Care este vârsta maximă la care pot ajunge oamenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analizând durata de viaţă a persoanelor care trăiesc cel mai mult din SUA, Marea Britanie, Franţa şi Japonia pentru fiecare an din 1968, cercetătorii de la Universitatea McGill, din Canada, nu au găsit nicio dovadă privind existenţa unei limite maxime de vârstă. Concluziile acestora contrazic un studiu din 2016 din Nature care stabilea vârsta de 115 ani ca limită superioară.

Emma Morano a murit în aprilie 2016. La 117 ani, femeia din Italia era cea mai în vârstă fiinţă umană vie. Super-centenari, precum Morano şi Jeanne Calment din Franţa (care a trăit 122 de ani), continuă să-i fascineze pe oamenii de ştiinţă şi să îi determine să găsească răspunsul la întrebarea: cât de mult pot trăi oamenii? Un studiu publicat în Nature în octombrie anul trecut a concluzionat că limita superioară a vârstei umane este în jurul vârstei de aproximativ 115 ani.

Acum, însă, un nou studiu publicat tot în Nature, anul acesta, de biologi de la Universitatea McGill, Bryan G. Hughes şi Siegfried Hekimi, ajunge la o concluzie cu totul diferită, conform ScienceDaily. Analizând durata de viaţă a celor mai longevivi indivizi din SUA, Marea Britanie, Franţa şi Japonia, Hekimi şi Hughes nu au găsit nici o dovadă privind existenţa unei astfel de limite şi, dacă există un astfel de maxim, nu a fost încă atins sau identificat, spune Hekimi.

"Pur şi simplu nu ştim care ar putea fi limita de vârstă. De fapt, dacă analizăm tendinţele de astăzi, putem arăta ca durata maximă şi medie a vieţii ar putea continua să crească cu mult în viitorul previzibil", spune Hekimi. Mulţi oameni sunt conştienţi de ceea ce s-a întâmplat cu durata medie de viaţă. În 1920, de exemplu, canadianul mediu nou-născut se aştepta să trăiască 60 de ani; Un canadian născut în 1980 s-ar putea aştepta la 76 de ani, iar astăzi speranţa de viaţă a crescut la 82 de ani. Durata maximă de viaţă pare să urmeze aceeaşi tendinţă.

Este imposibil să anticipăm care va fi durata maximă de viaţă a oamenilor în viitor, spune Hekimi. Unii oameni de ştiinţă susţin că tehnologia, intervenţiile medicale şi îmbunătăţirile aduse condiţiilor de viaţă ar putea să modifice limita superioară de viaţă. "E greu de ghicit. Acum trei sute de ani, mulţi oameni trăiau doar vieţi scurte. Dacă le-am fi spus că într-o zi majoritatea oamenilor ar putea trăi până la 100 de ani, ar fi spus că suntem nebuni", adaugă Hekimi.


Citeşte şi:

Sindromul metabolic, „bomba cu ceas“ care afecteză 25 la sută din populaţia lumii. De ce nu este diagnosticat în România

Obiceiurile alimentare ale angajaţilor români. Câţi bani şi cât timp alocă un român pentru masa de prânz la birou şi ce alimente alege

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite