Cluj: Zeno Reinhard, „generalul” reparaţiilor foto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Militar de carieră, clujeanul a devenit, după ce a ieşit la pensie, unul dintre puţinii specialişti în repararea aparatelor foto din România.

De la aparate foto vechi de zeci de ani până la cele mai noi apărute pe piaţă, toate au trecut prin mâinile lui Zeno Reinhardt, clujeanul care este unul dintre puţinii români care recondiţionează aparate foto.

Pasiunea pentru fotografie o are de când era doar un puşti. “Practic, îmi place de când mă ştiu. Aveam un prieten căruia nu îi lipsea niciodată nimic. Avea soluţii, aparate foto, laborator. Practic, ne jucam amestecând soluţiile”, îşi aminteşte Reinhardt. Primul său aparat, un Altissa, l-a primit pe când avea 13 ani, iar prima fotografie a făcut-o unui pui de caprioară bolnav adus la tatăl prietenului său, medic veterinar.

Dragostea pentru fotografie l-a ajutat şi ulterior, când a îmbrăţişat cariera militară. “Am fost la Mangalaia, la radar. Acolo eram fotograf autorizat, aşa că mai puteam face şi un ban”, râde clujeanul, care spune că, din sumele pe care le percepea colegilor pe care îi fotografia şi-a achiziţionat un aparat de mărit. “11.000 de lei m-a costat”, afirmă Reinhardt.

După ce a renunţat la cariera militară şi a ieşit la pensie, a urmat sfatul mamei sale, care l-a avertizat să nu se lase cuprins de “boala pensiei”. “Atunci m-am întrebat: «Ce ştiu să fac?». Şi am ajuns la fotografie. Nu puteam deschide un studio foto, că era plin. Aa că m-am apucat serios de reparaţii”, povesteşte Zeno Reinhardt din spatele unui zâmbet larg. La început, şi-a amenajat atelierul într-una din camerele locuinţei sale.Nu l-a îmiedicat nici măcar faptul că meseria pe care şia ales-o nu exista, în mod oficial, în România. “Pe autorizaţie scria «şi alte reparaţii»”, se amuză el.

Acum, la aproape 20 de ani de când a deschis afacerea, s-a “extins” în subsolul casei din Mănăştur, unde îşi petrece cea mai mare a timpului, dar şi pe Internet, pe www.reparatiifoto.com. “Uneori stau şi până la 10-11 seara”, adaugă el.

Căutat din toate colţurile ţării

Când vine vorba de numărul aparatelor foto care i-au trecut prin mână,  e extrem de precis: “Cam 600 pe an. În 16 ani, fac aproape 10.000”. Clienţii săi nu sunt doar clujeni. “Vin din Suceava, din iaşi, din Braşov, din Timişoara, din Bucureşti”, se mândreşte Reinhardt, care mai spune că are o mare “calitate”: ştie de când îşi vede clienţii ce reparaţii urmează să facă.

“De la poartă îi văd. Cei în vârstă, liniştiţi, vin cu aparate clasice, pe film. Din păcate, tot mai puţini”, povesteşte el. Lipsa de clienţi “clasici” l-a determinat ca, încet-încet, să se “reprofileze” pe aparatele digitale, pe care a ajuns să le recomande oricui. “Oricum nu îţi poţi da seama de diferenţa dintre o fotografie făcută cu un aparat pe film şi una făcută cu un aparat digital, decât dacă eşti specialist. Cele digitale sunt mult mai comode.

Tuturor le recomand să şi le cumpere. Totuşi, trebuie să ţinem pasul cu dezvoltarea tehnologiei”, mai afirmă Zeno Reinhardt.

Cât timp vă ia să reparaţi un aparat foto?
Se poate să fie şi cinci zile, dar şi cinci minute. Depinde foarte mult de defect, de complexitatea aparatului pe care trebuie să îl repar.

Ce aparate sunteţi solicitat să reparaţi?
În ultimii doi-trei ani, cei mai mulţi clinţi sunt cei cu aparate digitale. Foarte puţini sunt cei care mai au aparate clasice... cam patru-cinci aparate pe film am reparat anual în ultima vreme.

Profil
Născut: la 24 mai 1943, în Dej
Studii: Şcoala Superioară de Ofiţeri, Braşov
Experienţă: repară aparate foto de 16 ani
Familie: căsătorit, trei copii

Ce-i place
„Cafeaua şi să fumez. Chiar am răguşit de la cât am fumat”, glumeşte Zeno Reinhardt. În tinereţe, era pasionat de pescuit, dar a fost nevoit să renunţe la acest hobby. „Nu puteam să plec din unitate”, se amuză el.

Ce nu-i place
„Nu mi-a plăcut niciodată să beau mai mult de un păhărel. De asemenea, îmi displac clienţii ţâfnoşi, cei care vin încruntaţi şi pleacă la fel de încruntaţi”, afirmă Reinhardt.

Vezi ce crede despre Cluj

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite