Şase ore în care afli cum trăiau dacii. Evenimentul de lângă Cluj, din viitorul sat antic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din Camp Virtus FOTO: Facebook/Asociaţia Virtus Antiqua
Imagine din Camp Virtus FOTO: Facebook/Asociaţia Virtus Antiqua

La câţiva kilometri de Cluj, înainte de satul Sălicea, o mână de pasionaţi de istorie organizează sâmbătă, 20 august, un eveniment inedit: chef dacic. Istoricii şi studenţii din Asociaţia Virtus Antiqua le-au pregătit curioşilor o mulţime de evenimente de la tras cu arcul şi praştia antică până la degustat terci dacic. Petrecerea începe la ora 12.00, intrarea este liberă şi animalele de companie sunt binevenite.

Camp Virtus este locul unde pasionaţii de istorie pleacă pentru 6 ore într-o călătorie în lumea dacilor. Pe spaţiul verde împrejmuit din apropiere de satul Sălicea, de lângă Cluj, entuziaştii de la Asociaţia Virtus Antiqua îi aşteaptă pe împătimiţii de daci şi romani. Evenimentul pregătit de ei se numeşte ”Chef dacic” şi e o incursiune în stilul de viaţă al strămoşilor din antichitate.

Petrecerea începe de la ora 12.00 şi oferă care mai de care activităţi de distracţie: tir cu arcul, cu praştia antică, dar şi altele, nu de origini dace, dar care să atragă publicul - tras cu funia, aruncatul buşteanului, skandenberg. 

„Ne-am gândit că fanii dacilor sunt şi bărbaţi bine făcuţi“, zice Ana Maria Gruia, istoric la un muzeu din Cluj, membru fondator al Asociaţiei Virtus Antiqua. 

asociatia virtus antiqua cluj foto virtus antiqua

Camp Virtus FOTO Facebook/Asociaţia Virtus Antiqua

Ea şi camarazii ei vor fi costumaţi în daci, iar locul va avea corturi şi umbrare. „Vor fi acolo şi costume ca lumea să-şi facă poze cu ele sau cu sabia“, adaugă Ana. Cei mici vor gusta şi ei din felul de a trăi al anticilor prin jocuri din acele vremuri: o moară de pe vremea romanilor şi aruncarea la ţintă a unor conuri. Jocuri lipsite de violenţă.


Jocuri pentru cei mici FOTO Facebook/Asociaţia Virtus Antiqua

asociatia virtus antiqua cluj foto virtus antiqua

După jocuri şi imortalizarea momentului în straie dace, oaspeţii sunt invitaţi la un terci. Mâncarea pleacă de la o reţetă de terci din vechime alcătuită din informaţiile  obţinute în urma descoperirilor istorice făcute. „La terciul dacic se merge până la un punct pe descoperirile făcute. S-au găsit seminţe carbonizate în vase. Cineva uitase sau abandonase conţinutul unui astfel de terci“, explică Ana Maria.


Terciul de la Sălicea va fi făcut din arpacaş fiert cu ulei de măsline, apă şi carne. Şi condimente.

Colţul unde se învăţă ce e arheologia

asociatia virtus antiqua foto virtus antiqua

La Camp Virtus s-a amenajat o grădină cu plante aromatice pe care intenţionează să le şi folosească pentru gătit. Un alt loc special ce merită testat sâmbătă este „colţul arheologului“, gândit pentru cei mici. Colţul arheologului e un fel de secţiune împărţită, unde curioşii pot proba uneltele cumpărate de istorici– şpaclu, pensule.

„Le ascundem nişte obiecte, le descoperă şi pe care le pot păstra. Vor primi şi o fişă, ca arheologii, pe care să o completeze: pe ea scriu numele lor, tipul de obiect, materialul – vor fi lucruri de ceramică smălţuită, integritate - dacă-l găsesc întreg sau îl sparg când îl găsesc. E un exerciţiu ca să înţeleagă cumva cum se ajunge la cunoştinţele despre daci şi romani“, povesteşte Ana Maria Gruia (foto în dreapta, credit foto: Facebook/Ana Maria Gruia).

Moştenire educativă

Cei de la Asociaţia Virtus Antiqua au organizat şi o tombolă cu premii simbolice gen busturi ale lui Decebal – munca unui artist clujean - , steaguri cu lupul dacic, căciulă dacică. Aceste obiecte, dar şi brăţări din piele, praştii, pot fi cumpărate şi de la standul Atelierului de Istorie, o firmă din Cluj. Un bilet la tombolă costă 10 lei. Iar banii strânşi vor fi folosiţi pentru construirea unei case dacice.

asociatia virtus antiqua cluj foto virtus antiqua

Tir cu arcul FOTO Facebook/Asociaţia Virtus Antiqua

Pe lângă grădina romană şi cuptorul de pâine deja existente la Camp Virtus vor, în timp, să ridice un cuptor de ars ceramica, o forjă şi o casă dacică. Pentru casă nu au făcut încă o socoteală însă estimează undeva la circa 4.000 de euro. Vor respecta planurile după care dacii ridicau case, dar şi materialele - lemn, acoperiş din paie, stuf. „Vrem să facem serios şi bine, şi corect“, subliniază Ana Maria Gruia.

După ce va fi gata, Câmp Virtus va aduce cu un mic sat antic.

asociatia virtus antiqua foto virtus antiqua

Planuri de case dacice FOTO Asociaţia Virtus Antiqua

În Asociaţia Virtus Antiqua, creată în 2010, sunt 15-20 de pasionaţi, istorici de profesie şi studenţi la biologie, IT. Merg la festivaluri, reconstituiesc fărâme din trecut strămoşilor şi cu banii obţinuţi investesc în echipamente şi în proiectul lor de la Camp Virtus. Acolo i-au primit pe prichindei în timpul Săptămânii  „Şcoala Altfel“, dar şi curioşi veniţi din Lituania, cu o slăbiciune pentru studiul trecutului.

asociatia virtus antiqua foto virtus antiqua

Entuziaştii din Asociaţia Virtus Antiqua FOO: Facebook/Ana Maria Gruia

Arheologia experimentală e doar o faţă a ceea ce vor să clădească în sufletele oamenilor. Asociaţia este clădită pe o serie de valori existente din antichitate şi până azi inclusiv, doar că în urmă cu sute de ani purtau alte denumiri.

Pe lângă aspectul ispititor al luptelor dacice şi izul boem (pentru unii) al acelor vremuri, valorile pe care entuziaştii de la Virtus Antiqua vor să le insufle copiilor ce le trec pragul ţin de armonie, concordie, încredere, dreptate, pace, demnitate, tărie, simplitate, respect, devotament, patriotism.

Mai puteţi citi: 

Zamolxis, în cele mai stranii mărturii antice: „Geţii aleg în fiecare an un sol pentru a-l trimite zeului lor. Este înjunghiat cel socotit cel mai vrednic”

Zamolxis a fost recunoscut de numeroşi autori din lumea antică drept divinitatea supremă a geţilor. O serie de mărturii istorice, vechi de milenii, au oferit detalii despre viaţa şi învăţăturile personajului misterios.

Ritualurile erotice şi macabre prin care tracii îşi venerau zeii. Ce rol aveau orgiile sexuale în practicile strămoşilor noştri

Tracii îşi venerau zeii prin numeroase ritualuri care au stârnit uimirea autorilor antici. Unele implicau orgii sexuale, în timp ce altor zei li se ofereau sacrificii umane. A existat o mare diferenţă culturală între geţii din nordul Dunării şi celelalte triburi tracice, susţin istoricii.

Anecdote din Antichitate despre daci: au tăiat pădurea pentru a-i speria pe romani, fumau cânepă, iar un preot s-a prefăcut mort pentru a nu fi ucis

O serie de anecdote ce datează din Antichitate i-au prezentat pe daci în roluri mai puţin obişnuite. Autorii povestirilor scurte şi amuzante relatau despre cum au reuşit dacii să le înşele vigilenţa romanilor, de ce au renunţat la vin sau de ce trăgeau cu săgeţi spre cer, în timpul furtunilor.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite