Abecedar clujean de nutriţie. Un ghid complet, semnat Nicolae Hâncu, despre ce să mânânci ca să fii sănătos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nutriţionistul clujean Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române, a scos recent împreună cu dr. Cristina Niţă şi dr. Anca Crăciun un ghid complet de alimentaţie sănătoasă care are la bază cele mai noi date din domeniu. Cartea se numeşte „Abecedar de nutriţie“.

Apreciatul nutriţionist Nicolae Hâncu a scris un ghid complet despre ce să mânânci ca să fii sănătos, „Abecedar de Nutriţie”. Volumul, realizat împreună cu doctorii Cristina Niţă şi Anca Crăciun, conţine 10 lecţii despre ce înseamnă o alimentaţie sănătoasă şi beneficiile ei.

„Dacă abecedarul copilăriei ne-a învăţat să scriem şi să citim, Abecedarul de Nutriţie este să ne iniţieze în ştiinţa şi arta de a mânca sănătos“, este de părere medicul clujean Nicolae Hâncu.

Prima lecţie a abecedarului este despre cum să urmăm un stil de alimentaţie corect şi echilibrat, prin consumul moderat şi variat de alimente şi preparate culinare.

Nutriţioniştii susţin că scopul alimentaţiei corecte este de a realiza un echilibru caloric şi nutritiv, pentru a ne asigura de energia de care avem nevoie zi de zi. Potrivit autorilor, pentru a atinge acest echilibru, hrana trebuie să conţină substanţe nutritive în următoarele proporţii: glucide - 50-55%, proteine - 15-20% şi lipide - 30-35%.

În ceea ce priveşte consumul de lichide, o alimentaţie sănătoasă este completată de 2-3 litri de lichide necalorice zilnic. Alte sfaturi de luat în calcul pentru o alimentaţie corectă şi echilibrată, oferite de prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, sunt:  să servim micul dejun acasă, nu în maşină sau pe stradă, să nu sărim peste prânz şi să luăm cina între orele 19.00 şi 21.00. 

Minim 7 ore de somn

Un stil de viaţă sănătos nu înseamnă doar urmarea unui program de alimentaţie corect şi echilibrat, ci şi sport, somn, lipsa fumatului şi moderaţie în consumul de alcool. Se recomandă zilnic exerciţii fizice timp de 30-60 de minute, sub formă de plimbări şi alergări în aer liber, înot, exerciţii la sala de fitness sau acasă, pe bandă şi bicicletă etc. Iar regula somnului sănătos presupune 7-9 ore pe noapte, dintre care măcar o oră ar trebui să fie înainte de miezul nopţii.

Volumul are girul Academiei Române, se găseşte deja în librării şi poate fi achiziţionat inclusiv online de www.abecedar-nutritie.ro.
 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite