Ce mâncau bogaţii Europei în celebrul tren Orient Express. Reţete de mâncăruri care au revoluţionat domeniul culinar: de la kebab de oaie la muşchi de vită cu trufe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrul tren Orient Express, care făcea legătura între Paris şi Istanbul, le oferea călătorilor, pe lângă peisajele mirifice, şi o incursiune în bucătăria zonelor prin care trecea. Piesele de rezistenţă ale meniului, precum supa cremă de somon, kebabul tradiţional de oaie sau muşchiul  de vită cu foie gras, vor putea fi gustate şi în România.

Trenul Orient Express, care făcea iniţial legătura între Paris şi Istanbul, a devenit legendar prin experienţa pe care o oferea, prin călătorii celebri, dar şi datorită romanului „Crima din Orient Express” al Agathei Christie. Pe lângă locurile superbe prin care trecea, cu peisajele care tăiau respiraţia călătorilor, linia feroviară care a devenit sinonimă cu o călătorie luxoasă, oferea şi o experienţă culinară de neuitat.

Meniul cu care erau răsfăţaţi pasagerii era o combinaţie de preparate din bucătăria europeană, în special cea franţuzească şi cea orientală. Experienţa culinară a Orient Express-ului poate fi retrăită şi în România, începând de luna viitoare. Chef-ul Alina Anamaria Bucatos (30 de ani) a studiat tot ce se putea legat de meniul servit în luxosul tren. Cele mai delicioase reţete se vor regăsi în restaurantul Orient Express din Arad,  pe care tânăra îl va deschide, altăuri de un asociat. 
 

image

Meniul din Orient Express

Alina Bucatos (foto jos) a prezentat, pentru „Adevărul”, meniul din celebrul tren Orient Express, care oprea şi în România, în principal la Sinaia şi la Bucureşti. „Meniurile din Orient Express erau standardizate în funcţie de rută, pentru că existau mai multe rute, şi de perioada în care avea loc. Meniul a fost conceput ca o incursiune culinară din Paris sau din Londra şi până în Istambul, Atena sau alte destinaţii finale. În mare parte erau servite preparate din bucătăria europeană - predominant cea franţuzească, şi din bucătăria orientală. A fost ales un meniu care îl făcea pe client să îmbine mai multe experienţe – o călătorie culinară, o atmosferă pe măsură şi experienţa unui preparat culinar deosebit. Cei care scoteau din buzunar o sumă importantă de bani erau desfătaţi nu doar cu văzul, ci şi cu un gust şi miros deosebite”, a explicat Bucatos.  

image

Falafel şi supă cremă de somon 

„Micul dejun cuprindea preparate din bucătăria europeană cu preponderenţă franţuzească şi englezească, cu influenţe orientale. De exemplu, se servea celebrul mic-dejun englezesc <<bacon and eggs>> (ouă cu şuncă) sau, hash browns (cartofi fripţi în tavă)”, povesteşte Bucatos. În ceea ce priveşte prânzul, acesta începea cu aperitive precum falafel, salată tabouleh din bulgur (cuşcuş), pătrunjel şi ceapă, salată de vinete libaneză cu pastă de susan (baba ganoush), humus cu trufe, salată de cartof dulce, morcov şi ţelină etc, explică Alina. 

În ceea ce priveşte primul fel, se serveau supe, supe creme şi consomme (supă uşoară, clară din legume şi carne de pasăre).

„Noi, la restaurant, vom servi supă cremă de somon cu creveţi, pentru că este ceva inedit şi face parte dintr-unul dintre meniurile de pe Orient Express. Supa este făcută după o reţetă reinterpretată, pentru că fiecare bucătar aduce amprenta lui preparatului”, a susţinut Alina. Printre supele servite pe Orient Express se numără supa cremă de roşii, de linte cu crutoane, supa cremă de dovlecel sau de cartof dulce. 

image
„La felul principal existau preparate din bucătăria franţuzeacă, dar şi din cea orientală, precum kebabul de oaie, care nu are legătură cu ce găsim acum pe piaţă. Kebabul era făcut doar din carne măcinată de oaie, cu condimente specifice arăbeşti şi semăna cu un mic, dar de dimensiune mai mare; se făcea pe frigăruie într-un cuptor special şi se servea, de obicei,  cu orez”, Alina Bucatos, chef

„Adevăratul” kebab de oaie se servea în Orient Express

„La felul principal existau preparate din bucătăria franţuzească, dar şi din cea orientală precum kebabul de oaie, care nu are legătură cu ce găsim acum pe piaţă. Kebabul era făcut doar din carne măcinată de oaie, cu condimente specifice arăbeşti şi semăna cu un mic, dar de dimensiune mai mare; se făcea pe frigăruie într-un cuptor special şi se servea, de obicei,  cu orez”, explică antreprenoarea.

Bucatos a enumerat şi alte preparate servite la felul principal: muşchi de vită cu trio de piureuri – de cartf dulce, mazăre şi de cartof cu verdeaţă şi feta; antricot de miel cu cartofi iuţi (cartofi traşi la tigaie cu ardei iute); muşchi de vită cu foie gras şi trufe. „Se servea şi vestita pleşcaviţă despre care nu se ştie că nu aparţinea sârbilor, ci comunităţii musulmane din Serbia, Bosnia şi Herţegovina. Aceasta era servită cu unt”, explică chef-ul.  

image
"Masa era un moment deosebit al zilei. Oamenii se îmbrăcau cu o ţinută specială, se conversa, masa se savura, nu se consuma. Masa se servea de fiecare dată în tihnă. Oamenii nu erau aşa de grăbiţi ca astăzi”

Alina Bucatos, chef

Masa erau un moment deosebit al zilei

"La cină se servea, de cele mai multe ori, supă sau consomme - o supă clară, uşoară, din legume şi carne de pasăre. Cam atât. Noi, românii, am adăugat la clasicul consomme franţuzesc tăieţeii. De asemenea, nu se obişnuia să se mănânce friptură seara, când se alegea un meniu uşor”, explică Alina. „Preparatele din meniul restaurantului nostru sunt inspirate din Orient Express, dar fiecare bucătar are interpretarea proprie. Piesele de rezistenţă sunt pasta de humus cu trufe, muşchiul de vită cu foie gras şi trufe şi un desert surpriză de inspiraţie orientală”, susţine antreprenoarea.

Ea crede că meniul din Orient Express, cât şi preparatele care se consumau cu 100 de ani în urmă erau mai sănătoase decât cele de acum. „Nu erau E-uri şi conservanţi. Toate produsele erau proaspete. Nu se foloseau grăsimi vegetale, ci doar ceea ce provenea de la animal şi din bucata de pământ lucrată sau de la fermieri. Nu exista junk food”, explică Alina.

Tânăra mai spune că în Orient Express „masa era un moment deosebit al zilei. Oamenii se îmbrăcau cu o ţinută specială, se conversa, masa se savura, nu se consuma. Masa se servea de fiecare dată în tihnă. Oamenii nu erau aşa de grăbiţi ca astăzi”. 

Vă mai recomandăm:

Orient Express, trenul legendar, ajunge din nou în Gara de Nord. FOTOGALERIE

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite