180 de milioane de oameni fumează canabis la nivel mondial. Ce ştim sigur despre efectele nefaste ale drogului
0Canabisul este cel mai folosit drog la nivel internţional, ultima statistică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arătând că 181,8 milioane de persoane îl utilizeză. Efectele negative ţin de tulburări psihice, dar şi de apariţia unor tipuri de cancere sau probleme cardio-vasculare.
“Canabisul este, la nivel global, cea mai frecvent utilizată substanţă psihoactivă aflată sub control internaţional. În 2013, un număr estimat de 181,8 milioane de persoane, la nivel global, în vârstă de 15-64 de ani au utilizat canabis în scopuri nemedicale. Există o cerere tot mai mare de tratamente pentru tulburări cauzate de consumul de canabis şi de problemele de sănătate asociate cu consumul de canabis în ţările cu venituri mari şi medii, ţări în care s-a acordat o atenţie sporită aspectelor de sănătate publică ale consumului de canabis şi tulburărilor asociate în cadrul dialogurilor internaţionale privind politica privind drogurile”, se arată într-un raport publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) zilele trecute.
Raportul a fost alcătuit pe baza contribuţiilor unui număr mare de experţi şi cercetători din diferite părţi ale lumii. Acesta îşi propune să prezinte cunoştinţele actuale cu privire la impactul consumul nemedical de canabis asupra sănătăţii, arată OMS. Directorul departamentului de Sănătate Mintală şi Abuzurilor de Substanţe din cadrul OMS, dr Shekhar Saxena, precizează că potenţialul medical al canabisului - inclusiv în farmacologie, toxicologie şi posibilele terapii pe bază de plante de canabis - este în afara domeniului de cercetare al raportului.
Efectele pe termen scurt ale consumului de canabis asupra sănătăţii
“Efectele pe termen scurt ale consumului de canabis sunt cele care pot avea loc la scurt timp după o singură utilizare. Aceste efecte pe termen scurt depind de doza primită, modul de administrare, experienţa anterioară a utilizatorului în consumul de canabis, orice utilizare concomitentă a unor altfel de droguri, precum şi de aşteptările utilizatorului, atitudinea faţă de efectele de canabisului, starea starea de spirit, precum şi cadrul social în care este utilizat (Fehr & Kalant, 1983)”, se arată în studiu.
Efectul cel mai evident de sănatate pe termen scurt al folosirii canabis este “intoxicaţia marcată de tulburări de ale stării de cunoştinţă, ale cunoaşterii, percepţiei, afectarea stării emoţionale sau a comportamentului, precum şi alte funcţii psihofiziologice şi reacţii. Amploarea acestor efecte va depinde de doza utilizată, calea de administrare, starea şi mentalitatea utilizatorului (Brands şi colab., 1998)”.
În raport se mai arată că prezenţa anumitor simptome ale consumului de canabis la un consumator poate cauza leziuni, psihoze, comportament suicidar şi efecte negative asupra sănătăţii fizice, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau sindromul coronarian acut.
Efectele pe termen lung asupra sănătăţii
“Efectele pe termen lung asupra sănătăţii sunt cele care decurg din utilizarea regulată a canabisului - în special utilizarea de zi cu zi - pe perioade de luni, ani sau zeci de ani. Intervalul de timp dintre iniţierea consumului regulat de canabis şi dezvoltarea efectelor asupra sănătăţii pe termen lung poate varia de la câţiva ani la zeci de ani”, arată cercetătorii de la OMS.
În raport mai este evaluat în ce măsură utilizarea pe termen lung de canabis este o cauză contributivă a următoarelor efecte asupra sănătăţii: “dependenţă, tulburări cognitive, tulburări psihice (psihoze, depresie, anxietate şi comportament suicidar), şi a reacţiilor adverse asupra sănătăţii fizice, cum ar fi bolile cardiovasculare (CVD), boala pulmonară obstructivă cronică şi cancere respiratorii şi alte tipuri de cancer”.
Ce ştim cu siguranţă
OMS recunoaşte că multe dintre aceste legături cauzale trebuie cercetate în continuare dar, concluzionează că ştim următoarele despre folosirea pe termene lung a canabisului:
“Cei care consumă canabis în mod regulat pot dezvolta dependenţă. Riscul poate fi în jur de 1 din 10 dintre cele care folosesc canabis fără regularitate, 1 în 6 în rândul utilizatorilor adolescenţi, şi 1 din 3 în rândul utilizatorilor de zi cu zi.
Într-o serie de studii prospective există o relaţie consistentă doză-răspuns între utilizarea canabisului în adolescenţă şi riscul de a dezvolta simptome psihotice sau schizofrenie.
Asocierea dintre consumul de canabis şi psihoza sau schizofrenie a fost recunoscută de peste două decenii în cel puţin cinci moduri:
1. Canabisul produce o gamă completă de simptome tranzitorii similare cu cele ale schizofreniei la unele persoane sanatoase.
2. La cei care au o tulburare psihotică, consumul de canabis poate exacerba simptomele şi pot avea au consecinţe negative asupra evoluţiei bolii.
3. Consumul regulat de canabis, poate duce la dezvoltara unei boli psihotice , cauzalitate care depinde de vârsta de debut a utilizării, concetraţia de THC din canabis, frecvenţa de utilizare şi durata de utilizare.
4. Consumul de canabis este asociat cu scăderea vârstei de debut a schizofreniei, fiind probabil ca expunerea la canabis să fie o "cauza componentă", care interacţionează cu alţi factori, pentru a precipita schizofrenia sau tulburările psihotice, dar nu este nici necesară, nici suficientă pentru a face acest lucru singură. Simptomele schizofreniei
creşte odată cu consumul de canabis. Magnitudinea simptomelor este asociată cu cantitatea utilizată şi frecvenţa de utilizare.
5. Utilizarea zilnica in adolescenta şi de către tineri este asociată cu o varietate de efecte negative asupra sănătăţii şi rezultate psihologice. Acestea includ:
• abandonului şcolar timpuriu
• tulburări cognitive
• un risc crescut de a folosi alte droguri ilegale
• un risc crescut de simptome depresive
• rate crescute de ideaţie şi comportament suicidar”
Afecţiuni cardio-vasculare, cancere
De asemenea, fumatul de canabis pe termen lung produce: “simptome ale bronşitei cronice şi acute, precum şi leziuni microscopice asupra celulelor mucoasei bronhice, dar nu pare să producă BPOC (Bronhopneumopatia cronica obstructivă). Pe termen lung, de fumatul regulat de canabis poate declanşa un potenţial infarct miocardic şi un potenţial accident vascular cerebral la tinerii consumatori.
Fumatul unui amestec de canabis şi tutun poate creşte riscul de cancer şi alte boli respiratorii, dar a fost dificil să se stabilească dacă fumătorii de canabis au un risc mai mare, faţă de fumătorii de tutun.
Există dovezi sugestive că şi cancerul testicular este legat de fumat cannabis, dar această potenţială cauzalitate ar trebui să fie investigată în continuare”.
Vă mai recomandăm:
Un cercetător din Cluj a lansat o aplicaţie care măsoară stresul, depresia, anxietatea, furia şi nevoia de ajutor la bolnavii de cancer. Invenţia, disponibilă de pe orice smartphone, funcţionează ca un termometru emoţional.
Doctorul din viaţa bolnavilor de cancer
Csaba László Dégi este singurul cercetător din ţară care şi-a făcut doctoratul despre calitatea vieţii bolnavilor de cancer.