Acuzaţii de fraudă la un proiect european de 4 milioane de euro: o vicepreşedintă UDMR „a arestat” cardurile de salarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Koreck Maria, vicepreşedinta UDMR Târgu-Mureş şi preşedinta Asociaţiei „Divers“, este acuzată de mai mulţi oameni că şi-ar fi însuşit bani din fondurile unui proiect european derulat în parteneriat cu ONG-uri din Cluj, Alba Iulia, Bucureşti şi Atena. Plângerea zace într-un sertar al Organismului Intermediar Regional Centru de trei luni.

Acuzaţiile împotriva vicepreşedintei UDMR Târgu-Mureş, care este şi preşedinte al Asociaţiei „Divers“, filiala Târgu-Mureş, au fost făcute într-o adresă oficială trimisă, la începutul lunii mai, de 15 angajaţi şi beneficiari ai proiectului către Organismul Intermediar Regional (OIR) Centru, instituţia care monitorizează finanţările prin Programul Operaţional Sectorial pentru  Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Este vorba despre un proiect european privind integrarea romilor pe piaţa muncii, în valoare de 20 de milioane de lei (circa 4 milioane de euro) derulat în parteneriat cu asociaţii din Alba Iulia, Cluj, Târgu-Mureş (Asociaţia „Divers“ condusă de Koreck Maria), Bucureşti şi Atena. Proiectul, intitulat „Crearea şi funcţionarea structurilor de asistenţă axate pe ocuparea forţei de muncă - Centre de incluziune socială pentru persoanele de etnie romă – CISPER“, a avut o perioadă de implementare de 36 de luni, între 1 aprilie 2011 şi 31 august 2013. În cadrul acestui proiect au fost organizate cursuri de calificare în diferite meserii, servicii de informare, consiliere şi mediere, conferinţe, campanii de informare. Una dintre cele mai importante activităţi din Mureş a fost organizarea a două cursuri la care au participat 40 de persoane: unul vizând pregătirea unor lucrători sociali, iar celălalt pentru calificarea în meseria de cameraman-fotoreporter.  

A „arestat“ cardurile 

„Preşedintele Asociaţiei «Divers» filiala Târgu-Mureş a realizat o înţelegere cu angajaţii proiectului - o parte dintre ei fiind din categoria relaţiilor sale personale - prin care, în schimbul angajării, aceştia au primit doar o parte din salariile lunare (între 500 şi 1.000 lei), pentru ca diferenţa să îi revină ei (a păstrat asupra sa cardurile bancare şi a ridicat fără drept salariile angajaţilor)“, se arată în reclamaţie. În petiţie sunt date şi câteva exemple de persoane care doresc să rămână anonime, pentru a nu exista repercursiuni: K.Z. - angajat cu un salariu lunar de aproximativ 2.500 lei net, remunerat doar cu 500 lei; C.L - salariu net de 2.500 lei lunar, remunerată cu doar 1.000 lei; S.A - salariu de 7.600 lei pe lună, remunerat doar cu 2.000 de lei. 

Preşedintele Asociaţiei «Divers» Târgu-Mureş a realizat o înţelegere cu angajaţii proiectului prin care, în schimbul angajării, aceştia au primit doar o parte din salariile lunare. reclamaţie

„Refuză să ne achite salariile“ 

„Koreck Maria refuză să ne achite salariile, cu toate că fondurile destinate pentru acest scop au fost virate de către finanţator. De asemenea, pentru o parte din sume, aceasta ne-a pus să semnăm pe dispoziţia de plată ca şi cum ne-am fi preluat salariul, după care ne-a solicitat întocmirea şi semnarea unor contracte de împrumut, pe o perioadă determinată, fără însă a-şi onora obligaţia de a ne restitui banii“, se mai arată în sesizare, la care este ataşat un astfel de contract de împrumut. Sumele împrumutate variază între 500 şi 4.000 de lei, iar teremenul în care banii trebuiau să fie restituiţi a expirat de anul trecut.

Beneficiarii cursului de formare profesională pentru ocupaţia de fotoreporter - cameraman TV nu au primit încă indemnizaţia de participare, de 4.320 de lei, deşi orele s-au terminat la data de 15 iunie 2013. „Suma cu titlu de subvenţie care trebuia acordată de către Asociaţia «Divers» fiecărui cursant este de 4.320 lei, venit neimpozabil, respectiv 4 lei/oră, conform listei de prezenţă zilnică, întocmită de către lectorul cursului. Koreck Maria a transmis cursanţilor că este obligatoriu să se angajeze într-una din meseriile în care au fost formaţi (cameramani sau fotoreporteri) pentru a obţine subvenţiile, cu toate că în contracte nu este stipulat acest lucru“, se mai arată în plângere. 

image

Contract de împrumut încheiat de Koreck Maria 

Prejudiciu de 100.000 de euro 

Petenţii mai afirmă că preşedinta Asociaţiei „Divers“ a cheltuit în interes personal o parte din banii proiectului şi că au primit salarii persoane care nu s-au prezentat niciodată la cursuri. „În luna februarie 2014, făcând referire la salariile restante datorate colaboratorilor/cursanţilor în cadrul proiectului CISPER, Koreck Maria ne-a explicat că, pentru a le onora, aşteaptă un răspuns în vederea obţinerii unui împrumut bancar personal. (...) Noi, cei prejudiciaţi de către doamna Koreck, semnalăm faptul că, de fapt, aceasta încearcă  să «ne ducă cu zăhărelul», în timp ce ea se bucură de cei aproape 100.000 de euro (bani europeni, pe care şi i-a însuşit ilegal!!!)“, se concluzioneză în adresa trimisă OIR Centru. 

Cei care monitorizează finanţările dorm 

Sesizarea privind frauda în cazul proiectului CISPER zace într-un sertar al Organismului Intermediar Regional Centru de trei luni. Angajaţii instituţiei nu au dat în tot acest timp nici măcar un telefon celor care au făcut sesizarea. „Vom trimite un răspuns celor care au făcut sesizarea în teremen de 90 de zile“, a fost replica OIR Centru la cele două adrese trimise de „Adevărul“. 

Director executiv adjunct al OIR Centru, Alexandra Rus, a explicat reporterului „Adevărul“ că nu poate să transmită presei informaţii legate de anchetă, acestea fiind confidenţiale. Deşi au trecut 90 de zile, niciun răspuns nu a venit de la OIR Centru nici reclamanţilor şi nici către redacţia „Adevărul“.

Coordonatorul pentru mangementul informaţiei al OIR Centru, Doina Iancu, a declarat, luni 25 august: „Veţi primi un răspuns zilele următoare, însă nu putem să vă spunem dacă s-au înregistrat problemele pe care le-aţi sesizat cu proiectul. În cazul în care sunt nereguli cu un proiect, trebuie făcută o alertă de nereguli şi problema va fi preluată de DNA, Justiţie etc.“. Totuşi, alerta de nereguli se face, conform legii, de orice persoană implicată în implementarea şi monitorizarea unui proiect sau de orice persoană care are informaţii.

Întrebată dacă OIR Centru a făcut o astlfe de alertă, purtătoarea de cuvânt a susţinut: „Nu ştiu acest lucru, departamentul de control ar trebui să ştie“. Departamentul de control, pe de altă parte, ne-a îndrumat să vorbim cu Doina Iancu. Neputând afla un răspuns de la OIR, am contactat instituţia centrală care gestionează aceste alerte – Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU). „Nu există nicio alertă pe proiectul CISPER“, a precizat angajata AMPOSDRU, Ioana Mareş. 

„Şi dacă aş fi semnat, nu e împotriva legii“  

Contactată de reporterii „Adevărul“, Koreck Maria, vicepreşedinte UDMR Târgu-Mureş şi preşedinta Asociaţiei „Divers“, a negat acuzaţiile: „Nu am semnat contracte de împrumut cu beneficiarii şi nici cu angajaţii proiectului. Şi dacă aş fi semnat, nu e împotriva legii. A existat un blocaj de opt luni în care nu au venit banii, dar noi am continuat proiectul. Oricum, nu văd care e problema din moment ce se achită datoria“. De asemenea, ea a susţinut că nu a reţinut cardurile şi nu încasat banii oamenilor, care şi-au primit toate salariile şi subvenţiile cuvenite. „Proiectul s-a finalizat în august 2013, totul e în regulă. Aşteptăm ultima rambursare, nu mai aveam de primit mulţi bani“, a mai precizat Koreck.     

Ce spune Koreck Maria 

După apariţia articolului Koreck Maria a ţinut să mai facă câteva precizări în scris: 

"În primul rând menţionez că în acest proiect au existat 40 de beneficiari participanţi la cursuri de formare iar subvenţiile tuturor au fost plătite integral exclusiv cu virament bancar înainte de data enunţată în articol ca fiind neplătite. Tabelul cu sumele plătite către fiecare cursant şi data la care s-au efectuat plăţile sunt postate  pe pagina web a asociaţiei www.divers.org.ro la anunţuri. Sumele nu sunt identice, deoarece au fost scăzute sumele aferente zilelor în care cursanţii au lipsit. Atât cursanţii cât şi angajaţii din proiect au fost selectaţi în mod transparent, anunţurile de selecţie fiind publicate în ziarele locale şi pe pagina web a asociaţiei. Fiecare candidat având un dosar de selecţie cu evaluare de competenţe şi cerere de înscriere.

În al doilea rând menţionez faptul că asociaţia noastră a reuşit să continue proiectul şi în perioada de 8 luni în care a existat un blocaj la nivel naţional în ceea ce priveşte fondurile necesare derulării proiectelor. Într-adevăr din acel moment au existat întârzieri de plăţi, însă toate plăţile au fost efectuate, activităţile şi indicatorii proiectului realizaţi.

În al treilea rând doresc să menţionez că până în prezent nici verbal şi nici în scris nu s-a adresat nici un beneficiar sau fost angajat cu vreo cerere de plată restantă către asociaţia noastră. Nici din partea autorităţii contractante nu am primit întrebări sau sesizare în acest sens sau referitor la alte aspecte."

Citeşte şi

RAPORT România domină topul fraudelor cu fonduri europene. Cu peste 100 de nereguli, avem corecţii financiare de 285 de milioane de euro

Teodorovici: Vom demara verificări pe POSDRU. Dacă găsim maşini şi locuinţe cumpărate cu fonduri europene, tăiem în carne vie

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite