„În Turcia lui Erdogan, mai rău ca-n România lui Ceauşescu”, titrează ziarul distribuit la Festivalul Turcesc din Cluj. Organizatorii au fost amendaţi

„În Turcia lui Erdogan, mai rău ca-n România lui Ceauşescu”, titrează ziarul distribuit la Festivalul Turcesc din Cluj. Organizatorii au fost amendaţi

Ziarul Zaman a fost distribuit gratuit la Festivalul Turcesc care a avut loc la Cluj-Napoca în weekend. FOTO: Zaman

Organizatorii Festivalului Turcesc, care a avut loc sâmbătă, la Cluj-Napoca, au fost amendaţi cu 1.000 de lei de Primăria Cluj-Napoca deoarece în cadrul evenimentului a fost distribuit gratuit ziarul „Zaman – România”, cere critică dur dictatura lui Erdogan şi prezintă articol pro- Fethullah Gulen, cel mai cunoscut oponent al preşedintelui turc. Reacţia Ambasadei Turciei.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Începând cu 15 iulie, în urma unei regretabile încercări de lovitură de stat, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a persecutat sistematic oameni inocenţi - arestând, reţinând, concediând şi distrugând sub orice formă vieţile a peste 300.000 de cetăţeni turci, fie ei kurzi, aleviţti, seculari, academicieni sau participanţi ai Hizmetului – mişcarea umanitară paşnică cu care sunt asociat” – aşa începe interviul postat pe prima pagina a ziarului „Zaman – România”, care a fost distribuit gratuit, sâmbătă, în cadrul Festivalului Turcesc organizat la Cluj-Napoca. Este vorba despre interviul din Washington Post al clericului Fethullah Gulen, considerat de preşedintele  turc Recep Tayyip Erdogan unul dintre cei mai mari duşmani ai ţării. Întreg ziarul de 16 pagini prezintă activitatea lui Gulen şi a Mişcării Hizmet, cunoscută şi sub denumirea de mişcarea Gulen - o mişcare socială şi religioasă inspirată din islam. „La început, între anii 1960-1970, a fost doar o congregaţie religioasă din Turcia. După 1990, a evoluat într-o comunitate naţională educaţională. Începând cu anii 2000, a devenit o mişcare socială transnaţională, cu peste două mii de şcoli cu profile diferite, organizaţii de dialog, fundaţii caritabile şi trusturi mass-media”, explică un articol din ziar. 
De asemenea, în publicaţie apar mai multe articole anti-Erdogan, unul având titlul „În Turcia lui Erdogan, mai rău ca-n România lui Ceauşescu”. 
 

Reacţia Primăriei Cluj-Napoca

 
Primăria Cluj-napoca „a solicitat organizatorilor Festivalului turcesc de la Sala Sporturilor să înceteze distribuirea ziarului "Zaman" şi le-a aplicat o sancţiune contravenţională pentru nerespectarea scopului manifestării aprobate”, se arată într-un comunicat al municipalităţii. Amenda a fost de 1.000 de lei şi a fost aplicată în contextul în care festivalului turcesc se numeşte „Descoperiţi cultura şi bucătăria turcească”. „Primăria Cluj-Napoca respinge orice implicare sau susţinere a activităţilor de distribuire de publicaţii cu caracter politic de către organizatorii Festivalului şi le-a solicitat acestora păstrarea caracterului multicultural al manifestării aprobate. Primăria a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale pentru nerespectarea scopului manifestării aprobate şi lipsa autorizaţiei pentru distribuţia de publicaţii”, se mai arată în comunicat. 
 

Ce spun organizatorii

 
Organizatorii Festivalului Turcesc susţin că evenimentul este "unic" în România şi aduce muzică, dansuri şi tradiţii, reprezentaţii artistice şi standuri cu costume, obiecte şi mâncăruri tradiţionale turceşti. Au refuzat insă să spună de ce se distribuie ziarul "Zaman", relatează Mediafax. 
 

Reacţia Ambasadei Turciei şi a consului onorific al Turciei la Cluj

 
„Am luat cunoştinţă despre incident. Momentan nu avem o reacţie oficială. Pe măsură ce se mai clarifică situaţia vom reveni”, a declarat pentru „Adevărul” Eunice Cociorvan, de la Biroul de Presă al Ambasadei Turciei la Bucureşti. 
„Nu stiu despre ce incident vorbiţi. Nu am avut nicio legătură cu organizatorii. Probabil că Primăria a avut un temei legal pentru a-i amenda pe aceştia”, a susţinut Vasile-Andrei Vita, om de afaceri şi consulul onorific al Turciei la Cluj de 10 ani. 
 
Citeşte şi
 
citeste totul despre: