Aplicaţia care-i informează pe donatorii de sânge când este nevoie urgent de grupa lor sanguină. Cum funcţionează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la standul donez450.ro din weekendul trecut, de la Cluj  FOTO: donez450.ro
Imagine de la standul donez450.ro din weekendul trecut, de la Cluj  FOTO: donez450.ro

Echipa proiectului donez450.ro a lansat la Cluj o aplicaţie pentru donatorii de sânge care utilizează telefoane cu sisteme de operare iOS.

Site-ul şi aplicaţia pentru Android au fost lansate în urmă cu un an, când erau circa 1.200 de utilizatori. Acum sunt aproximativ 3.000 de donatori, din toată ţara.

„donez450 este un proiect online, naţional, care îşi propune să faciliteze procesul de donare de sânge prin intermedierea comunicării dintre centrele de transfuzie de sânge din România şi potenţialii donatori. Ne dorim ca platforma donez450 să fie o comunitate a donatorilor activi din România, oferindu-le suport în procesul de donare prin notificări pe mail şi sms în funcţie de nevoile de sânge din centrele de donare. Înregistrează-te pe platforma online donez450, completează-ţi profilul şi noi îţi spunem când donaţia ta de sânge are cel mai mare impact, care este cel mai apropiat centru de tine şi care sunt nevoile, pe grupe de sânge“, se precizează pe site. Alături le-au fost cei din Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Cluj.

aplicatie ca sa donezi sange foto donez450.ro
aplicatie ca sa donezi sange foto donez450.ro

Imagini din aplicaţia iOS FOTO: donez450.ro

Noutatea

Roxana Ranete, programator şi iniţiatoarea proiectului donez450.ro, şi Anca Goron, project manager al donez450.ro, au vorbit pentru „Adevărul“ despre aplicaţia pentru iOS lansată, weekendul trecut, de Zilele Clujului.

„Avem deja site-ul şi aplicaţia pe Android. Ca să acoperim o marjă mai mare de utilizatori am încercat să facem o aplicaţie cu un design mai aparte, cu un user experience mai actual, mai pe placul tinerilor“, spune Anca. Odată lansată, aplicaţia va fi îmbunătăţită cu funcţionalităţi noi ca să fie şi mai uşor de folosit, promite Anca.
Potrivit acesteia, aplicaţia poate fi văzută şi ca o modalitate de a educa, de a impulsiona tinerii, în special oamenii ce folosesc tehnologia ca procesul de donare de sânge să nu fie perceput drept o corvoadă.

Cum funcţionează

Platforma cuprinde secţiuni pentru donatori şi centrele de donare. Roxana Ranete, cea care a avut ideea creării donez450.ro, spune că centrele de donare au profil unde pot vedea statistici legat de câţi donatori sunt pe grupele de sânge, câţi sunt disponibili conform istoricului lor. „Totul este anonim, sunt doar numere şi grupe de sânge“, subliniază aceasta. Centrele, prin aplicaţie, pot să trimită notificări, să facă apel de donare pe grupa de sânge în nevoie şi pot să trimită, e-mail sau SMS, doar către donatorii care au cutare grupă de sânge.

Cealaltă secţiune e dedicată donatorilor de sânge unde fiecare îşi creează un profil. Minimul necesar e un e-mail. Apoi: un nume ca să poată fi trimise mesaje personalizate, un număr de telefon ca să poată primi SMS şi grupa de sânge şi RH ca notificările să fie structurate doar pe grupa de sânge. Roxana mai adaugă că donatorii îşi pot seta şi centrele de donare de la care vor să primească notificări şi îşi pot păstra istoricul.

Site-ul s-a lansat anul trecut, tot în mai. După lansare, în aplicaţie existau deja 1.200 de donatori. Acum sunt circa 3.000. O treime sunt din Cluj, restul, din oraşele mari ale ţării.

Întrebate dacă românii conştientizează lipsa acută de sânge, răspunsul a fost că se ştie că e mare nevoie de sânge, însă până cineva din familie nu are mare nevoie de sânge, nu se conştientizează cu adevărat.

Pe viitor, în site şi în aplicaţie vor fi posibile transmiterea de apeluri din partea donatorilor prin care aceştia să transmită atât grupa saguină de care e nevoie, dar şi persoane pentru care să se facă donaţie. O altă idee, adaugă cele două, e adresată centrelor de donare cărora vor să le ofere ocazia de a organiza campanii prin aplicaţie.

Imagine de la standul donez450.ro din weekendul trecut

Începutul

Firma unde lucrează Roxana şi Anca, Life is Hard, a avut un mic laborator de simulare a iniţiativelor antreprenoriale. Acolo, Roxana şi-a argumentat alegerea creării unei aplicaţii care să ajute în procesul de donare şi în atragerea oamenilor să doneze sânge.

Tânăra de 29 de ani spune că lumea s-a mobilizat foarte mult după nenorocirea de la Colectiv şi a mers să doneze sânge. Însă la câteva luni după tragedie, nu mai era nimeni în centrele de donare. Atunci s-a gândit să găsească modalitatea prin care să aducă împreună centrele de donare şi donatorii, prin care centrele să poată contact direct donatorii.

Denumirea site-ului nu e aleasă întâmplător. „450 de mililitri e cantitatea care se poate dona în mod normal“, adaugă Roxana.

Pe lângă beneficiile care vin odată cu donarea de sânge – se fac analize periodice, se primeşte o zi liberă etc - , Anca şi Roxana îi sfătuiesc pe oameni să meargă să doneze sânge o singură dată şi să se gândească la faptul că acei 450 mililitri pot salva până la trei vieţi.

Mai puteţi citi:

VIDEO „Oasele viitorului“ se produc la Cluj. „Se pot face implanturi pentru aproape orice os din corp“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite