Câtă mâncare aruncă anual la gunoi un român. „Un stomac înfometat te face să cumperi mai mult decât ai nevoie“
0
Un studiu realizat de Asociaţia MaiMultVerde arată ce cantitate de mâncare ajunge la tomberon anual, în România. Un sfert dintre alimentele aruncate sunt mâncare gătită.
Asociaţia MaiMultVerde a realizat un scurt film despre cum poate fi prevenită risipa alimentară din România. Aceasta derulează chiar un proiect de informare şi conştientizare a românilor.
Potrivit filmuleţului, postat pe Facebook Food Waste Romania, un român aruncă într-un an la coşul de gunoi în jur de 130 de kilograme de alimente. Acestea se împart în: 24% mâncare gătită, 22% fructe, 21% legume, 20% pâine şi produse de panificaţie, 11% lapte şi produse lactate, 1% produse din carne, 1% alte alimente.
Din dorinţa de a reduce risipa alimentară, realizatorii filmuleţului ne dau câteva sfaturi:
- Să cumpărăm inteligent. Înainte să mergem la cumpărături să verificăm frigiderul şi să vedem de ce avem nevoie
- Să facem o listă de cumpărături
- Să mâncăm înainte să mergem la cumpărături. „Un stomac înfometat te va determina să cumperi mai mult decât ai nevoie“, spun ei.
- Să fim foarte atenţi la promoţii şi să nu cumpărăm produse la promoţie doar dacă le vom consuma
- Să depozităm corect alimentele: produsele mai vechi în parte de sus a frigiderului, iar cele noi, mai jos. Să le consumăm în această ordine.
- Să congelăm alimnetele pe care nu reuşim să le mâncăm: pâinea poate sta până la 3 luni, iar produsele din carne până la un an
- Să porţionăm corect înainte să gătim ca să nu rămână multe resturi alimentare
- Dacă rămân resturi, să ne alegem o zi din săptămână ca să re valorificăm - spre exemplu, dacă ne-au rămas resturi de friptură le putem folosi la o salată.
Mai puteţi citi: