Afacerea socială românească finanţată de UE, care revoluţionează modul în care facem sport. Cursuri de fitness de la un antrenor personal, la un click distanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a face fitness sub îndrumarea unui instructor ai nevoie doar de un calculator conectat la net. FOTO: Koobic
Pentru a face fitness sub îndrumarea unui instructor ai nevoie doar de un calculator conectat la net. FOTO: Koobic

O afacere socială finanţată cu bani europeni te lasă fără pretexte de a nu face sport. Platforma de fitness online Koobic, o premieră în România, îţi oferă posibilitatea de a face mişcare sub supravegherea unui instructor profesionist la tine acasă. În plus, proiectul are şi o component socială.

Un laptop şi o conexiune la internet sunt singurele lucruri de care ai nevoie pentru a beneficia de o sesiune de fitness cu instructorul tău preferat. Koobic este o platforma online unică pe piaţa din România, care oferă servicii asemănătoare cu cele ale sălilor de fitness clasice, cu deosebirea că abonaţii fac exerciţiile fizice de acasă sau de oriunde îşi doresc, beneficiind totodată de supravegherea unui instructor calificat. Economiseşti astfel timpul pe care-l pierdeai cu mersul la sala de sport, dar scapi şi de nervii pe care ţi-i creează ambuteiajele şi aspecte mai puţin plăcute precum găsirea unui loc de parcare. Platforma a fost lansată în urmă cu câteva zile la Cluj-Napoca în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană. 

Afacere pornită dintr-o nevoie 

Ideea afacerii i-a venit clujeanului Ciprian Puşcaş (38 de ani), de profesie inginer şi administratorul firmei Ciptronic, dintr-o nevoie personală. În fiecare iarnă, el obişnuieşte să plece la schi şi a observat că primele zile de la începutul sezonului sunt  mai nereuşite, până ce corpul se adaptează la efort. „Atunci mi-am dat seama că dacă aş începe  un program de pregătire cu două-trei săptămâni  înainte, vacanţa de schi va fi mai plăcută”, poveste Ciprian. Să meargă la o sală de fitness i-ar fi fost aproape imposibil de când s-a mutat din Cluj-Napoca. „Voiam să-mi cumpăr o garsonieră în oraş, însă un coleg suedez mi-a dat ideea să-mi iau, de aceeaşi bani, o casă în apropierea oraşului. Timp de doi ani am tot căutat până ce, într-un final, am găsit o casă bătrânească cu 2.000 de metri pătraţi de teren la Petreştii de Jos, la 25 de kilometri de Cluj-Napoca. M-a costat mai puţin decât o garsonieră”, istoriseşte inginerul. El face în fiecare zi o oră dus-întors pe traseurl casă -  biroul din oraş. Astfel s-a gândit că ar fi mult mai comod să facă fitness la în sufrageria lui folosind tehnologia de ultimă oră. Aşa s-a născut ideea „Koobic”. „Numele sugerează o formă perfectă, forma în care vor ajunge clienţii platformei”, explică Ciprian. 

„Din momentul în care mi-a venit ideea, am căutat să văd ce oferte sunt pe piaţa din România. Am constatat că există platforme online pentru fitness, dar nu sunt interactive. Cursantul vede instructorul, dar cei doi nu pot comunica. Koobic este o platformă în care instructorul interacţionează în permanenţă cu cursanţii. Dacă nu faci exerciţiile corect instructorul intervine şi te corecteaza. Dac nu ai chef, el te motivează”

Ciprian Puşcaş, administrator SC Ciptronic

cluj

Ciprian Puşcaş

Dublă Premieră în România 

 „Din momentul în care mi-a venit ideea, am căutat să văd ce oferte sunt pe piaţa din România. Am constatat că există platforme online pentru fitness, dar nu sunt interactive. Cursantul vede instructorul, dar cei doi nu pot comunica. Koobic este o platformă în care instructorul interacţionează în permanenţă cu cursanţii. Dacă nu faci exerciţiile corect instructorul intervine şi te corecteaza. Dac nu ai chef, el te motivează”, detaliază Puşcaş. Mai mult de atât, şi cursanţii, care pot fi de oriunde din România, pot interacţiona între ei. „La începutul cursului şi la sfârşit, cursanţii sunt lăsaţi circa 15 minute să interacţioneze în absenţa instructorului. Ideea noastră  este să creăm o comunitate. Fiecare instructor îşi formează grup de cursanţi care se pot împrieteni”, mai spune clujeanul. Platforma  are o multitudine de opţiuni: o persoană poate să permită celorlalţi cursanţă să o vadă sau nu. Clasele de fitness se fac cu 12 cursanţi, dar există şi sesiuni private cu o singură persoană. Platforma permite organizarea de evenimmente la care pot participa şi sute de invitaţi. „Sistemul a fost conceput de o firmă de soft din Cluj specializată în platforme de videoconferinţe. Programul a costat undeva la 30.000 de euro”, detaliază Puşcaş. Pentru a putea participa la orele de fitness, un cursant are nevoie de un calculator/laptop cu webcam conectat la internet. Astfel, se poate face antrenament de acasă, dar şi din hotelul unde sunteţi cazaţi în vacanţă. Un alt avataj este faptul că nu se cheltuiesc banii pentru închirierea unei săli de fitness, care poate găzdui un singur antrenor la un curs. Pe Koobic se pot ţine în paralel mai multe clase de antreament. O altă premieră în România constă în faptul că vorbim despre o afacere socială. 

 Afacere socială

„Întrucât lucrăm din 2006 în domeniul afacerilor sociale, ne-am gândit să adaptă proiectul astfel încât să obţinem o finanţare europeană. Oricum am fi făcut proiectul, dar probabil ar fi durat mai mult. Astfel firma Ciptronic a intrat în parteneriat cu Asociaţia Oameni Buni în proiectul <<Economie sociala de la A la Z>>”, povesteşte Ciprian Puşcaş. Ca să devină o afacere socială, finanţată prin POSDRU, Koobic trebuia să angajeze 9 persoane din categorii sociale de risc - 6 instructori de fitness, un specialist IT, un superviser şi managerul proiectului. „Angajaţii sunt din familii care au mai mult de 2 copii şi/sau familii monoparentale, tineri de peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului, femei în situaţii de risc (femei peste 45 ani, femei victime ale violenţei, femei inactive pe piaţa muncii de cel puţin 1 an, femei din mediul rural, femei cu venituri mai mici decât venitul minim garantat), persoane care trăiesc din venitul minim garantat”, explică Puşcaş. 

Finanţarea pentru proiect a fost de circa 160.000 de euro, bani din care s-a asigurat infrastructura: platforma online, aparate audio-video de ultimă generaţie care au fost montate la fiecare instructor acasă pentru a permite o transmisiune în condiţii excelente, cursuri de specializare pentru instructorii de fitness (trei dintre aceştia au început de la zero, primind astfel o meserie din care să-şi poate câştiga existenţa). „De asemenea, timp de un an, prin proiect s-au asigurat salariile participanţilor la proiect, publicitatea, cursurile şi tot ce presupune afacerea socială. După, terminarea programului pe 31 septembrie 2015 noi suntem obligaţi să menţinem încă un an afacerea”, spune Ciprian. 

“Angajaţii sunt din familii care au mai mult de 2 copii şi/sau familii monoparentale, tineri de peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului, femei în situaţii de risc (femei peste 45 ani, femei victime ale violenţei, femei inactive pe piaţa muncii de cel puţin 1 an, femei din mediul rural, femei cu venituri mai mici decât venitul minim garantat), persoane care trăiesc din venitul minim garantat”, 

Ciprian Puşcaş, administrator SC Ciptronic

cluj

Aşa arată ecranul aplicaţiei Koobic

Cum te înscrii la Koobic 

Oricine vrea să facă fitness prin Koobic trebuie să completeze formularul de înregistrare şi să-şi confirme contul pe email. Fiecare utilizator primeşte la înscriere 20 de credite promoţionale pentru a putea testa clasele ţinute de cei 6 instructori. Se oferă o gamă variată de exerciţii precum pilates, tae bo, aerobic, stepaerobic şi chiar dansuri pentru copiii sau exerciţii lamaze pentru femei gravide.  O sesiune de antrenament costă 5 credite. Un pachet de 20 de credite costă 22 de lei, dar se poate opta pentru o variaate de pachete de la 100 de credite (100 de lei) până la 1.000 de credite (900 de lei). Până acum, pe platformă s-au înscris 10-15 persoane care lucrează regulat cu instructorii. „Antrenându-mă online câştig mult timp şi îmi este mult mai comod să lucrez de acasă”, spune Ioana, unul dintre utilizatorii Koobic. Pentru a oferi o gamă cât mai variată de sporturi, administratorii Koobic oferă oricărui instructor de fitness posibilitatea de a lucra pe platformă. 

Povestea Cristinei 

Cristina Rus (40 de ani), mamă a trei copii, este una dintre intructoarele Koobic. Ea este specializată în Aerobic- Fitness începatori , pilates şi cursuri de educaţie prenatală Lamaze pentru gravide.

“Angajarea mea pe postul de instructor a fost întoarcerea la una din pasiunile mele ....adica sportul. Nu mai aveam timp sa fac sport, iar  intrarea mea în echipa Koobic a fost foarte bine-venită deoarece sportul pe aceasta platforma se poate face inclusiv de acasă nu necesită deplasarea la o sala de sport”,spune Cristina.Clujeanca îşi împarte timpul între familie şi două slujbe. “De Koobic mă ocup dimineaţa în prima parte a zilei, iar cursurile cu gravidele le ţin de regulă după-masa, iar între timp mă ocup şi de casă,copii,prieteni şirestul treburilor care mai apar, deoarece în primul rând sunt mamă şi îmi place acest job pentru că ei sunt minunile mele de care sunt tare mândră”, a mai spus femeia.

Citeşte şi

Fonduri europene 2015 pentru pensiuni agroturistice. La ce măsuri PNDR se poate aplica pentru a obţine bani

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite