Absolventă de Medicină în România, viitor medic în Nigeria: „Să fii doctor nu e doar o slujbă, e un dar. Nu lucrezi doar ca să fii plătit, ci ca să salvezi oameni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nyakuge Precious Atanze, o studentă la Medicină în România   FOTO: Florina Pop
Nyakuge Precious Atanze, o studentă la Medicină în România   FOTO: Florina Pop

Nyakuge Precious Atanze e o tânără de 23 de ani care vine des la congresele medicale organizate la Cluj. Deşi a studiat Medicina la malul mării, are mulţi prieteni în Ardeal. Tânăra vine din îndepărtata Nigerie, mai are cinci surori, iar trei dintre ele sunt absolvente de medicină.

”Îmi place să cred că medicina m-a ales pe mine. Spun asta deoarece când am venit aici am vrut să studiez farmacie”, spune Nyakuge Precious Atanze. A învăţat Medicină generală în Constanţa şi a venit de multe ori la Cluj, atât ca să să se pună la curent cu noutăţile din domeniul pe care-l studiază şi o fascinează, cât şi ca să revadă oamenii cu care a legat prietenii din ”inima” Ardealului.

A descoperit pe pielea ei cât de greu e departe de casă şi familie, dar şi cum să se descurce într-o altă ţară foarte diferită de cea în care s-a născut. De ce tocmai Constanţa? Pentru că adoră marea, spune ea. Iar acolo, la malul mării, a avut norocul să găsească un loc familiar pe care a putut să-l transforme în acasă. ”România e o ţară care nu te împiedică să fii tu însuţi, iar Constanţa e un oraş foarte deschis, te face să te simţi că eşti acasă. Vin des la congrese medicale la Cluj. Aici, oamenii sunt excelenţi şi foarte primitori. Sunt mulţi străini aici, iar oraşul are o anume frumuseţe, o arhitectură care e superbă”, spunea tânăra, în noiembrie 2014, la un curs al mediatorilor interculturali din ţară, care a avut loc la Cluj.

În 2009 venise la malul mării cu gândul să înveţe farmacie, dar s-a răzgândit şi s-a înscris la Medicină. A aflat că această disciplină nu e doar frumoasă, ci şi fascinantă şi abia atunci le-a înţeles pe două dintre surorile ei, acum doctoriţe în toată regula. 

”Să fii medic nu e doar o slujbă, e un dar. Nu lucrezi doar ca să fii plătit, ci ca să salvezi oameni. Trebuie să ştii ce faci, altfel ucizi pe cineva. Două dintre cele cinci surori ale mele sunt doctoriţe. Eu nu am vrut să am de-a face cu medicina, dar am descoperit o anume frumuseţe în a ştii cum să salvezi o viaţă”, mărturiseşte tânăra. Ea este şi mediator intercultural şi îi ajută pe străinii veniţi în România să se integreze mai uşor. 

Pentru ea, în viaţă totul e o alegere. Crede că atunci când dai de greu sunt două soluţii: fie te opreşti, fie mergi înainte. ”Doar tu poţi să alegi cum să fie, tu alegi pentru tine ce vrei să faci”, spunea ea. Un sprijin în momentele de cumpănă i-a fost tatăl ei. A susţinut-o, la fel ca şi pe surorile sale, a sfătuit-o, aşa cum face orice părinte.”Tatăl meu e o inspiraţie pentru mine”, o spune cu multă convingere.

Cum orice facultate înseamnă, implicit, şi costuri, fie că urmezi cursurile la stat, Nyakuge Precious Atanze şi-a transformat un obicei de-al ei, gătitul, într-o mică afacere care i-a adus un venit suficient ca, pe lângă banii de acasă, să se descurce. Gătea specialităţi africane, de acasă, acolo unde vrea să se întoarcă, după rezidenţiat: ”Vreau să ajut la dezoltarea ţării mele”.

Mai puteţi citi:

Cardiologul indian cu inimă de român. Mohammad, veşnic recunoscător: „Am o datorie karmică pentru ţara asta“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite