Ziua Mondială fără Tutun. Anual, 6 milioane de oameni sunt ucişi de fumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în marcarea Zilei Mondiale fără Tutun, prin organizarea, la nivel naţional, de activităţi de informare – sensibilizare  - conştientizare în mediul şcolar sau în comunitate, activităţi de petrecere a timpului liber şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.


În fiecare an, în data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii marchează Ziua Mondială Fără Tutun, subliniind riscurile de sănătate asociate consumului de tutun şi pledând pentru programe eficiente de reducere a consumului de tutun.
În cadrul Zilei Mondiale fără Tutun 2016, OMS pregăteşte adoptarea ambalării neutre (sau a pachetelor standardizate), o măsură ce restricţionează utilizarea ambalajului ca formă de publicitate şi promovare a tutunului, având ca temă “Următorul pas FCTC: ambalarea neutră a produselor de tutun”, sub sloganul: “Un singur mesaj pe pachetul standard de tutun: avertismentul de sănătate!”.

Activităţi în toată ţara

Tutunul ambalat neutru se va vinde în pachete standard ca dimensiuni şi numai în două culori, în care singura prezentare grafică va aparţine avertismentelor de sănătate, iar informaţia tutun - specifică - brandul/versiunea/numărul ţigaretelor – va avea culori reglementate şi font diminuat.

În calitate de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, ANA susţine, prin demersurile sale, organismele internaţionale cu rol similar, motiv pentru care, şi în acest an, se vor implementa, la nivel naţional, prin cele 47 de Centre de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, activităţi de sensibilizare şi informare cu privire la efectele asociate fumatului.

 80% de decese, în ţările slab dezvoltate

La nivel global, consumul de tutun ucide anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Estimarea este că, până în 2030, consumul de tutun va determina direct sau indirect mai mult de 8 milioane de decese în fiecare an, iar mai mult de 80% dintre acestea vor fi înregistrate în ţările slab dezvoltate. Prevalenţa fumătorilor în România este de 27% (un procent peste media UE).
 

Vă recomandăm şi:

Comerţul a crescut cu 7% în 2014, datorită creşterii consumului. Vânzările de electronice, mâncare, băuturi, ţigări şi carburanţi au susţinut revirimentul

Top: 10 ţări în care consumul de ţigări este cel mai ridicat. Unde se află România

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite