FOTO VIDEO Cum i-a cucerit robotul care curăţă masa pe nemţii de la Bosch. Ce cadou plin de adrenalină au primit câştigătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintre cei opt roboţi care au participat la competiţia UBBots 2014, şeful departamentului de cercetare al fabricii Bosch de la Jucu a înmânat premiul cel mare proiectului Traybot, robotul care face curăţenie pe mese. Au fost premiaţi robotul care face cocteiluri şi cel care vopseşte unghiile.

“Te-ai saturat de curăţat mesele dupa ce manânci? Te-ai săturat de resturile care rămân în urma ta pe masă? Sau pur şi simplu eşti prea leneş pentru a face ceva cu privire la această problemă? Ei bine, nu trebuie să-ţi mai faci griji, avem soluţia pentru tine!TrayBot este aici pentru a face munca în locul tău! Acesta găseşte tava care trebuie luată de pe masa ta şi o debarasează, scăpându-te de toate deşeurile de alimente. Apoi pune tava într-o stivă. Şi gata! Toată munca ta este făcută!”, aceasta este descrierea succintă a proiectului premiat, astăzi, de compania Bosch în cadrul competiţiei „UBBots 2014“.

Povestea lui Traybot 

“Ideea ne-a venit într-o seară, când eram la food court şi din cauză că eram foarte obosiţi nu prea aveam chef să ducem tăvile cu resturile de mâncare. Atunci ne-am gândit: <<De ce să nu facem un robot care să facă asta în locul nostru.>> E o muncă repetitivă pe care trebuie s-o facă toată lumea”, povesteşte Alexandru Iovan, unul dintre membrii echipei câştigătoare. Echipa mai este formată din Alexandra Mihalţan,  Eduard Boloş, Roxana Tănăselea şi Andrei Păsălău, toţi studenţi în anul III la Matematică/Informatică în cadrul UBB. 

“Robotul se învârte printre mese pentru a găsi tăvile ce trebuie golte. După ce le indentifică, le ridică de pe masă şi apoi se îndreaptă spre un loc special amenajat, unde goleşte resturile de pe tavă, iar apoi lasă tava pe masă sau într-un loc special amenajat”, explică Alexandru. 

Au ocupat sala de lectură 

El al lucrat împreună cu echipa circa 3 luni la proiect. “Nu credeam că o să fie aşa multă muncă. În ultima lună am lucrat aproape zilnic până la 2-3 noaptea. Ne antrenam în sălile de lectură din cămine. Efectiv am ajuns să ocupăm sălile de lectură pânăn târziu”, a detaliat studentul. 

Cum i-a cucerit Traybot pe nemţii de la Bosch

Alexandru susţine că cea mai grea parte a proiectului Traybot a fost procesarea imaginii, adică “învăţarea” robotului să recunoască tavele ce trebuie golite. Studenţii au făcut acest lucru programându-l pe Traybot să recunoască culoarea roşie sau orice altă culoare. Astfel, senzorul cu care este dotat urmăreşte culoarea cu care a fost programat, prin intermediul căreia identifică tăvile ce trebuie golite. Această calitate a robotului i-a făcut pe cei de la Bosch să le dea marele premiu. “Bosch a deschis o fabrică şi un centru de cercetare la Jucu, unde avem o echipă care se ocupă de sisteme video de asistenţă a şoferilor. Procesăm imaginile stereo şi creăm softuri care să îmbunătăţească siguranţa şoferilor. Pe această parte de procesare a imaginilor vrem să colaborăm cu UBB şi sper să ţinem legătura cu studenţii. Criteriile pentru care am acordat premiile sunt complexitatea procesării imagini, hardware-ul, software-ul, impresia generală”, a declarat şeful departamentului de cercetare a fabricii Bosch de la Jucu. Premiul acordat studenţilor care au realizat Traybot, dar şi celor care au luat locul II în preferinţele nemţilor- robotului ospătar care face cocteiluri – a fost un zbor cu un avion privat deasupra Clujului. Resprezentantul Bosch i-a invitat pe toţi studenţii participanţi să facă o vizită la fabrica din Jucu. 

„Bătălia roboţilor” a avut loc la Cluj

Robotul stivuitor, robotul care prepară cocktail-uri, robotul care strânge tăvile, robotul care face cartofi prăjiţi, coşul de gunoi inteligent, robotul ospătar, robotul care vopseşte unghiile şi robotul care face curat pe masă sunt cele opt proiecte ale studenţilor de la Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul UBB Cluj, care s-au întrecut, duminică, la competiţia „UBBots 2014“. Competiţia a fost iniţiată de profesorului Mihai Oltean în urmă cu mai mulţi ani ca exament practic pentru studenţii săi. 

Cei mai premiaţi roboţi: robochef, robotul cosmetic şi robotul barman

Unul dintre cele mai premiate proiecte aparţine lui Pavai Lorand şi lui Cadar Botond, care au construit de la zero un robot care vopseşte unghiile. “În viitor ar putea exista pe stradă un atomat care-ţi face unghiile, la fel ca automtele de unde cumperi cafea. Ar trebui să lucrăm un pic la design, la dimensiune nu stăm foarte bine. Într-un salon şi-ar găsi locul acuma”, a susţinut Lorand Pavai. Sistemul este format din mai mulţi senzori care determină poziţia unghiei şi un braţ automat care prinde oja şi o mişcă în funcţie de coordonatele primite. Un alt proiect care a suscitat interesul a fost robochef, robotul care are un braţ care se termina cu o furculiţă, ia cartofii sau alte legume şi le aşează într-o “cuşcă” prevăzută cu un sistem de feliere. De asemnea, cel mai premiat robot a fost Mixterbobby, realizat de studenţii Anca Davidel, Istvan Gereb, Ioan Lup şi Alexadru Muşat. Acesta are un braţ care prinde sticlele de băutură şi prepară cocteiluri în funcţie de comenzile primite. Pentru a recunoaşte sticlele este dotat cu o cameră video. 

Citeşte şi

Ce roboţi mai inventează studenţii clujeni? De la maşinăria care îţi face cartofi prăjiţi până la coşul de gunoi inteligent

FOTO VIDEO Nicuşor, robotul-câine care orbeşte hoţii cu laserul, are Facebook. Este creaţia a patru studenţi clujeni

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite