FOTO Ce spun clujenii care au participat la canonizarea celor doi papi, la Vatican: „M-am simţit ca şi cum mi s-a deschis o cale spre rai“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pelerini din Cluj la canonizarea celor doi papi FOTO: Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla
Pelerini din Cluj la canonizarea celor doi papi FOTO: Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla

Clujenii care au participat duminică, 27 aprilie, la Vatican, la ceremonia de canonizare a doi foşti capi ai Bisericii Catolice, Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea, spun că momentul a fost unul cu totul aparte.

Peste 100 de clujeni, oameni simpli, studenţi, preoţi şi călugări, au trăit duminică, 27 aprilie, la Vatican, la ceremonia de canonizare a papilor Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea, un moment unic în istoria Bisericii catolice. Doi papi canonizaţi în prezenţa a alţi doi papi, actualul Papă Francisc şi fostul papă Benedict.

Clujenii spun că s-au simţit minunat în acel kilometru zero al catolicismului şi că Piaţa Sfântu Petru a fost plină de o energie cu totul deosebită. În acea piaţă, pelerini de pe întreg globul s-au adunat să asiste la ceremonia prin care doi papi au fost ridicaţi la rangul de sfinţi.

„Ceremonia a fost extraordinară. Atmosfera din Piaţa Sfântu Petru e una caldă, de iubire, de bucurie. Bucuria se vedea pe chipurile pelerinilor veniţi din toată lumea. Ieri (n.r. sâmbătă) auzeam că sunt vreo 3 milioane de credincioşi veniţi. M-am simţit minunat. Biserica e vie. În astfel de momente îţi dai seama cât de vie e biserica“, a declarat, de la Roma, vicarul Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, Anton Crişan.

Aceleaşi sentimente le-a trăit şi protopopul greco-catolic de Gherla, Alexandru Hruban, plecat, de miercuri, 23 aprilie, din Gherla cu un autocar plin de credincioşi, spre Cetatea Sfântă, cum mai e numit Vaticanul.

ceremonia de canonizare de la vatican foto

„Înălţător, frumos, extraordinar. Asta am simţit la ceremonie, deşi drumul a fost obositor. Iar momentul în care Papa Francisc s-a întâlnit cu fostul papă Benedict a fost unul aparte, a fost ca o explozie de energie. Din acea întâlnire poţi să-ţi dea seama ce gest uriaş a făcut Papa Benedict când a renunţat“, a afirmat preotul Alexandru Hruban.

La Roma au fost şi 10 tineri din Asociaţia eparhială a tinerilor greco-catolici Cluj, ASTRU-Cluj. Alături de ei a fost şi preşedintele asociaţiei, Raluca Fernea.

Impresiile tinerilor pelerini din Cluj:

„Am dorit foarte mult să particip la procesul de sanctificare a celor doi Papi, doream să-l văd «în carne şi oase» pe Papa Francesco şi, în plus, nu mai fusesem niciodată la Roma. Totodată, a fost pentru mine o ocazie, mai ales în timpul orelor de veghe, să rememorez personalitatea lui Ioan Paul al II-lea şi m-am simţit impulsionat de acest proces de memorie. Am profitat de noaptea de veghe şi de experienţa de veghe înainte de Sfânta Liturghie, deşi a durat mai mult decât mă aşteptam. A fost o experienţă extraordinară pentru că am avut timp să mă rog şi să văd cu surpriză că rezist la atâtea ore de veghe. În consecinţă, am trecut destul de uşor peste îmbulzeală şi micile neplăceri cauzate de ea. Pe măsură ce înaintam în Liturghie, totul căpăta un sens şi îmi doream să-l văd pe Papă şi simţeam că rezonez cu cuvintele lui de la predică”, a spus Cristi Botiza.

canonizare cluj foto

„Vă transmit un salut călduros din Roma într-o zi atât de importantă, cu ocazia ridicării la rangul de Sfânt a Papei Ioan Paul al II-lea şi a Papei Ioan al XXIII-lea. A fost un moment unic, minunat, un dar de la Dumnezeu pentru care trebuie să-I mulţumesc în mod special, pentru că m-a învrednicit să fiu astăzi aici, printre atâţia tineri care au venit din toate colţurile lumii, ca să participăm şi să ne rugăm împreună la aceşti doi mari sfinţi. Am avut în suflet şi pe cei care au rămas acasă, pe cei care, din diferite motive, nu au reuşit să ajungă la Roma, dar i-am prezentat pe toţi la Dumnezeu şi la cei doi sfinţi, ca să aibă grijă de noi”, mărturiseşte cuvintele Laviniei Drăgan.

canonizare cluj foto

„Pentru mine, pelerinajul la Roma este o experienţă unică, pentru că am putut să particip la măreţia Bisericii noastre Catolice şi să o iubesc şi mai mult decât până acum şi, de asemenea, am putut să văd şi să admir talentul şi arta investite în Biserica Catolică”, este de părere Daria Comes.

canonizare cluj foto

„Mă bucur foarte mult că am putut să particip la această ceremonie, am simţit că toată lumea era chemată să vină şi să răspândească ceea ce ne-au lăsat aceşti doi Papi, respectiv vocaţia la fericire. M-am simţit ca şi cum mi s-a deschis o cale mică spre rai, am simţit bucuria, îndemnul spre pace şi toţi oamenii care erau în jur, muzica, tot ceea ce compunea atmosfera din Piaţa "Sfântul Petru", totul venea de la Spiritul Sfânt şi insufla sentimente pe care nu se pot descrie. Ceremonia în limba latină a fost foarte frumoasă, solemnă, a fost demnă de Roma, de Papa, insufla reverenţă şi iubire. În concluzie, pot spune că am avut o experienţă minunată şi de neuitat şi sunt sigur că Papa Ioan al XXIII-lea şi Papa Ioan Paul al II-lea se roagă pentru noi şi o să fie bine”, afirmă  Mihai Sona. 

canonizare cluj foto

În discursul său, Papa Francisc i-a caracterizat pe noii sfinţi:

„Au fost preoţi, episcopi şi papi ai secolului XX. Au cunoscut tragediile acestuia, dar nu s-au lăsat copleşiţi de ele. Mai tare, în ei, era Dumnezeu, mai tare era credinţa în Isus Cristos, Răscumpărătorul omului şi Stăpânul istoriei. Mai tare, în ei, era milostivirea lui Dumnezeu care se arată în aceste cinci răni, mai tare era apropierea maternă a Mariei.
Să nu uităm că sfinţii sunt cei care susţin şi fac să crească Biserica. În convocarea Conciliului (Vatican II), Ioan al XXIII-lea a demonstrat o docilitate delicată faţă de Duhul Sfânt, s-a lăsat condus şi a fost pentru Biserică un păstor, o călăuză-călăuzită. Aceasta a fost marea slujire adusă Bisericii; a fost Papa docilităţii faţă de Duhul Sfânt”
.

Slujba de canonizare a celor doi papi o puteţi urmări mai jos:

Alături de pelerinii clujeni a fost şi episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, care şi-l aduce aminte pe Papa Paul Ioan al II-lea drept „un om mereu zâmbitor şi pus oarecum pe glume, cu mult umor“.

Făcut episcop de Papa Paul Ioan al II-lea

Pentru episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, Papa Ioan Paul al II-lea este acea persoană care l-a numit/hirotonisit episcop în ianuarie 1997. „La audienţa de după hirotonire fiecare episcop avea repartizată câte o sală în care avea dreptul să ducă circa 20 de persoane: membri ai familiei, pe cei apropiaţi veniţi de acasă. Îmi amintesc, atunci când a intrat în sala audienţei, între primele cuvinte pe care le-a rostit au fost: «şi eu am fost hirotonit episcop la 38 de ani»“, a spus Crihălmeanu, singurul ierarh din România care a primit, prin mâinile Papei Ioan Paul al II-lea, darul consacrării episcopale.

Despre Papa Ioan Paul al II-lea, considerat cel mai iubit dintre papi, mai spune că „a reuşit să dea o nouă faţă Bisericii continuând reforma începută de Ioan al XXIII-lea. Nu întâmplător, împreună, au fost ridicaţi la treapta cea mai înaltă a altarelor bisericeşti, fiind declaraţi sfinţi pentru Biserica Catolică“, a afirmat episcopul clujean.

cluj

Luni, 28 aprilie, PS Florentin ne-a spus experienţa sa de la canonizarea celor doi papi:

„Oraşul Roma fremăta încă de sâmbătă, 26 aprilie, într-o trăire extraordinară, catolică. În program fiind Veghea de rugăciune, am participat la Adoraţie în mijlocul multor oameni de multe naţiuni. Când cineva a cerut, în limba italiană, ca preoţii să meargă la confesionale, ei s-au împărţit în mod spontan, pe limbi (engleză, franceză, italiană, germană, spaniolă) şi au fost la dispoziţia celor dornici de a primi iertarea păcatelor, totul a decurs fără nici un fel de obstacol, ca şi cum cu toţii s-ar fi cunoscut de mult.
După un timp de Adoraţie Euharistică, am ieşit pe străzile Romei, arterele principale şi podurile erau blocate de poliţie şi mulţi tineri se culcaseră pe jos, lipiţi de un zid şi stăteau în sacii de dormit. Ei întrebau trecătorii de unde sunt, îi salutau, îi întrebau cum se simt, era o atmosferă cordială extraordinară.

Între grupurile de tineri era şi un grup de polonezi, în care un călugăr franciscan cânta la chitară şi mai era cineva cu o tobă mare şi un bongos mic. Cel puţin o oră, cât am rămas noi, au cântat şi au dansat fără întrerupere, au strigat "vivat Papa!", luau persoane din public în hora lor, dar totul era frumos şi în limitele decenţei, ale bunului simţ.
Se vedea că sunt oameni care doreau să se bucure, să cânte – cântau cântece religioase, precum "Preferisco il Paradiso", prin aceasta menţineau şi spiritul treaz al tinerilor. Ei aveau de petrecut acolo întreaga noapte pentru că strada „Via della Conciliazione” era evacuată şi intrarea în Piaţa "Sfântul Petru" se făcea doar a doua zi la ora 4.00. În aşteptare, aceşti tineri au ales calea bucuriei, în timp ce alţi tineri au mers în biserică, la Adoraţie.

A doua zi, duminică, putem spune că Providenţa Divină a ţinut cu noi, pentru că, după momentul declarării celor doi Sfinţi ai Bisericii, Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea, o geană de soare a străbătut printre norii plumburii şi a rupt atmosfera puţin apăsătoare care prevedea ploaia.

Am trăit bucuria întâlnirii cu Capul suprem al Bisericii, Papa Francisc, cu cardinalii, am întâlnit o serie de cardinali pe care îi cunosc de multă vreme şi cu care ne-am bucurat să ne revedem, o serie de colegi episcopi – am întâlnit un coleg de generaţie din Albania împreună cu care am fost hirotonit episcop de către Papa Ioan Paul al II-lea, am întâlnit mulţi episcopi orientali, şi episcopi din America, din Ucraina, de asemenea, am întâlnit episcopii noştri romano-catolici din România – pe IPS Ioan Robu, Arhiepiscop şi Mitropolit de Bucureşti, IPS György Jakubinyi, Arhiepiscop de Alba Iulia, PS Petru Gherghel, Episcop de Iaşi, PS László Böcskei, Episcop de Oradea, PS József Tamás, Episcop auxiliar de Alba Iulia şi pe cei greco-catolici, PS Virgil Bercea, Episcop de Oradea Mare şi PS Claudiu Lucian Pop, Episcop al Curiei Mitropoliei Blajului.

Am experimentat comuniunea în rugăciune, comuniunea catolică, sentimentul de a avea în faţă o fărâmă din imaginea Bisericii Catolice – a fost un sentiment extraordinar să am alături în jur de 1.000 de episcopi şi, în faţă, mai mult de 500.000 de oameni de diferite rase, cu steaguri de mai multe culori. Dacă ar fi să spunem cuvintele de ordine pentru această sărbătoare, care continuă luni şi marţi, când se va celebra, în continuare, câte o Sfântă Liturghie în Basilica "San Pietro" - cuvintele sunt bucurie, comuniune şi întâlnire şi, în acest sens, imaginile sunt cele care vorbesc cel mai mult.

Roma s-a comportat din nou exemplar, a dovedit că este un oraş care poate găzdui între un milion cinci sute şi două milioane cinci sute de pelerini, a fost capabil, sâmbătă 26 aprilie, să primească o asemenea mulţime şi a doua zi, duminică 27 aprilie, din nou oraşul să fie normal, cu o curăţenie exemplară.
Papa Francisc, după cu se ştie, a mulţumit forţelor de ordine care au ştiut să facă această mobilizare exemplară.

Mulţumim lui Dumnezeu pentru aceste zile de har, mulţumim pentru exemplele celor doi Pontifi care, amândoi, sunt începători şi schimbători de epoci de istorie, amândoi au îndrăgit tinerii, au îndrăgit familia şi valorile ei, amândoi au promovat binele societăţii, pacea, ecumenismul şi cred că din acest motiv Pontiful Roman Francisc a ales ca ei să fie împreună ridicaţi la demnitatea treptei celei mai înalte la care omul poate ajunge în faţa lui Dumnezeu, treapta sfinţeniei.

Să-L rugăm pe Bunul Dumnezeu, prin mijlocirea Sfinţilor Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea, să putem şi noi păşi pe aceste urme lăsate cu sudoarea frunţii lor şi cu ore de rugăciune, dar care îşi arată acum rodul şi prin aceasta Dumnezeu ne arată că se poate, e posibil să devenim sfinţi”.

Mai puteţi citi:

Români la canonizarea celui mai iubit Papă din istorie. „Ioan Paul al II-lea a reuşit să dea o nouă faţă Bisericii. Era un om mereu zâmbitor şi pus pe glume“

FOTO VIDEO Primul cardinal al românilor: „Lupta mea s-a sfârşit, a voastră continuă”. Lui Iuliu Hossu i se datorează importanţa pelerinajului de la Nicula

Greco-catolicii ardeleni sărbătoresc 160 de ani de existenţă a Episcopiei de Cluj-Gherla

Muzeu dedicat primului cardinal din Transilvania

FOTO Povestea „soldaţilor“ români ai Papei Francisc, de la Mănăstirea iezuită din Cluj-Napoca

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite