Criticul şi eseistul Petru Poantă a murit. Era specialist în opera lui George Coşbuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patru Poantă FOTO:campia-express.ro
Patru Poantă FOTO:campia-express.ro

Petru Poantă, critic şi eseist, o personalitate a literaturii române, a murit în această dimineaţă la Cluj, după o îndelungată luptă cu cancerul. S-a stins la 66 de ani. A debutat în 1968 în revista „Echinox“, a câştigat premiul Uniunii Scritorilor în anul 2003. Este considerat unul dintre marii specialişti în opera lui George Coşbuc.

Azi s-a stins din viaţă una dintre marile personalităţi literare româneşti, criticul şi eseistul Petru Poantă. S-a născut într-o zi de 7, în aprilie 1947, şi a murit tot într-o zi de 7, septembrie 2013.

Petru Poantă e considerat unul dintre cei mai mari specialişti ai operei lui George Coşbuc. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj, Poantă a editat, în 2011, împreună cu Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud o ediţie de lux a operei lui George Coşbuc, în 3 volume, fiind considerat unul dintre cei mai importanţi specialişti în opera coşbuciană.

A fost prezenta la lansarea volumelor de lux, pe 6 decembrie 2010, de Moş Nicolae. În discursul său de atunci, Petru Poantă dezaproba categoric ideea potrivit căreia tânăra generaţie îl consideră pe George Coşbuc un scriitor depăşit: „Sub nicio formă! Este un poet profund livresc care s-a format la şcoala marilor clasici. Nu a ajuns întâmplător academician“.

Aceasta a mai declarat, în iarna lui 2010, la Bistriţa, că I.L. Caragiale murea de râs citindu-l pe Coşbuc şi că volumul „Balade şi idile" s-a vândut, la vremea apariţiei (1893), asemenea unui best-seller din zilele noastre.
„Coşbuc se vindea neaşteptat de bine atunci. Balade şi idile s-au dat în peste 29.000 de exemplare. Poetul din Bistriţa-Năsăud a avut un succes enorm. A ajuns şi în revistele literare din Argentina", afirmase Poantă.

Despre bătrânul Cluj, care a ajuns să-l adopte, Petru Poanta mărturisea, pentru ftr.ro, că l-a fascinat din prima:

„Clujul m-a sedus definitiv din primul an de studenţie. Eu veneam din Hunedoara, un oraş iremediabil provincial. Aici descopeream cu uimire o altă lume şi o altă atmosferă. Era o ambianţă de civilizaţie burgheză, cu centrul înţesat de librării şi restaurante elegante şi de cafenele animate. Fiecare dintre ele avea un specific distinct şi o clientelă fidelă“.

Date biografice

A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj (1970). A fost membru fondator al revistei „Echinox”. Debut absolut în „Echinox” (1968). A fost redactor al revistei „Steaua” şi director al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Cluj. Căsătorit cu Irina Petraş şi tatăl Laurei Poantă.

A fost autorul  multor volume de istorie şi critică literară dintre care amintim: Modalităţi lirice contemporane, 1973; Poezia lui George Coşbuc, 1976; Radiografii I, 1978; Radiografii II, 1983; Scriitori contemporani, 1994; Cercul literar de la Sibiu, 1997; 2006; Dicţionar de poeţi, 1999, 2000; Efectul Echinox sau despre echilibru, 2003; Opera lui George Coşbuc, 2004; Clujul meu. Oameni şi locuri, 2006; Clujul meu. Anii şaptezeci, 2007; Clujul meu. Radiografii, 2011, Clujul interbelic. Ediţii din G. Coşbuc, Ion Negoiţescu, Radu Stanca. Coautor la Scriitori Români, 1978; Dicţionarul Scriitorilor Români, 4 vol., 1995-2001; Dicţionarul General al Literaturii Române, 2004-2005.

Mai puteţi citi:

George Coşbuc „intră“ în casele a 300 de bistriţeni

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite