Cel mai bun student român din străinătate, acum cercetător la Universitatea Stanford, a terminat medicina la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Paşca vrea să găsescă un leac pentru autism. FOTO: Adevărul
Sergiu Paşca vrea să găsescă un leac pentru autism. FOTO: Adevărul

Sergiu Paşca (30 de ani) a fost desemnat cel mai bun student român din străinătate în anul universitar 2011-2012, la Gala Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS). Sergiu, orginiar din Aiud, a terminat Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca, iar acum este cercetător la Stanford.

Sergiu Paşca este, din 2009, cercetător la Universitatea din Stanford, unde a câştigat o bursă postdoctrorală. El s-a născut în Aiud şi a terminat Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj în 2007.  Printre distincţiile obţinute de acesta se numără  Premiului pentru Cercetare Inovativă Postdoctorală (din peste 1400 de cercetători postdoctorali din Facultatea de Medicină Stanford), premiul Sammy Kuo pentru Cel Mai Bun Articol în Neuroştiinţe la Universitatea Stanford si prestigiosul premiu-grant internaţional NARSAD,  premiul  „Outstanding Research Fellow“ al International Research Organization (2009-2010), premiul „Scientific Achievements“, al Jurnalului Medical Britanic (2007). De asemenea, studiul său despre autism a fost considerat National Institute of Mental Health (Institutul Naţional de Sănătate Mentală din SUA) printre cele mai importante 10 studii ale anului.


S-a întâlnit cu laureaţii premiului Nobel 


În 2007, Sergiu Paşca a fost, alături de alţi doi români, la drei Miu, selectat din 20.000 de candidaţi sa participe la întalnirea cu laureaţii premiului Nobel, eveniment care s-a desfăşurat în micul oras Lindau, din sudul Germaniei. Sergiu declara atunci: „Acum termin facultatea de medicină. Vreau să rămân în cercetare. Ca urmare, probabil că cea mai inţeleaptă decizie pentru mine va fi să plec din ţară pentru o anumită perioadă. Am primit mai multe oferte din Statele Unite şi Europa. Urmează să iau o decizie”.


Cel mai bun student român în străinătate: „sunt mulţi români valoroşi în străinătate“


Sergiu este câştigătorul marelui premiu al Galei LSRS din 2013 - Cel mai bun student român în străinătate în 2012, cercetător care încearcă să descopere un leac pentru autism, în cadrul studiilor postdoctorale la Facultatea de Medicină de la Stanford. În mesajul său video, Sergiu Paşca a spus că ”sunt mulţi români valoroşi în străinătate, acest lucru este cunoscut şi dacă nu este asta va deveni tot mai clar an de an. Aceşti români pregătiţi în străinătate trebuie să contribuie la înnoirea rangurilor universitare şi a clasei politice.”

”În cercetarea biomedicală în ţări ca Germania, Coreea sau Japonia este de la sine înţeles formarea elitelor universitare, ca şi în Statele Unite, diferenţa este că aceste ţări depun eforturi susţinute ulterior pentru a-şi recruta aceşti tineri înapoi sau măcar pentru a le oferi poziţii universitare în ţară.” El a adăugat că România trebuie să înţeleagă că cercetarea ”nu este un lux sau un moft, ci este o investiţie naţională şi progresul sustenabil va veni de aici”. 
 

Ce a simţit la Cluj


Deşi nu a fost prezent la Gala din Bucureşti, care a avut loc la Palatul Parlamentului, Sergiu Paşca le-a mulţumit, într-un mesaj video, tuturor mentorilor săi, atât din ţară, cât şi din străinătate.

”Mi-am dorit să fac cercetare ştiinţifică încă din liceu, când participam la olimpiadele de chimie. Pe parcursul studiilor mele medicale la Cluj, am simţit multă frustrare văzând cât de puţin putem face ca medici pentru pacienţii cu autism, şi am depus eforturi pentru identificarea de markeri biologici pentru aceste tulburări de neurodezvoltare.”  ”După absolvire, am obţinut bursa IBRO cu distincţia Outstanding (oferită prin competiţie internaţională unui singur candidat) pentru studii postdoctorale la Universitatea Stanford (iar ulterior bursa Morgridge). În studiile mele de la Stanford am demonstrat pentru prima dată obţinerea neinvazivă, în laborator, de neuroni de la pacienţi cu o formă de autism pornind de la celule din piele. Mai mult, am demonstrat anomalii specifice în aceste celule şi am identificat o substanţă capabilă să le inverseze.” 

”Aceste rezultate au fost publicate în prestigioasa revistă Nature Medicine şi articolul a fost numit de National Institute of Mental Health printre cele mai importante 10 studii ale anului. Impactul acestor descoperiri este reflectat şi de obţinerea Premiului pentru Cercetare Inovativă Postdoctorală (din peste 1400 de cercetători postdoctorali din Facultatea de Medicină Stanford), premiul Sammy Kuo pentru Cel Mai Bun Articol în Neuroştiinţe la Universitatea Stanford si prestigiosul premiu-grant internaţional NARSAD.”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite