelenesc, expoziţii
0Pentru ziua de sâmbătă, 16 mai, muzeele din judeţul Cluj şi-au prezentat azi, 12 mai, ”oferta” în cadrul unei conferinţe de presă la Consiliul Judeţean Cluj.
„În contextul în care Clujul este în acest an Capitală Europeană a Tineretului şi candidat la titulatura de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021, Noaptea Muzeelor 2015 reprezintă un eveniment extrem de important atât pentru comunitatea clujeană, cât mai ales pentru cele 20 de muzee incluse în program. Având în vedere manifestările pregătite cu multă pricepere de către managerii tuturor muzeelor afiliate Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, îmi exprim speranţa că un număr cât mai mare de clujeni vor decide să profite de această oportunitate, pentru a putea vizita gratuit toate aceste muzee, adevărate perle de istorie şi cunoaştere în tabloul cultural clujean” a declarat Vakar Istvan, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Cluj.
Noaptea Muzeelor, ediţia 2015, va avea loc sâmbătă, 16 mai, prilej cu care toate muzeele din judeţ vor putea fi vizitate gratuit. Pe lângă expoziţiile înscrise în programul lunii mai, muzeele şi instituţiile de cultură aflate în subordinea CJ Cluj, pregătesc şi evenimente speciale.
Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21, Cluj-Napoca, va putea fi vizitat în intervalul orar 16.00-01.00, publicul clujean având ocazia să admire gratuit expoziţia permanentă intitulată „Cultura populară din Transilvania - sec. XVIII-XX, expoziţia tactilă „Atinge şi înţelege - mesajul tactil al obiectelor ţărăneşti tradiţionale”,Târgul Meşteşugarilor amplasat în curtea muzeului, o demonstraţie de gravură realizată de specialiştii de la Natura Paper, precum şi un recital de acordeon clasic al maestrului Pietro Roffi. De asemenea, în schimbul unei sume de 2 lei, vizitatorii vor putea admira şi expoziţia temporară „Albrecht Dürer – Maestrul gravurii renascentiste” unde vor putea fi vizionate peste 110 gravuri în lemn şi cupru.
Acestor evenimente organizate la Palatul Reduta (sediul de pe strada Memorandumului) li se adaugă altele două care vor avea loc în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”: Sărbătoarea Balmoşului Ardelenesc şi spectacolul folcloric “Cântec, joc şi voie bună”, susţinut de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj. De la ora 11.00 va avea loc cea de-a treia ediţie a Sărbătorii Balmoşului Ardelenesc, eveniment organizat în colaborare cu Asociaţia crescătorilor de ovine şi caprine Ijarul şi Asociaţia crescătorilor de oi Jucu.
Iar de la ora 13.00, Parcul Etnografic va găzdui spectacolul folcloric “Cântec, joc şi voie bună” şi o paradă a portului ţărănesc de sărbătoare din nordul Câmpiei Transilvaniei, potrivit unui comunicat.
Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Piaţa Unirii, nr. 30, Cluj-Napoca, va putea fi vizitat gratuit în intervalul orar 20.00-01.00, angajaţii acestui aşezământ de cultură pregătind un program special dedicat vizitatorilor - „O noapte la Palat, cu concerte de jazz, expoziţii şi fotografii de patrimoniu”, care îşi propune să prezinte o suită de activităţi culturale şi de divertisment, asociate palatului baroc în care funcţionează muzeul. Cu această ocazie va fi introdus în circuitul de vizitare balconul palatului, cu bogate decoraţii simbolice, vizitat în decursul istoriei de împăraţii Francisc I şi Franz Joseph. Publicul va avea ocazia să participe la spectacole muzicale de jazz, care-i reunesc pe unii dintre cei mai talentaţi tineri muzicieni, reprezentativi pentru acest gen muzical. De asemenea, va putea să viziteze Galeria Naţională, expoziţiile temporare şi o expoziţie de fotografie “Clujul în imagini şi fotografii de patrimoniu”, deschisă special cu această ocazie, pentru a evidenţia valoarea excepţională a patrimoniului arhitectural al Clujului.
Muzeul „Octavian Goga”, str. Principală, nr.4, Ciucea, va putea fi vizitat gratuit în intervalul orar 19.00-22.00, vizitatorii având ocazia să admire expoziţile permanente din Castel, expoziţia memorială dedicată vieţii şi operei poetului Octavian Goga, expoziţia etnografică din Casa Albă şi expoziţia memorială dedicată poetului maghiar Ady Endre aflată în Casa Ady Endre. În acelaşi timp, la parterul Castelului, vizitatorii vor putea vedea expoziţia temporară de pictură şi fotografie, cu piese reprezentative din colecţiile muzeului, organizată cu ocazia împlinirii a 134 de ani de la naşterea poetului Octavian Goga. Nu în ultimul rând, publicul vizitator va putea asista la două spectacole susţinute de către elevii şi profesorii Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda” din Cluj, respectiv un concert de muzică clasică în clădirea Castel, un recital de poezie din creaţia lui Octavian Goga şi un spectacol de muzică populară din zona Huedin – Ciucea, în clădirea Casa Albă.
Muzeul Apei „Leonida Truţa”din localitatea Floreşti, administrat de Compania de Apă „Someş” S.A., va avea porţile deschise pentru vizitatori între orele 20.00 şi 1.30. Programul va include vizualizarea exponatelor, un istoric al alimentării cu apă a municipiului Cluj-Napoca, prezentarea unor documente de la începuturile funcţionării Uzinelor de Apă şi Canalizare ale oraşului Cluj, unelte specifice activităţii de asigurare a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, precum şi o colecţie inedită de capace de canal din întreaga Europă. Organizatorii promit şi alte surprize în cadrul programului.
Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Cluj, str. Memorandumului, nr. 21, Cluj-Napoca, va fi deschis între orele 09.00 - 01.00, în vederea informării turiştilor şi publicului interesat asupra programului evenimentelor derulate de către instituţiile de cultură clujene în cadrul evenimentului "Noaptea Muzeelor" 2015.
Noapte-protest
Ediţia din acest an a Nopţii Muzeelor este una mai specială, spun organizatorii, deoarece va fi şi însoţită şi de un protest pe care Reţeaua Naţională a Muzeelor din România l-a propus tuturor muzeelor din ţară ca să tragă un semnal de alarmă privind cazurile de clădiri de muzeu retrocedate.
În ultimii ani, peste 120 de sedii de muzee de ţară (6 sunt din judeţul Cluj), în care există colecţii de zeci de mii de piese, sunt gata retrocedate sau aflate în curs de retrocedare. Pentru toate acestea nu au fost identificate, până în acest moment, soluţii alternative de funcţionare, situaţie unică în Europa şi chiar în lume. Astfel, în cadrul Nopţii Muzeelor 2015, fiecare muzeu va selecta un obiect reprezentativ şi foarte valoros din colecţia deţinută în seara evenimentului, pe care îl va acoperi cu pânză neagră ca să atragă atenţia că, probabil, în viitorul apropiat, acel obiect nu ar mai putea fi admirat.
Despre obiectele care vor fi acoperite cu acea pânză neagră de protest şi povestea lor - AICI.
Noaptea Europeană a Muzeelor, manifestare ajunsă la a unsprezecea ediţie, este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat, în mod tradiţional, de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) este marcată de peste 3.000 de muzee din toată Europa.
Mai puteţi citi:
Noaptea Muzeelor 2015. Programul complet al evenimentului din Bucureşti